Αυτό το ιδιότυπο survivor που εκτυλίσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η λογική συνέχεια των διαλυτικών και εκφυλιστικών φαινομένων που χαρακτηρίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και καιρό. Το μόνο που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ήταν η παρέμβαση-«βόμβα» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έδειξε τον δρόμο της αναμέτρησης με τον διάδοχό του. Το ερώτημα είναι ποιος/ποια θα σηκώσει το βάρος αυτό, καθώς, κακά τα ψέματα, εδώ που έχει φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής.

Το ζητούμενο είναι, όπως προκύπτει από το πνεύμα της δήλωσης Τσίπρα, να ανακοπεί αυτή η καθοδική πορεία του κόμματος εν όψει ευρωεκλογών ώστε να περιοριστεί η διαρκής συρρίκνωσή του, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Το πρόσωπο που όπως φαίνεται θα κληθεί «να βγάλει το φίδι απ’ την τρύπα», είναι η έμπειρη Όλγα Γεροβασίλη, από τα πιο έμπιστα στελέχη περί τον πρώην Πρωθυπουργό. Ο Διονύσης Τεμπονέρας με την ομιλία του στο συνέδρια έδειξε να υποχωρεί μπροστά σε αυτή την προοπτική («Κάνω στην άκρη για το κοινό καλό», είπε) και όλο και περισσότεροι θεωρούν κάθε ώρα που περάνει ότι ο άνθρωπος που μπορεί να ανταγωνιστεί με αξιώσεις τον κ. Κασσελάκη, είναι η πρώην υπουργός και νυν αντιπρόεδρος της Βουλής.

Στο μεταξύ, οι ζυμώσεις και τα μυστικές συναντήσεις παίρνουν και δίνουν -άλλωστε στην Αριστερά υπάρχει παράδοση σε αυτού του είδους τις διεργασίες. Στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκε, όπως μαθαίνω και μια συνάντηση, μετά την ομιλία Κασσελάκη, παρουσία του Χρήστου Σπίρτζη, του Νίκου Παππά, ο ρόλος του οποίου πάντα στις εσωκομματικές κρίσεις χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα (κανείς δεν αποκλείει ότι θα συνταχθεί με τον κ. Κασσελάκη τελικά ασχέτως αν συμμετείχε στην εν λόγω σύνταξη…), του Αλέκου Φλαμπουράρη, μέντορα του κ. Τσίπρα, του Κώστα Ζαχαριάδη, του Θανάση Θεοχαρόπουλου, της Κατερίνας Νοτοπούλου, από την νεότερη γενιά στελεχών, αλλά και των δυο γραμματέων του ΣΥΡΙΖΑ, της Ράνιας Σβίγκου και του Γιώργου Βασιλειάδη, ο οποίος παρ’ ολίγον να παραιτηθεί, όταν ανακάλυψε ότι παρά τον θεσμικό του ρόλο είχε αποκλειστεί από την πρόσβαση στο iSyriza!

Ο ρόλος της Όλγας Γεροβασίλη

Βασικό «πιάτο» στο «μενού» της σύναξης ήταν η κυρία Γεροβασίλη και φαίνεται ότι εκεί «κλείδωσε» η στήριξή της καθώς συνέκλιναν στο ότι μόνον εκείνη μπορεί να αποτελέσει πρόσωπο κοινής αποδοχής ώστε όσοι αμφισβητούν την ηγεσία Κασσελάκη και την ομάδα του να κατεβούν συσπειρωμένοι. Λέγεται ότι η συνάντηση τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ την επόμενη μέρα (χθες) είχαμε τις επαφές της κυρίας Γεροβασίλη με τον κ. Τεμπονέρα και τον κ. Θεοχαρόπουλο στο γραφείο της στην Βουλή. Πού και πότε θα ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της κυρίας Γεροβασίλη; Αναμένεται σήμερα στο συνέδριο…

***

Η Κούβα δεν ξεχνά τον Τσίπρα

Εγκάρδιο χαιρετισμό στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, κατά τη διάρκεια των εργασιών του. Ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας τόνισε ότι το κόμμα του και ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέονται από ιστορικούς δεσμούς φιλίας: «Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο συνέδριό σας, ιδιαίτερα στις συζητήσεις και τα εξαχθέντα αποτελέσματα», είπε. Ακόμη, πρόσθεσε ότι ο λαός της Κούβας δεν ξεχνά την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα. «Ο λαός μας δεν ξεχνά την υποστήριξη όλων των συντρόφων και ιδιαίτερα του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου λόγω του θανάτου του αρχιστράτηγου Φιντέλ Κάστρο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Φράσεις από κουβανά χείλη που σίγουρα δεν άρεσαν στον Περισσό.

Και πώς να ξεχάσουν οι Κουβανοί τον Τσίπρα και το «Hasta la victoria siempre» (Πάντα μέχρι τη νίκη) που φώναξε στην επικήδεια εκδήλωση τον Νομέμβριο του 2016 του Φιντέλ Κάστρο; Τότε, που έχοντας πίσω το επιβλητικό μνημείο, ύψους 109 μέτρων, του εθνικού ήρωα της Κούβας, Χοσέ Μαρτί, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τον Φιντέλ Κάστρο και την Κούβα, αλλά και για την Ελλάδα και την Ευρώπη, για το δρόμο προς το σοσιαλισμό που μόνο ανθόσπαρτος δεν είναι, όπως σημείωσε.

Ο Φιντέλ και το άγαλμα του Μακαρίου

Η αλήθεια είναι ότι οι Κουβανοί δεν ξεχνούν όσους τους βοήθησαν. Στις ακτές της Κούβας, δεσπόζει το άγαλμα του Μακαρίου, για το οποίο έδωσε εντολή να στηθεί ο Φιντέλ Κάστρο, μην ξεχνώντας ότι το πρώτο πλοίο που έσπασε το εμπάργκο ήταν με κυπριακή σημαία. Το άγαλμα βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο Αβενίδα ντελ Πουέρτο, στην περιοχή της παλιάς Αβάνας και απέναντι από το λιμάνι της πόλης. Είναι ύψους δύο μέτρων και φιλοτεχνήθηκε από τον Κύπριο γλύπτη, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, Νίκο Κοτζαμάνη.

***

Πόσα G’s «τραβούν» οι πολιτικοί;

Ο κ. Δένδιας βρέθηκε χθες στα Χανιά στη φωλιά των Vipers («Οχιών) και πέταξε με ένα F-16 Viper της 340 Μοίρας της 115 Πτέρυγας Μάχης, προκειμένου να συνεχισθεί το έθιμο που θέλει τους υπουργούς Άμυνας να πετούν με μαχητικά αεροσκάφη, στο Αιγαίο. Η αλήθεια είναι ότι ήταν και πάλι υπουργός Άμυνας δεν πέταξε με μαχητικό και έτσι τώρα έκανε μια πτήση «υψηλού συμβολισμού από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας», όπως χαρακτηρίστηκε. Γιατί μαζί με τον υπουργό πέταξαν στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης καθώς και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης. Μόνον τέσσερις υπουργοί Άμυνας δεν είχαν πετάξει με μαχητικό, ίσως γιατί δεν το ήθελαν ή γιατί φοβόντουσαν. Ένας μάλιστα ( ο Νίκος Παναγιωτόπουλος) πέταξε με Rafale, ενώ ένας άλλος του άρεσε να πετούσε με… ελικόπτερα Χίουι (και είχε και προσωπικό πιλότο).

Με μαχητικό αεροσκάφος έχουν πετάξει και πρωθυπουργοί, όπως οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει την επιθυμία να πετάξει και αυτός με μαχητικό, ζητώντας όμως να πετάξει με ένα Rafale και όχι με F-16, αφού με F-16 είχε πετάξει ο πατέρας του. Το ζητούμενο είναι σε ποιο ύψος έχουν πετάξει και πόσα G’s έχουν «τραβήξει» (αεροπορικός όρος) οι πολιτικοί; Εκεί γύρω στα 3,5 G’s μου λένε

Πού πετούν με τα μαχητικά οι πολιτικοί

Πού όμως πετούν οι πολιτικοί με μαχητικά; Συνήθως οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας τους πετούν πάνω από το Άγιο Όρος ή πάνω από κάποιο νησί του ανατολικού ή του κεντρικού Αιγαίου ή (το συνηθέστερο) πάνω από βραχονησίδες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο έγινε πτήση του υπουργού και των αρχηγών και σε χαμηλό και σε μεγάλο ύψος, πέταξαν και πάνω από την Κάρπαθο, την Βόρεια Ικαρία, πάνω από την Μύλο, όπου άρχισε η διαδικασία επιστροφής στα Χανιά. Αυτός είναι και ο λόγος που χαρακτηρίζουν τις πτήσεις τους «συμβολικές».

Μετά την πτήση του με το F-16 Viper ο κ. Δένδιας έκανε δηλώσεις και αναφέρθηκε και στα F-35: «Το ελληνικό κράτος συνεχίζει την προσπάθεια για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η παραλαβή των Rafale, η παραλαβή των F-16 Viper, ενισχύουν τις Μοίρες μας. Υλοποιούνται προμήθειες οπλικών συστημάτων τα οποία αναβαθμίζουν τις ήδη υψηλές επιχειρησιακές μας δυνατότητες. Όπως ξέρετε, ήδη συζητάμε την απόκτηση και του F-35, του πιο σύγχρονου αεροσκάφους στον κόσμο, το οποίο θα ενισχύσει αναμφισβήτητα την επιχειρησιακή και την αποτρεπτική ικανότητα της πατρίδας μας», είπε.

***

Ελληνοτουρκική συνάντηση στην Χίο για το προσφυγικό

Στη Χίο επίκειται, μαθαίνω να πραγματοποιηθεί ελληνοτουρκική συνάντηση στελεχών του Λιμενικού για την ομαλή συνεργασία αναφορικά με την φύλαξη και επιτήρηση των συνόρων, μεταξύ των δύο χωρών Ελλάδας και Τουρκίας, ύστερα από την συμφωνία της Άγκυρας, στις 4 Μαρτίου. Θα είναι παρόντες οι αρχηγοί του Λιμενικού των δύο χωρών με αρμοδιότητα τη φύλαξη και επιτήρηση των τουρκικών και ελληνικών παραλιών του Ανατολικού Αιγαίου αντίστοιχα, ενώ θα παραστεί παράλληλα και ο Υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι, οι αρχηγοί του Λιμενικού θα προβούν σε έναν απολογισμό για τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και έχουν τεθεί σε εφαρμογή, έπειτα από την επίσκεψη του κ. Στυλιανίδη και της ηγεσίας του Λιμενικού στην Πρωτεύουσα της Τουρκίας, Άγκυρα. Όσον αφορά την ελληνική διαχείριση των πραγμάτων, θα ζητηθεί ενεργοποίηση της στρατοχωροφυλακής, για τον ταχύτερο εντοπισμό των διακινητών και μεταναστών πριν τον απόπλου τους στην Ελλάδα.

***

Η Τεχνητή Νοημοσύνη πάει Στρατό

Όταν ο κ. Δένδιας ενημέρωνε τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, για θέματα αμυντικής πολιτικής βγήκαν πολλές ειδήσεις. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου κλάδου στο ΓΕΕΘΑ, ο οποίος θα καλείται Κλάδος Μετεξέλιξης, Καινοτομίας και Αμυντικής Τεχνολογίας. Θα δημιουργηθεί δηλαδή μια επιτελική δομή για την συστημική ενσωμάτωση στις Ένοπλες Δυνάμεις των νέων τεχνολογιών, των «έξυπνων όπλων» και της τεχνητής νοημοσύνης. Τα Γενικά Επιτελεία θα καθορίζουν τις απαιτήσεις τους και τις προδιαγραφές των συστημάτων που έχουν ανάγκη, και μέσω αυτού του Κλάδου θα γίνεται αναζήτηση σε πανεπιστήμια, σχολές, νεοφυείς εταιρείες κλπ. προκειμένου να ανατεθεί έργο για έρευνα και ανάπτυξη. Κατόπιν θα ακολουθεί η αξιολόγηση του συστήματος και έπειτα η αποδοχή και βιομηχανική παραγωγή. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Προωθείται μία σειρά μεταρρυθμίσεων στον τομέα της τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να μετεξελιχθούν με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές συνθήκες .Βασικός στόχος είναι η σύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με τη δυνατότητα παραγωγής της χώρας για την κάλυψη των αναγκών των Γενικών Επιτελείων και την προμήθεια σύγχρονων οπλικών συστημάτων που θα προέρχονται από την εγχώρια παραγωγή. Ο φορέας υλοποίησης του ανωτέρω οράματος είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα, του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ).

Με το ΕΛΚΑΚ θα δημιουργηθεί ένα Οικοσύστημα Καινοτομίας στον τομέα της Άμυνας, θα είναι Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία θα στελεχώνεται από προσωπικό του ΥΠΕΘΑ και από έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη στο συγκεκριμένο αντικείμενο, από τον ευρύτερο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει να επιτύχει αποτελεσματικότερη κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, ιδιωτικών και δημόσιων, από εγχώριες αλλά και εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης, για τη στήριξη της Έρευνας και Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας. To νομικό πρόσωπο το οποίο θα δημιουργηθεί με το νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει σύντομα στη Βουλή θα αξιοποιήσει και τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, όπως επίσης και το Ταμείο Έρευνας που υπάρχει στο Υπουργείο Άμυνας και το οποίο έχει στη διάθεσή του 25 εκατομμύρια ευρώ μη χρησιμοποιημένα. Το νέο Αμυντικό Σύστημα Καινοτομίας θα έχει συντονιστικό ρόλο και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε περαιτέρω θέματα της αγοράς.