Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την επενδυτική συμφωνία με την Κίνα που θα παράσχει στις ευρωπαϊκές εταιρείες μεγαλύτερη πρόσβαση στις κινεζικές αγορές.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών ξεκίνησαν το 2014 αλλά επιταχύνθηκαν το τρέχον έτος και σήμερα ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τη τηλεδιάσκεψη που είχε από κοινού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

«Χαιρετίζουμε την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για επενδύσεις» σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Από τη μεριά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε: «Η ΕΕ και η Κίνα ολοκλήρωσαν κατ’ αρχήν διαπραγματεύσεις για επενδυτική συμφωνία. Για πιο ισορροπημένες εμπορικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Τι προβλέπει η συμφωνία

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η παρούσα συμφωνία έχει μεγάλη οικονομική σημασία και δεσμεύει επίσης τα μέρη σε μια επενδυτική σχέση βασισμένη σε αξίες που βασίζεται στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

Μόλις τεθεί σε ισχύ, θα συμβάλει στην εξισορρόπηση της εμπορικής και επενδυτικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, καθώς η Κίνα έχει δεσμευτεί να παράσχει άνευ προηγουμένου επίπεδο πρόσβασης στην αγορά για επενδυτές της ΕΕ, εξασφαλίζοντας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βεβαιότητα και προβλεψιμότητα για τις δραστηριότητές τους.

Η συμφωνία θα βελτιώσει επίσης σημαντικά τους όρους ανταγωνισμού για τους επενδυτές της ΕΕ, καθορίζοντας σαφείς υποχρεώσεις στις κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις, απαγορεύοντας τις αναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας και άλλες πρακτικές στρέβλωσης και ενισχύοντας τη διαφάνεια των επιδοτήσεων. Στο εξής οι εταιρείες της ΕΕ θα επωφεληθούν από δικαιότερη μεταχείριση όταν ανταγωνίζονται στην κινεζική αγορά.

Η Συμφωνία περιλαμβάνει επίσης σημαντικές δεσμεύσεις για το περιβάλλον και το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού, και για τα εργασιακά πρότυπα. Η Κίνα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις Συμβάσεις της ΔΟΕ που έχει επικυρώσει και να εργαστεί για την επικύρωση των θεμελιωδών Συμβάσεων της ΔΟΕ, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας.

Από την πλευρά της ΕΕ, θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω εργασίες σύμφωνα με τους νομικούς κανόνες και τη διαδικασία υπογραφής, επικύρωσης και σύναψης της συμφωνίας. Οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν διαπραγματεύσεις για την προστασία των επενδύσεων εντός δύο ετών από την υπογραφή της συμφωνίας.

Η εξασφάλιση επιτυχούς εφαρμογής αυτής της Συμφωνίας μόλις ολοκληρωθεί θα απαιτήσει υψηλό επίπεδο και συνεχή πολιτική δέσμευση με την Κίνα. Η συμφωνία προβλέπει επίσης έναν ισχυρό μηχανισμό επιβολής και παρακολούθησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί την εφαρμογή των δεσμεύσεων της συμφωνίας από την πλευρά της ΕΕ.

Η ΕΕ θα αποτιμήσει τη συνολική ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Κίνας, συμπεριλαμβανομένης ενδεικτικά της CAI και της εφαρμογής της σε όλες τις διαστάσεις της, κατά τη διάρκεια της γαλλικής Προεδρίας το 2022.

To « δίλημμα της Κίνας»

Στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανικού Τύπου βρίσκεται η συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο ΕΕ και Κίνας για την προστασία των επενδύσεων, η οποία εκκρεμεί από το 2014 και η οποία είναι πιθανό να επισημοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για το «δίλημμα της Κίνας» και σημειώνει: «Η Κίνα είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας της παγκόσμιας οικονομίας. Το ίδιο ισχύει και για την ΕΕ. Για τον λόγο αυτό είναι λογικό να τεθούν οι επενδύσεις σε αμφότερους τους οικονομικούς χώρους σε ασφαλή νομική βάση.

Ακριβώς αυτός ο στόχος η ΕΕ θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί με τη συμφωνία, στα βασικά σημεία της οποίας συμφωνεί και η Κίνα. Ωστόσο (ελπίζουμε) κανείς στις Βρυξέλλες δεν είναι τόσο αφελής για να πιστεύει ότι η ασφάλεια δικαίου είναι το ίδιο πράγμα στην Κίνα και την Ευρώπη.

»Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο στο «παλιό» Χονγκ Κονγκ, δηλαδή πριν από την έγκριση του «νόμου περί ασφάλειας». Στη λεγόμενη κινεζική «ενδοχώρα», ο νόμος ήταν και είναι τελικά μόνο αυτός που ορίζει η ηγεσία του Kόμματος προς το δικό του συμφέρον (…) Η Κίνα έχει επίσης υποσχεθεί να αναλάβει «προσπάθειες» για την επικύρωση διεθνών συμβάσεων κατά της καταναγκαστικής εργασίας. Οι κρατούμενοι στην Σινγιάνγκ θα ακούσουν τα νέα με ενδιαφέρον. Αλλά τι θα κάνει η ΕΕ αν όλες οι «προσπάθειες» της Κίνας σε αυτό το πεδίο δεν οδηγήσουν πουθενά».