• Αναζήτηση
 • Σταϊκούρας: Αυταπάτη τα περί «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο

  Για αυστηρό μηχανισμό επιτήρησης και εποπτείας στον οποίο θα βρίσκεται η χώρα μετά το τέλος του προγράμματος κάνει λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξή του, χαρακτηρίζοντας την αισιοδοξία της κυβέρνησης ως «ανεδαφική».

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Για αυστηρό μηχανισμό επιτήρησης και εποπτείας στον οποίο θα βρίσκεται η χώρα μετά το τέλος του προγράμματος κάνει λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξή του, χαρακτηρίζοντας την αισιοδοξία της κυβέρνησης ως «ανεδαφική».

  Ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατηγορεί την κυβέρνηση πως έχει ήδη ψηφίσει νέα μέτρα λιτότητας, καλλιεργώντας μια αυταπάτη περί «καθαρής εξόδου», και σημειώνει πως ο τρόπος δημιουργίας του ταμειακού αποθέματος δεν είναι ορθολογικός αλλά βασίζεται στην υπερφορολόγηση των πολιτών.

  «Για μία ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες. Προσεγγίζει την πραγματικότητα με λεκτικές ακροβασίες, επικοινωνιακά περιτυλίγματα και μια αισιοδοξία που γρήγορα αποδεικνύεται -από τα ίδια τα γεγονότα- ανεδαφική. Κάθε φορά, όμως, η «πρόσκρουση» με την πραγματικότητα αποδεικνύεται οδυνηρή για τη χώρα και τους πολίτες. Αυτό έγινε πριν τις πρώτες εκλογές του 2015, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του 1ου εξαμήνου του 2015, πριν το δημοψήφισμα και την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων. Αυτό θα γίνει και τώρα. Και αυτό διότι η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει νέα μέτρα λιτότητας για μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, έχει δεσμευτεί στην επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια μετά το 2018, ενώ η υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του χρέους όχι μόνο έχει μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι, αλλά εκτιμάται ότι θα συνοδευτεί από κάποιον αυστηρό μηχανισμό επιτήρησης και εποπτείας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

  Αναφερόμενος στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο κ. Σταϊκούρας ασκεί κριτική στην κυβέρνηση την οποία και κατηγορεί πως δεν έχει ενιαία στάση και αντιμετωπίζει το θέμα ανεύθυνα με μυστική διπλωματία.

  «Η μη επίλυση ενός προβλήματος δεν είναι πάντοτε αρνητική εξέλιξη, όταν θέτεις, υποστηρίζεις και επιτυγχάνεις να υφίστανται «κόκκινες γραμμές», όταν λειτουργείς με όρους εθνικής υπευθυνότητας και γνήσιου πατριωτισμού. Αυτό έπραξε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή την περίοδο 2007-2008, καθορίζοντας το πλαίσιο επίλυσης του προβλήματος, το οποίο αποτελεί και τη βάση της εθνικής θέσης μεταγενέστερα.
  Η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα επιπόλαια και με όρους εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, ως εκ τούτου ανεύθυνα. Ενώ έχει εσωτερικές αντιφάσεις και δεν φαίνεται να διαθέτει ενιαία θέση, ενώ βγάζει αρχικά οξύτατες και άστοχες ανακοινώσεις κατά της Εκκλησίας, για να στείλει στη συνέχεια επιστολές μετάνοιας, προχωρώντας και σε συναντήσεις μαζί της, ξιφουλκεί κατά της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την για διγλωσσία, απορυθμίζοντας αντί να σφυρηλατεί το εσωτερικό μέτωπο.
  Άλλωστε η χαλαρή αντιμετώπιση του θέματος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή από παλιά. Θυμίζω ότι κορυφαία στελέχη, νυν υπουργοί του, την περίοδο 2007-2008 προέτρεπαν την τότε κυβέρνηση της ΝΔ να δεχθεί τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική ονομασία της. Τώρα, επιδίδεται σε μυστική διπλωματία, χωρίς ενημέρωση της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση έχει ολοκληρωτικά την ευθύνη των χειρισμών για την εξέλιξη του θέματος. Η ΝΔ θα κινηθεί και πάλι με όρους εθνικής υπευθυνότητας», σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας.

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk