Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε εναντίον πυραύλου των Χούθι ένα υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό- αντιπυραυλικό σύστημα. Ήταν τοποθετημένο σε αμερικανικό πολεμικό για την καταστροφή ενός εισερχόμενου πυραύλου των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το σύστημα αυτό ονομάζεται από τους Αμερικανούς «τελευταία γραμμή άμυνας» του Πολεμικού Ναυτικού. Το Phalanx Close-In Weapon System (CIWS) χρησιμοποιήθηκε από το αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού USS Gravely το βράδυ της Τρίτης ενάντια σε αυτό που Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ήταν ένας πύραυλος τύπου κρουζ που έφτασε κοντά στο 1 μίλι από το πλοίο – και επομένως δευτερόλεπτα πριν από την πρόσκρουση στο αμερικανικό σκάφος.

Σας τα λέω όλα αυτά (που τα μετέδωσε το CNN) για να σας πληροφορήσω ότι και η φρεγάτα «Ύδρα» που σύντομα θα αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα, είναι εφοδιασμένη με Phalanx Close-In System, το οποίο είναι εξάκανο πυροβόλο, που λειτουργεί αυτόνομα, με υψηλή ταχυβολία (3.000 σφαίρες το λεπτό), εντοπίζει εύκολα τον στόχο με ραντάρ, τον εγκλωβίζει και εξουδετερώνει το βλήμα πριν πλησιάσει το πλοίο (τέτοια συστήματα έχουν όλες οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού). Η φρεγάτα «Ύδρα» επίσης είναι εφοδιασμένη και με anti- drone συστήματα καθώς και με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στην αποστολή της.

***

Κασσελάκης, Ανδρουλάκης, Χαρίτσης μαζί στη Θεσσαλονίκη

Σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΠαΣοΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά) θα βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και θα επισκεφθεί την έκθεση Agrotica, εκεί όπου κορυφώνονται οι αντιδράσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων της χώρας. Ίσως να είναι η πρώτη φορά που οι τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης θα βρίσκονται όλοι μαζί, την ώρα που οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Δεν φεύγουν από τα μπλόκα. Και οι τρεις θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με αγροτικούς- και όχι- μόνον φορείς.

Η καρδιά των αγροτικών κινητοποιήσεων χτυπά αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, με την κλιμάκωση να πραγματοποιείται σήμερα. Οι αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί σήμερα στην πλατεία της ΧΑΝΘ, δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ζήτησαν να συναντηθούν μαζί του και διαμήνυσαν πως θα επιστρέψουν στα μπλόκα. Στα ήδη -πολλά- τρακτέρ που υπάρχουν έξω από την έκθεση Agrotica, αναμένεται να πλαισιώσουν και οι αγρότες της Θεσσαλίας.

***

Πώς βλέπουν την Ελλάδα οι Ινδοί

Άρχισαν από τώρα οι ετοιμασίες για ένα σημαντικό ταξίδι. Στις 25 Φεβρουαρίου ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ινδία, προσκεκλημένος του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι. Πώς μας βλέπουν οι Ινδοί;

Σας παρουσιάζω ένα απόσπασμα από τις δηλώσεις του Ινδού Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα: «Δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης και των ιστορικά στενών μεταξύ μας σχέσεων, θεωρώ την Ελλάδα σημαντική οικονομική, μεταφορική και στρατηγική πύλη της Ινδίας προς την Ε.Ε. και την περιοχή της ανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον, ο Ναρέντα Μόντι, έκανε λόγο για «σπουδαίες ευκαιρίες» στην κατεύθυνση της προσέγγισης ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων και για σαφή εκατέρωθεν δέσμευση για ολοκλήρωση της προσέγγισης αυτής.

***

Ο Τζορτζ Τσούνης στο Φανάρι

Στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Όλγα Αντζουλή. Ο ομογενής πρέσβης ταξίδεψε στην Τουρκία για να παραστεί στην χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Μεξικού Ιάκωβου Ανδριόπουλου με τον οποίο συνδέεται με πολύχρονη φιλία.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του αυτής ο κ. Τσούνης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Να σημειωθεί πως ο νέος Μητροπολίτης Μεξικού ήταν μέχρι πρότινος Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και το δεξί χέρι του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Κάτι που ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε επανειλημμένα κατά την ομιλία που απηύθυνε στην χειροτονία του νέου Μητροπολίτη. Πάντως, ο κ. Ιάκωβος ήταν παιδί του Πατριαρχείου, καθώς γεννήθηκε στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ και αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης.

***

Ριζότο με άρωμα… Αιγαίου και αστακό πρόσφεραν οι Τούρκοι

Επειδή δεν είναι συνηθισμένο Τούρκοι να παραθέτουν δείπνο σε Έλληνες πολιτικούς και επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη, σας παρουσιάζω το μενού, το οποίο, όπως μαθαίνω ενθουσίασε τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη.

Πρώτο πιάτο: Ζεστό ορεκτικό, Ριζότο μυρωδικών του Αιγαίου με φλούδες παρμεζάνας και σως «κατεβασμένου» βαλσάμικου (όχι θα άφηναν οι Τούρκοι το ριζότο τους να μην έχει άρωμα… Αιγαίου). Κυρίως πιάτο: Ουρά αστακού Θερμιδώρ με μανιτάρια, ψητές πατάτες baby αγκινάρες baby και σως αστακού. Επιδόρπιο: Πιατέλα Çiragan Palace «Baklava», Μπακλαβάς φιστικιού, Şöbiyet (σαν μπακλαβάς από φύλλο, κρέμα και ξηρούς καρπούς), κορμός, επιδόρπιο από γλυκιά κολοκύθα, καταίφι με πηχτή κρέμα και κομπόστα κερασιού. Ποτά: Λευκό κρασί Suvla Narince, κόκκινο κρασί, Suvla Cabernet Sauvignon & Merlot,Yeni Raki και βεβαίως το δείπνο έκλεισε με ένα εσπρεσάκι.

***

Όταν η Ντόρα πέταξε με ένα F-16

Η ιστορία που θα σας περιγράψω είναι λίγο παλιά, αλλά έχει τη σημασία της και την μεταφέρω. Μου είπαν λοιπόν πως η Ντόρα Μπακογιάννη πέταξε με ένα F-16. Για να ακριβολογώ το Flight Simulator του F-16. Αλλά μη νομίζετε ότι είναι εύκολη υπόθεση να πετάς με ένα μαχητικό, ακόμα και με το stick του Flight Simulator. Η Ντόρα για παράδειγμα έως ότου να το απογειώσει πέρασε δύο φορές ξυστά από τα Λευκά Όρη. Τελικά το απογείωσε, απόλαυσε μια πτήση και το προσγείωσε με ασφάλεια.

***

Το πρόβλημα με τα μικρόφωνα στην Ώρα του Πρωθυπουργού

Η τεχνολογία ενίοτε έχει και τα προβλήματά της. Όπως χθες στην Ώρα του Πρωθυπουργού όπου όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να απαντήσει στην ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση για την Θεσσαλία, παρατήρησε ότι έχουν προστεθεί άλλα δυο μικρόφωνα.

Οι βουλευτές ωστόσο της Νέας Αριστεράς παραπονέθηκαν ότι δεν άκουγαν καλά και ο κ. Μητσοτάκης τακτοποίησε τα μικρόφωνα για να ακούγεται καλύτερα ενώ δεν έλειψαν και κάποιοι αμυδροί μικροφωνισμοί που λύθηκαν όμως αμέσως.

***

Η Βουλή προσφέρει 1.200 κυψέλες

Δεν ξέρω αν ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας είναι fan της μελισσοκομίας, αυτό όμως που ξέρω είναι ότι μετά από συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος έκανε αμέσως αποδεκτό το αίτημά τους και αφού ενημέρωσε και συνεννοήθηκε με τον υπουργό Γεωργίας Λευτέρη Αυγενάκη αποφάσισε να χορηγήσει η Βουλή 1.200 κυψέλες «σαν μία μορφή συμπαράστασης προς εκείνους τους μελισσοκόμους που έπαθαν ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα», όπως είπε ο ίδιος παρόντος του Πρωθυπουργού.

«Και εμείς ως Βουλή αντιλαμβανόμαστε και συνεννοούμαστε με την Πολιτεία και συνδράμουμε σε αυτό το έργο της ανάταξης των πληγών του αγροτικού κόσμου», είπε ο κ. Τασούλας. Τη δουλειά την πήραν τοπικοί ξυλουργοί από τη Θεσσαλία και το Μέτσοβο.