Τη νέα κυβέρνηση που πρότεινε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζούρο Μάτσουτ, εξέλεξε τη Μεγάλη Τετάρτη το κοινοβούλιο στη Σερβία. Υπέρ της ψήφισαν 153 βουλευτές  ενώ 46 την καταψήφισαν. Στην αίθουσα παρόντες ήταν 199 βουλευτές επί συνόλου 250 που απαρτίζουν τη σερβική Βουλή.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς, υπό το βάρος τεράστιων συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα, με κεντρικό σύνθημα των διαδηλώσεων που έγιναν με αφορμή την τραγωδία στο Νόβι Σαντ, την πάταξη της διαφθοράς.

Τη νέα κυβέρνηση υπερψήφισαν οι βουλευτές του συνασπισμού του οποίου ηγείται το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας, η Ενωμένη Σερβία, το κόμμα των συνταξιούχων (PUPS), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας και η Συμμαχία Ούγγρων της Βοϊβοντίνα.

Όλοι οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, καταψήφισαν την κυβέρνηση του ενδοκρινολόγου Τζούρο Μάτσουτ. Από τη συνεδρίαση της βουλής  απείχαν δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα και ο δεξιός συνασπισμός NADA.

Σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί, ενώπιον του σώματος της βουλής, η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Στο Στρασβούργο η μαχητική φοιτητιώσα νεολαία

Στην προγραμματική του ομιλία, χθες, ο Μάτσουτ έθεσε ως προτεραιότητα τον τερματισμό των φοιτητικών κινητοποιήσεων.

Την ίδια ώρα όμως, οι νέοι στη Σερβία τις κλιμακώνουν, ενώ παράλληλα προσπαθούν να διεθνοποιήσουν τον αγώνα τους. Ομάδα 80 εξ αυτών, έπειτα από ποδηλασία που διήρκησε 13 ημέρες, έφτασαν χθες βράδυ στο Στρασβούργο, προκειμένου να ενημερώσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους.

Κάτοικοι της πόλης, κυρίως Σέρβοι που ζουν στη Γαλλία, έστρωσαν κόκκινο χαλί και υποδέχτηκαν με επευφημίες τους νεαρούς ποδηλάτες. Οι φοιτητές στη Σερβία, που διαδηλώνουν κατά της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας και υπέρ του κράτους δικαίου, για περισσότερους από τέσσερις μήνες, ζητούν από την Ευρώπη να πάψει να αδιαφορεί και να ακούσει τα αιτήματα τους.

Σήμερα, η αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκε το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πίσω στη Σερβία, σε εξέλιξη βρίσκεται για δεύτερη ημέρα ο αποκλεισμός από φοιτητές των κτηρίων της δημόσιας τηλεόρασης σε Βελιγράδι και Νόβι Σαντ. Οι φοιτητές ισχυρίζονται ότι η σερβική δημόσια τηλεόραση δεν καλύπτει όπως πρέπει τις κινητοποιήσεις και ζητούν να συσταθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ηλεκτρονικών Μέσων (REM), η οποία δε λειτουργεί εδώ και μήνες, λόγω της παραίτησης πολλών μελών της. Οι εργαζόμενοι στην τηλεόραση εισέρχονται στο κτήριο με την βοήθεια της αστυνομίας, που δημιουργεί έναν ανθρώπινο διάδρομο για να μπορέσουν να περάσουν.

Αποκλεισμένη από σήμερα βρίσκεται και η πόλη Κράλιεβο, στην κεντρική Σερβία, η οποία αποτελεί για σήμερα το επίκεντρο των φοιτητικών κινητοποιήσεων.