Οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές που διεξήχθησαν αυτόν τον μήνα στη Χιλή μπορούν να αποτελέσουν «παράδειγμα» για την περιοχή και για τον υπόλοιπο κόσμο, έκρινε χθες Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής, τον Γκάμπριελ Μπόριτς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, ο κ. Μπάιντεν τηλεφώνησε στον εκλεγμένο πρόεδρο για να τον συγχαρεί για τη νίκη του και οι δυο τους συζήτησαν την κοινή δέσμευσή τους στην κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

«Ο (σ.σ. Αμερικανός) πρόεδρος εξήρε τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Χιλή, που χαρακτήρισε δυνατό παράδειγμα για την περιοχή και για τον κόσμο», σύμφωνα με το κείμενο.

Νέο «ροζ κύμα»

Η νίκη του Γκαμπριέλ Μπόριτς προστίθεται σε σειρά νικών πολιτικών της λατινοαμερικάνικης αριστεράς, με ορισμένους να βλέπουν νέο «ροζ κύμα» στην περιοχή, καθώς η εξάπλωση της φτώχειας, εν μέρει εξαιτίας της πανδημίας του νέου κοροναϊού, στρέφει τους ψηφοφόρους σε εκείνους που υπόσχονται μεγαλύτερο κράτος και αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε στον συνομιλητή του τη σημασία που δίνει στη συνεργασία των ΗΠΑ και της Χιλής για να προωθηθεί πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη από τον αντίκτυπο της πανδημίας και να αντιμετωπιστεί η υπαρξιακή απειλή που είναι η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυρίας Ψάκι.

Συλλυπητήρια για τη 14χρονη Χιλιανή που δολοφονήθηκε από αστυνομικό

Ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε εξάλλου τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο 14χρονης από τη Χιλή μέσα σε εμπορικό κατάστημα του βόρειου Χόλιγουντ από αδέσποτη σφαίρα αστυνομικού. Η Βαλεντίνα Ορεγιάνα-Περάλτα έπεσε νεκρή μέσα στο δοκιμαστήριο όταν ο αστυνομικός άνοιξε πυρ εναντίον άνδρα που επιτέθηκε εναντίον άλλου καταναλωτή.

Η 14χρονη, γεννημένη και μεγαλωμένη στο Σαντιάγο, είχε πάει πριν από έξι μήνες στις ΗΠΑ μαζί με τη μητέρα της και θα έμεναν μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της για ένα διάστημα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Los Angeles Times.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ