Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μικρής διάρκειας της Ευρωζώνης σημείωναν άνοδο σε νέο υψηλό πολλών ετών την Τρίτη καθώς ο υψηλός πληθωρισμός αυξάνει τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ.  Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου σημείωνε άνοδο 5,5 μονάδες βάσης στο 1,66%, στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2011, ενώ του ιταλικού 10ετούς σκαρφάλωνε στο υψηλότερο σημείο από τα τέλη Μαΐου του 2018 στο 2,96%.

Περιμένοντας τη Fed

Γενικά, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης αλλά και των ΗΠΑ σημειώνουν άνοδο με τη συνεδρίαση της Federal Reserve, αργότερα στην εβδομάδα, να βρίσκεται στο επίκεντρο και την αγορά να τιμολογεί περαιτέρω νομισματική σύσφιγξη παρά τον κίνδυνο ύφεσης. Η Fed αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, ωστόσο ορισμένοι traders στοιχηματίζουν σε αύξηση 100 μονάδων. Οι αγορές χρήματος βλέπουν πιθανότητα 20% για μία ποσοστιαία μονάδα.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων στο μεταξύ παραμένουν σε ανοδική τροχιά, με το 10ετές να σκαρφαλώνει στο 3,518%, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011. Ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν η Fed να κορυφώσει τα επιτόκια στο 4,5% οδηγώντας την οικονομία σε ύφεση για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Οι προσδοκίες για ΕΚΤ

«Οι προσδοκίες για την οροφή επιτοκίων της ΕΚΤ φλερτάρουν ήδη με 2,75% έως τον ερχόμενο Μάιο, καθώς για την ΕΚΤ μια ήπια ύφεση δεν θα σταθεί εμπόδιο σε πολλά ακόμη σημαντικά βήματα σύσφιξης» ανέφεραν αναλυτές της Commerzbank. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχυόταν κατά 6,5 μονάδες στο 4,12%, με τη διαφορά έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 235 μονάδες βάσης εν όψει των εκλογών στις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ η ελληνική 10ετία έχει εκτοξευτεί στο 4,43%, όταν στις αρχές Αυγούστου κινούνταν μόλις στο 2,9%, δηλαδή το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για 10 χρόνια αυξήθηκε κατά 53% το ίδιο διάστημα.

Η προτροπή BIS

Υπενθυμίζεται πως η  Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), γνωστή και ως «η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών», προτρέπει για την τιθάσευση του πληθωρισμού σε «επιθετικές» αυξήσεις των επιτοκίων παρά την αυξανόμενη απειλή ύφεσης και τη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος, σημειώνοντας πως οι εμπροσθοβαρείς αυξήσεις επιτοκίων τείνουν να περιορίζουν την πιθανότητα «ανώμαλης προσγείωσης» των οικονομιών.