Δεν θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι τα σπίτια, όπως τα έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα, να θεωρούνται τόσο απαρχαιωμένα, όσο μας φαίνονται εκείνα των παππούδων μας, με τα ψυγεία με πάγο και τη θέρμανση με σόμπες. Το Smart Home ήρθε για να μείνει, αναβαθμίζοντας σημαντικά την οικιακή μας καθημερινότητα, καθιστώντας το σπίτι μας πιο λειτουργικό και εξοικονομώντας σημαντικές ποσότητες ενέργειας – άρα και χρήματα από τους μηνιαίους λογαριασμούς του ρεύματος.

Πώς λειτουργεί

Ας πάρουμε ως παράδειγμα το Smarthink, το ολοκληρωμένο οικοσύστημα εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας που προσφέρει το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας στους καταναλωτές, ανεξαρτήτως του παρόχου ενέργειάς τους. Μέσα από μικρές παρεμβάσεις και προηγμένες τεχνολογίες που αλληλεπιδρούν, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες στο σπίτι στο οποίο εγκαθίσταται, προσφέροντας παράλληλα όσα χρειάζονται για σημαντική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.

Τέσσερα έξυπνα θεμέλια

Όλα ξεκινούν με την παραλαβή του Smart Kit που αποστέλλει στους χρήστες το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, και το οποίο περιέχει τέσσερα έξυπνα gadgets που θέτουν τις βάσεις για την αναβάθμιση της νοημοσύνης του εκάστοτε σπιτιού. Πρόκειται για το Gateway, δηλαδή το κέντρο ελέγχου, έναν μετρητή κατανάλωσης ρεύματος, έναν έξυπνο θερμοστάτη αφής και έναν έξυπνο διακόπτη θερμοσίφωνα.

Οι τέσσερις αυτές συσκευές, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη μετατροπή ενός σπιτιού σε Smart Home, ενώ, φυσικά, μπορούν σταδιακά να πλαισιώνονται από περισσότερα, πιο εξειδικευμένα gadgets, ικανά να φέρουν κάθε λειτουργία του σπιτιού στην οθόνη του κινητού μας.

Έξυπνα κινητά για έξυπνα σπίτια

Τα smartphones έχουν επίσης να επιτελέσουν τον δικό τους ρόλο, αφού μέσα από αυτά είναι που οι χρήστες απολαμβάνουν τα οφέλη ενός έξυπνου σπιτιού. Εγκαθιστώντας την εφαρμογή Smarthink App, έχουν στο κινητό τους κάθε πληροφορία για την κατανάλωση μεμονωμένων συσκευών, αλλά και συνολικά του σπιτιού τους, σε πραγματικό χρόνο, με τα δεδομένα να προβάλλονται με κατανοητές επεξηγήσεις, αλλά και μέσα από διαδραστικά γραφήματα.

Ταυτόχρονα, το Smarthink App τους δίνει τη δυνατότητα να διαχειρίζονται όλο το οικοσύστημα και τις συσκευές τους από απόσταση, αλλά και να ρυθμίζουν σενάρια και κανόνες για κάθε ώρα της ημέρας, αλλά και για ειδικές περιστάσεις. Στην οθόνη τους, μπορούν επίσης να βρουν και προτάσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους, με στόχο την αύξηση της άνεσης, αλλά και της εξοικονόμησης, και να λάβουν πρόβλεψη για τον μηνιαίο λογαριασμό του ρεύματος και να δεχτούν ειδοποιήσεις για οτιδήποτε σημαντικό.

Γνωριμία με το σπίτι

Στην καρδιά του έξυπνου σπιτιού που οραματίστηκε το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας βρίσκεται η Τεχνητή Νοημοσύνη, που μαθαίνει τις συνήθειες του χρήστη και προσαρμόζεται σε αυτές, προτείνοντας παράλληλα τρόπους για τη βελτίωσή τους. Η υπηρεσία Smarthink, χάρη στους ειδικούς αλγορίθμους που περιλαμβάνει, απαιτεί μόλις 4-6 εβδομάδες για να γνωριστεί καλύτερα με τους καταναλωτές, μελετώντας τις καθημερινές του συνήθειες βάσει των δεδομένων που λαμβάνει για αυτές από το οικοσύστημα.

Έτσι, είναι σε θέση να καταλήγει σε προσωποποιημένες δράσεις εξοικονόμησης, χωρίς να επηρεάζει τις καθημερινές συνήθειες και τις συνθήκες άνεσης του νοικοκυριού, για παράδειγμα ανοίγοντας και κλείνοντας τα φώτα, τον θερμοσίφωνα ή το κλιματιστικό ακριβώς την κατάλληλη στιγμή, ώστε να προσφέρει την ατμόσφαιρα απόλυτης χαλάρωσης που όλοι αποζητάμε από το σπίτι μας.

Οι αλγόριθμοι συνεχίζουν να ενημερώνονται και να βελτιώνονται διαρκώς μέσα από την καθημερινή χρήση του οικοσυστήματος Smarthink, ενώ ο χρήστης έχει πάντα τη δυνατότητα να πάρει την πρωτοβουλία και να παρέμβει στο σύστημα κατά βούληση.

Εξοικονόμηση στην πράξη

Το μέγεθος της εξοικονόμησης δεν μπορεί να γίνει πραγματικά κατανοητό αν δεν τεθεί σε αριθμούς. Έτσι, είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό ότι ακόμη και ένα νοικοκυριό με δυο μόλις μέλη μπορεί να εξοικονομήσει έως και 15,3% της ενέργειας που καταναλώνει, αποσβαίνοντας το κόστος της αρχικής επένδυσης μέσα σε 13 μήνες, ενώ μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να αγγίξει εξοικονόμηση της τάξης του 19,8% και να φέρει την απόσβεση μόλις στους 8 μήνες.

Πρόκειται για ένα επίτευγμα που δεν ήρθε τυχαία. Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η ιστορικότερη εταιρεία ενέργειας στην Ελλάδα με εμπειρία 164 ετών, αφιέρωσε τρία χρόνια έρευνας και ανάπτυξης για τη δημιουργία του Smarthink, πιστή στη δέσμευσή της στη βελτίωση της καθημερινότητας των καταναλωτών. Εξάλλου, η ελληνική εταιρεία ενέργειας έχει λάβει το υψηλότερο NPS score στο σχετικό δείκτη ικανοποίησης ανάμεσα σε όλους τους παρόχους που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Μάθετε περισσότερα.