Την βούληση της κυβέρνησης, φέτος τα μαθήματα στα σχολεία να είναι μόνο δια ζώσης και να μην κλείσουν λόγω κοροναϊού, εξέφρασε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέτα Μακρή.

Αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων, η κ. Μακρή,  είπε, ότι το υπουργείο βρίσκεται ήδη σε επαφή με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και τα μέτρα που θα μπουν άμεσα σε ισχύ στα σχολεία θα ανακοινωθούν έγκαιρα ώστε να είναι ενήμεροι μαθητές και γονείς.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι φέτος τα μέτρα θα είναι διαφορετικά σε σχέση με την περσινή χρονιά, καθώς υπάρχει και το πρόσθετο μέτρο που είναι ο εμβολιασμός.

Νέα πρωτόκολλα

Για το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία από το φθινόπωρο απάντησε ότι η επιθυμία και η προσπάθεια του υπουργείου, αλλά κι αυτό που θα υλοποιηθεί, είναι η δια ζώσης εκπαίδευση.

«Δεν θα επανέλθουμε στην τηλεκπαίδευση γιατί υπάρχει ο εμβολιασμός» είπε χαρακτηριστικά αλλά σημείωσε ότι δεν αποκλείεται ως μέτρο να εφαρμοστεί σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για παιδιά που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες.

«Αν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα υπάρχει αριθμός κρουσμάτων ή μορφή νόσησης που επιβάλλει να ληφθούν κι άλλα μέτρα, αυτά θα ανακοινωθούν μαζί με τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων», είπε.

Σε 20 με 25% το ποσοστό των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών

Έκανε γνωστό ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό 20-25% των εκπαιδευτικών που δεν έχουν εμβολιαστεί και θα πρέπει να ληφθούν και για αυτούς μέτρα, όπως το rapid test που θα κληθούν να κάνουν με δικά τους έξοδα δύο φορές την εβδομάδα.

Για τις αντιδράσεις περί του κόστους είπε ότι υπάρχει η λύση του δωρεάν εμβολιασμού, ενώ υπενθυμίζεται ότι τα self test για τους μαθητές θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Τέλος, σχετικά με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση απάντησε ότι αναμένεται να αναρτηθούν έως το τέλος του μήνα.