«Τα Σοβιέτ στη Δύση – Εργατικά συμβούλια απέναντι σε κοινοβούλια 1915-1920»

Παρουσίαση του βιβλίου Πέμπτη 27 Ιούνη, 7μμ στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

«Ο Donny Gluckstein, ιστορικός και συγγραφέας της πρόσφατης έκδοσης του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου  «Τα Σοβιέτ στη Δύση – Εργατικά συμβούλια απέναντι σε κοινοβούλια 1915-1920» έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει το βιβλίο του σε εκδήλωση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου. Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (πεζόδρομος Ερμού 134, δίπλα στο σταθμό ΗΣΑΠ του Θησείου) την Πέμπτη 27 Ιούνη, 7μμ.

Τα Σοβιέτ στη Δύση – Εργατικά συμβούλια απέναντι σε κοινοβούλια 1915-1920″
του Donny Gluckstein
Μετάφραση: Παρασκευάς Ψάνης
Πρόλογος: Λέανδρος Μπόλαρης
Σελίδες 420, τιμή 18€
ISBN 978-618-5277-14-7

«Τα Σοβιέτ στη Δύση”, ο τίτλος αυτού του βιβλίου, μοιάζει σαν απόπειρα να συνταιριαστούν δυο άσχετα πράγματα. H λέξη σοβιέτ φέρνει αμέσως στο μυαλό τη Ρώσικη Επανάσταση. Το πρώτο σοβιέτ εμφανίστηκε στην επανάσταση του 1905, από αντιπροσώπους που εξέλεξαν οι απεργοί στα μεγάλα εργοστάσια της Πετρούπολης. Επανεμφανίστηκαν στην επανάσταση του Φλεβάρη 1917 και με την ηγεσία των μπολσεβίκων πήραν την εξουσία τον Οκτώβρη.

Όμως τα σοβιέτ στη Δύση υπήρξαν στην πραγματικότητα. Ο Donny Gluckstein “ξεθάβει”, κυριολεκτικά, την ιστορία των εργατικών συμβουλίων στην Ευρώπη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και του επαναστατικού κύματος που ακολούθησε.

Εξετάζει τη “σοβιετική εμπειρία” σε τρεις βασικές χώρες της Δύσης: τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Πρόκειται για χώρες όπου επικρατούσαν –ακλόνητες επιφανειακά– συνθήκες “κοινοβουλευτισμού και μαζικού ρεφορμισμού”. Αλλά, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας, «ο μεταλλεργάτης του Πουτίλοφ δεν ήταν διαφορετικός από τον μισθωτό σκλάβο της DMV στο Βερολίνο, της Parkhead Forge στη Γλασκώβη ή της Fiat Centro στο Τορίνο. Κέντρα συμβουλιακής οργάνωσης τόσο απομακρυσμένα μεταξύ τους όσο η Πετρούπολη από το Τορίνο, ήταν στην πραγματικότητα συνδεδεμένα».

Σε μια περίοδο γιγάντιων κοινωνικών κρίσεων τα συμβούλια γίνονταν η “φυσική” οργάνωση της εργατικής τάξης που πάλευε ενάντια στις επιθέσεις των καπιταλιστών και ταυτόχρονα αποτελούσαν τη βάση για μια νέα οργάνωση της κοινωνίας συνολικά.

Βιβλία
Σίβυλλα
Helios Kiosk