Το σχέδιο αποκατάστασης των πληγέντων της Θεσσαλίας ανέλυσε στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επίκαιρη ερώτηση που τέθηκε από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επέκταση του μέτρου της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στους αγρότες και το 2024, καθώς και έκπτωση από τη ΔΕΗ ύψους  10% σε αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως το Σεπτέμβριο.

Όλα τα παραπάνω δεν ικανοποίησαν καθόλου τους αγρότες οι οποίοι περίμεναν περισσότερα και για αυτό το λόγο είναι αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Δεν ικανοποιήθηκαν οι αγρότες, ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις

Oι ίδιοι εξηγούν ότι όταν θα επιστρέψουν στα μπλόκα, θα γίνουν συνελεύσεις, ενώ ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Η κορύφωση των αγροτικών κινητοποιήσεων αναμένεται αύριο, Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στο παναγροτικό συλλαλητήριο και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα τρακτέρ θα παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.

«Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις».

Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και αναφέρει ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα». Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο. «Έχω όλα τα τιμολόγια και αποδεικτικά γι’ αυτά που λέω», τονίζει.

Ξεκάθαρη η Κυβέρνηση  – Δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη βοήθεια

Από την άλλη, η Κυβέρνηση εκτιμά πως ικανοποιήθηκαν αρκετά από αιτήματα. «Η εκτίμηση, που υπάρχει στην Κυβέρνηση, είναι ότι ικανοποιηθήκαν αρκετά από τα αιτήματα των αγροτών, επομένως, από εκεί και πέρα είναι και ο προϋπολογισμός», είπε η Χριστίνα Κοραή στην εκπομπή του Mega, Live News.

Την ίδια ώρα κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος για να δοθεί έξτρα βοήθεια αυτή την περίοδο. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα απαιτεί να εισρεύσουν στα ταμεία δύο δισεκατομμύρια επιπλέον το 2024 και βρισκόμαστε ακόμα στον Φεβρουάριο.

«Ό,τι δώσαμε, δώσαμε» είναι η γραμμή της Κυβέρνησης για τους αγρότες.