Εγκρίθηκε όπως ήταν αναμενόμενο από τη σημερινή συνέλευση της MIG η πώληση της θυγατρικής Vivartia στο επενδυτικό fund CVC.

H Vivartia είναι ο μεγαλύτερος όμιλος τροφίμων στη χώρα και έχει υπό τη σκέπη της την Δέλτα Τρόφιμα στα γαλακτοκομικά, τον Μπάρμπα Στάθη στον κλάδο των κατεψυγμένων και τις εταιρείες Goody΄s, Εverest και La Pasreria στον κλάδο της εστίασης. Απασχολεί 4.300 εργαζόμενους και το 2019 σημείωσε πωλήσεις 634 εκατ. ευρώ και ebitda 68 εκατ. ευρώ.

Το προσφερθέν τίμημα για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia ανέρχεται στο ποσό των 175.000.000, από το οποίο το τίμημα που αναλογεί στο ποσοστό 92,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia κυριότητος της ΜIG ανέρχεται στο ποσό των 161.135.640,74 και θα καταβληθεί ολοσχερώς κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Η αγοράστρια αναλαμβάνει το σύνολο του δανεισμού της Vivartia, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε περίπου 425 εκατ. ανεβάζοντας τη συνολική αποτίμηση της εταιρείας στα 600 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή εκτός από την έγκριση της Γενικής συνέλευσης των μετόχων της MIG και την έγκριση των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού.

Ο κλάδος εστίασης του ομίλου Vivartia επηρεάστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι πωλήσεις του κλάδου το 2020 τουλαχιστον κατά 40%. Αντίθετα οι κλάδοι γαλακτοκομικών και κατεψυγμένων διατήρησαν τα επίπεδα πωλήσεών τους.

Το ζητούμενο τώρα για το CVC είναι να ενισχύσει τον κλάδο εστίασης και να βρει λύση για τον υψηλό δανεισμό της Vivartia. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επενδυτική επιτροπή του CVC έχει εγκρίνει έναν κονδύλι 30-35 εκατ, ευρώ για να ενισχυθεί ο κλάδος της εστίασης που έχει και τον μεγαλύτερο ενδοομιλικό δανεισμό με 160 εκατ. ευρώ. Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν πως το CVC θα αποπληρώσει άμεσα δάνεια 75 εκατ και για τα υπόλοιπα 350 θα διαπραγματευτεί μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση της αποπληρωμής τους.

Η συμφωνία ευνοεί τη MIG που εκτός από το τίμημα εξασφάλισε και τριετή παράταση στα δάνεια της.

Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς που είναι ο βασικός πιστωτής της MIG αλλά και ο μεγαλύτερος μέτοχός της θα μεταφέρει τα 425 εκατ. δάνεια της από την γραμμή μη εξυπηρετούμενων στα εξυπηρετούμενα,

Υπενθυμίζεται πως στον κλάδο των γαλακτοκομικών η διοίκηση της Vivartia προχώρησε σε σημαντικές κινήσεις μείωσης του κόστους όπως η μεταβίβαση στην Optima του κτιριακού και μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου της στην Ελασσόνα, η διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου του Γάλα Βλάχας Εβαπορέ στο Πλατύ Ημαθίας -παράγεται στο εξωτερικό και εισάγεται από τη ΔΕΛΤΑ- και η αναδιοργάνωση των παραγωγικών μονάδων Αττικής, με τη συγχώνευση των εργοστασίων του Ταύρου και του Αγίου Στεφάνου.