Σε τερτίπια για την αποτροπή της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, επιδίδεται ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Λίγο πριν μεταβεί το ειδικό κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής στον ειδικό χώρο όπου θα εξεταστούν χωρίς την κουκούλα οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος -του οποίου το ρόλο στη σκευωρία της Novartis ερευνά  η προανακριτική επιτροπή της βουλής- κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης του βουλευτή της ΝΔ Θάνου Πλεύρη από τις εργασίες της επιτροπής.

Ασυμβίβαστο

Στο σκεπτικό του ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι προκύπτει ασυμβίβαστο για τον κ. Πλεύρη καθώς είναι και συνήγορος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε πρόσφατη δίκη με δημοσιογράφο.

Ο δικηγόρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης ζήτησε εντός 24 ωρών να κληθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος από την επιτροπή προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημά του.

Υπο αυτά τα δεδομένα ο πρόεδρος της επιτροπής Ιωάννης Μπούγας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση στις 2 το μεσημέρι προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα εξαίρεσης του κ. Πλεύρη. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία θα τρέξει γρήγορα και πως δεν πρόκειται να ανατραπεί ο προγραμματισμός εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων που έχει οριστεί για τις 4 το μεσημέρι σε ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ.

Δεν υπάρχει κώλυμα

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα εξαίρεσης του κ. Πλεύρη είχε συζητηθεί από τα μέλη της επιτροπής σε παλαιότερη συνεδρίαση μετά από αίτημα του ίδιου. Τότε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για την συμμετοχή του κ. Πλεύρη παρά μόνο ηθικό.

Την συγκεκριμένη στάση υπενθύμισε ο βουλευτής της ΝΔ κατά την σημερινή συνεδρίαση ωστόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ζήτησε να σταματήσει κάθε άλλη διαδικασία – και η προγραμματισμένη εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων – προκειμένου εντός του επόμενου διημέρου να ερευνηθεί το ζήτημα Πλεύρη.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Δημήτρης Μαρκόπουλος κατήγγειλε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως λειτουργούν παρελκυστικά ενώ σχολίασε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος «σέρνει» τον ΣΥΡΙΖΑ «στην δική του γραμμή».

Αποχώρησε

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι και το ΚΚΕ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη τακτική Παπαγγελόπουλου και επέμεινε στην ανάγκη εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων με τα πραγματικά τους ονόματα και χωρίς «κουκούλες» ή άλλο μέσο που θα νομιμοποιούσε τον «τρομονόμο».

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε απο την συνεδρίαση, ενώ δεν θα παρίσταται βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην προγραμματισμένη για σήμερα εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων στη ΓΑΔΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει σε λίγη ώρα σωρεία παραβιάσεων του Κανονισμού της Βουλής, με αιχμή τον τρόπο που διαχειρίστηκε η πλειοψηφία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης την αίτηση του κ. Παπαγγελόπουλου να εξαιρεθεί ο Θανάσης Πλεύρης.

Επίσης θα καταγγείλει μεθοδεύσεις και γύρω από τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων.