Την ανησυχία του για την «επιδημία» που έχει ξεσπάσει στη χώρα του και ακούει στο όνομα… καζανάκια δεν έκρυψε ο Ντόναλντ Τραμπ. Σε δημόσιες δηλώσεις του ασχολήθηκε με τη μικρή ροή νερού σε βρύσες, ντουζιέρες και καζανάκια.

Ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου, στο Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα, υποστηρίζοντας πως «έχουμε ανθρώπους που τραβάνε καζανάκι 10 ή 15 φορές αντί για μια», αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα και ψέγοντας την υπερβολική χρήση τους.

Όπως είπε έχει ήδη ζητήσει από τους υπευθύνους της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβαλλοντος να βρουν απαντήσεις για το «μεγάλο πρόβλημα».

«Έχουμε μια κατάσταση την οποία εξετάζουμε πολύ σοβαρά για τους νιπτήρες και τις ντουζιέρες. Ανοίγεις τη βρύση σε ορισμένες περιοχές στις οποίες υπάρχουν αποθέματα νερού και δεν τρέχει νερό. Έχουμε ανθρώπους που τραβάνε καζανάκι 10 ή 15 φορές αντί για μια» είπε χαρακτηριστικά.

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την επιβολή κανόνων για την κατανάλωση νερού που ισχύουν από το 1994, επί προεδρίας Κλίντον, λόγω της ανησυχίας που υπήρχε τότε για μειωμένα αποθέματα νερού στις ΗΠΑ.

Ουσιαστικά, στα καζανάκια τοποθετήθηκαν φλοτέρ για εξοικονόμηση νερού με αντίθετα -κατά τον Τραμπ- αποτελέσματα, καθώς οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης νερού (παρά μόνο σε λίγες περιοχές).

Στην ιστοσελίδα της EPΑ σημειώνεται ότι αξίζει κάθε σταγόνα νερού που εξοικονομείται «γιατί διαχειριστές σε τουλάχιστον 40 πολιτείες περιμένουν ελλείψεις τα επόμενα αρκετά χρόνια».