Το προβάδισμα των Συντηρητικών του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, έναντι των Εργατικών της αντιπολίτευσης έχει περιοριστεί στις οκτώ μονάδες από 10, λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Savanta ComRes για λογαριασμό της εφημερίδας Sunday Telegraph, το Συντηρητικό Κόμμα λαμβάνει ποσοστό 41%, χάνοντας μια μονάδα σε σχέση με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ενώ οι Εργατικοί ενισχύθηκαν κατά μία μονάδα και λαμβάνουν το 33% της πρόθεσης ψήφου.

Η εταιρία Savanta ComRes ρώτησε 2.034 Βρετανούς μεταξύ 4ης Δεκεμβρίου και 5ης Δεκεμβρίου.

Διαφορά μέχρι και 6 μονάδων

Άλλη δημοσκόπηση της Savanta ComRes για λογαριασμό της Remain United, οργάνωσης κατά του Brexit, που δημοσιεύτηκε έδειξε διαφορά έξι μονάδων, με τους Συντηρητικούς να έχουν το 42% της πρόθεσης ψήφου και τους Εργατικούς το 36%.

H δημοσκόπηση αυτή περιελάμβανε τις απαντήσεις που συλλέχθηκαν πιο νωρίς αυτή την εβδομάδα σε σχέση με τη δημοσκόπηση για τη Sunday Telegraph.

Ισχνό προβάδισμα Τζόνσον στο debate

Στο μεταξύ, με ισχνό προβάδισμα έληξε η τελευταία τηλεμαχία των δύο ανδρών πριν τις πρόωρες εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.

Ένα από τα σημεία στα οποία επέμεινε ο Τζόνσον στη διάρκεια της συζήτησης ήταν η τοποθέτησή του ότι το κόμμα των Εργατικών δεν προσφέρει καμία βεβαιότητα γύρω από το Brexit, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος που τόνισε ότι θα υλοποιήσει τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει τη διαδικασία ως την 31η Ιανουαρίου, υποσχόμενος μια πολύ καλή συμφωνία.

«Δεν βλέπω ποιος θα διαπραγματευτεί μια συμφωνία των Εργατικών. Δεν υπάρχει κανείς να την υποστηρίξει. Το σκιώδες υπουργικό συμβούλιο του Κόρμπιν στηρίζει την παραμονή» είπε ο Τζόνσον.

Η αντίδραση του Κόρμπιν; «Θα χρειαστούν επτά χρόνια για να διαπραγματευτεί μία κυβέρνηση Τζόνσον μία συμφωνία με τις ΗΠΑ. Θα υπάρξουν καθυστερήσεις στα λιμάνια». Κατόπιν, παρουσίασε για δεύτερη φορά – όπως έπραξε το πρωί της Παρασκευής σε συνέντευξη Τύπου – εμπιστευτικό κυβερνητικό έγγραφο για τις συνέπειες που θα έχει ως προς τους δασμούς και τους περιορισμούς στην κίνηση η συμφωνία της κυβέρνησης για το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν αληθεύει η καταγγελία και ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη, ενώ άδραξε την ευκαιρία να πει στον Κόρμπιν ότι δεν δέχεται κηρύγματα ενότητας από κάποιον που υποστήριζε τον IRA και την ιρλανδική ανεξαρτησία, όπως τόνισε δηκτικά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)