Ο κόσμος της τεχνητής νοημοσύνης δεν σταματά ποτέ. Μέσα σε μόλις 48 ώρες, είδαμε κορυφαία στελέχη να αποχωρούν, AI να αναλαμβάνει μισές επιχειρήσεις, νομοσχέδια να φράζουν κινεζικά μοντέλα, τάξεις να γίνονται έξυπνες και ολόκληρα κράτη να χτίζουν εργοστάσια AI. Και κάπου ανάμεσα στα σοβαρά και στρατηγικά… η Google έβαλε σε διαφήμιση του James Blunt το λάθος τραγούδι.
Ακολουθούν οι 5 πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας από το μέτωπο της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.
1. Αποχωρεί από την Amazon ένας από τους αρχιτέκτονες του AI της
Ο Vasi Philomin, υψηλόβαθμο στέλεχος της Amazon και υπεύθυνος για πολλά από τα σημαντικότερα έργα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας, υπέβαλε την παραίτησή του. Εργαζόταν στην Amazon για 13 χρόνια και ήταν επικεφαλής του τομέα «AI & Machine Learning» στο AWS (Amazon Web Services). Είχε αναλάβει την ανάπτυξη του «Bedrock», μιας πλατφόρμας που επιτρέπει σε επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν AI μοντέλα (όπως τα Titan της Amazon) για να δημιουργούν περιεχόμενο, να απαντούν σε ερωτήσεις ή να δημιουργούν chatbots.
Γιατί είναι σημαντικό:
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σήμερα ένας από τους πιο στρατηγικούς τομείς στην παγκόσμια τεχνολογία. Η αποχώρηση ενός τέτοιου προσώπου από έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες δείχνει πόσο έντονος είναι ο ανταγωνισμός για στελέχη στον χώρο της AI. Επίσης, μπορεί να επηρεάσει την καινοτομία και την κατεύθυνση της Amazon στο πεδίο, ειδικά όταν η εταιρεία παλεύει να ανταγωνιστεί την OpenAI και τη Microsoft.
2. Η Salesforce ανακοινώνει ότι το AI κάνει το 30–50% των εργασιών της
Ο διευθύνων σύμβουλος της Salesforce (παγκόσμιος ηγέτης στο cloud-based λογισμικό για επιχειρήσεις), Marc Benioff, δήλωσε δημόσια ότι οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας πλέον αναλαμβάνουν περίπου το 30% έως 50% των καθημερινών εργασιών, σε τμήματα όπως εξυπηρέτηση πελατών, δημιουργία κώδικα και εσωτερική υποστήριξη. Με άλλα λόγια, ένα σημαντικό ποσοστό των δραστηριοτήτων της επιχείρησης εκτελείται πλέον από AI «εργαλεία» που λειτουργούν αυτόνομα ή ημιαυτόνομα. Ο Benioff ανέφερε ότι η χρήση του AI άλλαξε ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, οδηγώντας σε αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση κόστους.
Γιατί είναι σημαντικό:
Αυτή είναι μία από τις πρώτες φορές που μια μεγάλη εταιρεία δηλώνει επίσημα ότι βασικές λειτουργίες της εκτελούνται κατά το ήμισυ από AI. Δείχνει ότι περνάμε πλέον από το στάδιο του πειραματισμού στην κανονική λειτουργία με agentic AI — δηλαδή, συστήματα που δεν βοηθούν απλώς τον άνθρωπο, αλλά εκτελούν εντολές, λαμβάνουν πρωτοβουλίες και συνεργάζονται ενεργά. Αυτό έχει επιπτώσεις στην εργασία, την παραγωγικότητα και την οργάνωση των εταιρειών.
3. Οι ΗΠΑ εισάγουν νομοσχέδιο “No Adversarial AI Act” για απαγόρευση κινεζικών AI μοντέλων σε κυβερνητικές υπηρεσίες
Mια διμελής ομάδα μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ κατέθεσε τον “No Adversarial AI Act,” ένα νομοσχέδιο που σκοπεύει να απαγορεύσει τη χρήση οποιουδήποτε AI μοντέλου που αναπτύχθηκε στην Κίνα – αλλά και σε χώρες όπως Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα – από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο ξεκίνησε ως αντίδραση στην ανησυχία ότι κινεζικά μοντέλα, όπως αυτά της DeepSeek, ενδέχεται να χρησιμοποιούνται από το κινεζικό στρατό, την υπηρεσία πληροφοριών ή άλλες κρατικές δομές, θέτοντας ζητήματα ασφάλειας δεδομένων και εθνικών συμφερόντων
Γιατί είναι σημαντικό:
Αυτό το νομοσχέδιο σημάνει την πρώτη νομοθετική προσπάθεια που καθιστά την AI θέμα γεωστρατηγικής και εθνικής ασφάλειας, όχι μόνο καινοτομίας ή επιχειρηματικότητας. Επιβεβαιώνει ότι η AI από μια χώρα μπορεί να θεωρηθεί απειλή. Αν περάσει, θα καθορίσει πρότυπα για χρήση AI μοντέλων στον δημόσιο τομέα και θα στείλει σαφές μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον κομμάτι της διεθνούς πολιτικής και άμυνας.
4. Pearson & Google: Νέα εργαλεία AI για σχολεία
Η Pearson, η μεγάλη βρετανική εταιρεία εκπαίδευσης και εκπαιδευτικού περιεχομένου, ανακοίνωσε μια σημαντική πολυετή συνεργασία με την Google Cloud. Στόχος τους είναι η δημιουργία έξυπνων εκπαιδευτικών εργαλείων με τεχνητή νοημοσύνη (AI) για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.Τα εν λόγω εργαλεία θα προσαρμόζουν το περιεχόμενο ανάλογα με τον ρυθμό, τις ανάγκες και την πρόοδο κάθε μαθητή. Παράλληλα, οι καθηγητές θα λαμβάνουν αναλυτικές αναφορές για την πρόοδο της τάξης, τα τμήματα που χρειάζονται περισσότερη ενίσχυση, και θα έχουν δυνατότητα να διαμορφώνουν εξατομικευμένα μαθήματα για κάθε ομάδα παιδιών.
Γιατί είναι σημαντικό:
Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί ένα θεμελιώδες βήμα προς την ανθρωποκεντρική εκπαίδευση με τεχνητή νοημοσύνη. Αντί για έναν “μέσο όρο” στην τάξη, κάθε μαθητής λαμβάνει υλικό και υποστήριξη στο δικό του επίπεδο, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και τη βαθύτερη κατανόηση. Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί αποκτούν εργαλεία για πιο ακριβή αξιολόγηση και εξατομικευμένη καθοδήγηση. Πρακτικά, η AI έχει τη δυνατότητα να αλλάξει εκ βάθρων τον τρόπο που μαθαίνουμε, μειώνοντας τα κενά, αυξάνοντας την πρόσβαση και διευκολύνοντας το έργο των δασκάλων.
5. Η Ολλανδία επενδύει €70 εκατ. σε νέο κέντρο AI στο Groningen
H κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε επίσημα την επένδυση 70 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου «AI εργοστασίου» στο Groningen. Η μονάδα αυτή θα λειτουργεί ως κόμβος για την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών AI σε διάφορους τομείς: υγεία, ενέργεια, γεωργία και εθνική ασφάλεια. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Περιφέρεια Groningen, με συνολικό κόστος 200 εκατομμύρια ευρώ.
Γιατί είναι σημαντικό:
Η επένδυση αυτή δεν αφορά απλώς ένα κτίριο, αλλά μια στρατηγική επιλογή της Ευρώπης να αναπτύξει τη δική της τεχνογνωσία και υποδομή στην τεχνητή νοημοσύνη. Σε έναν κόσμο όπου οι ΗΠΑ και η Κίνα ηγούνται στον τομέα, το Groningen μπορεί να γίνει η απάντηση της Ευρώπης. Επιπλέον, το έργο θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και καινοτομία σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Η πιο #Error404 είδηση της ημέρας
Η Google κυκλοφόρησε διαφήμιση για το Gemini AI με… λάθος μουσική!
Η Google κυκλοφόρησε μια διαφήμιση για την πλατφόρμα Gemini AI, όπου ένας χαρακτήρας, ο “Ted”, ψάχνει και βρίσκει συναυλία του James Blunt – χάρη στο Gemini. Όμως, όταν εμφανίζεται η σκηνή της συναυλίας, δεν ακούγεται τραγούδι του Blunt, αλλά το “She’s So High” του Tal Bachman (1999). Η διαφορά τράβηξε αμέσως την προσοχή του κοινού, προκαλώντας σχόλια όπως “Το Gemini δεν ξέρει ότι δεν είναι James Blunt!”. Η διαφήμιση έγινε viral, με πλήθος σχολίων στο Χ (πρώην Twitter) και Reddit – και ακόμη δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από τη Google.

Γιατί είναι σημαντικό:
Μέσα από το χιούμορ, η υπόθεση φωτίζει έναν βαθύτερο προβληματισμό: μπορούμε να εμπιστευτούμε τα εργαλεία AI όταν ούτε οι δημιουργοί τους δεν τα ελέγχουν επαρκώς; Αν δεν γίνεται σωστό verification ακόμα και σε μια πολυδάπανη, δημόσια καμπάνια από έναν τεχνολογικό κολοσσό, τι σημαίνει αυτό για την ακρίβεια της πληροφορίας που μας σερβίρουν τα AI μοντέλα καθημερινά;
Ραντεβού ξανά αύριο με τις κορυφαίες ειδήσεις από τον κόσμο της τεχνολογίας. Cu when i see u.
***Το παρόν άρθρο αποτελεί προϊόν συστήματος παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης που έχει δεχθεί δημοσιογραφική επιμέλεια από δημοσιογράφο του Βήματος.