Ο ακριβής αριθμός των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξαρτηθεί από τα επερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία, δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση του βασικού προεξοφλητικού επιτοκίου του ευρώ της τάξεως των 75 μονάδων βάσης.

Στόχος η καταπολέμηση του πληθωρισμού

Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση, η προηγούμενη ήταν της τάξης των 50 μονάδων βάσης, με την οποία συνεχίζει τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ μάλιστα προανήγγειλε περαιτέρω αυξήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις της, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, καθώς ο πληθωρισμός της ευρωζώνης βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό εδώ και σχεδόν μισό αιώνα και κινδύνευε να παγιωθεί.

«Η νομισματική πολιτική προσπαθεί πάντα να δρα για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος θα έχει αντίκτυπο στις καταναλωτικές δαπάνες και στις επενδύσεις των επιχειρήσεων… και η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα», τόνισε ο ντε Γκίντος σε οικονομική εκδήλωση στη Μαδρίτη.

«Ο πληθωρισμός είναι το μεγαλύτερο πλήγμα για τους Ευρωπαίους », πρόσθεσε.

Πηγη: ΟΤ