• Αναζήτηση
 • Π. Λιαργκόβας: «Ενοχλούμε, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε αρεστοί»

  Ο σάλος που προκλήθηκε με αφορμή τις εκτιμήσεις της πρόσφατης έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για τις χρηματοδοτικές ανάγκες αποπληρωμής των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους την περίοδο 2020-2026 και τη διάψευση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο απέδωσε σε λανθασμένα στοιχεία (του 2013, όταν ήταν υψηλότερα τα επιτόκια) τον υπολογισμό των δαπανών των τόκων, ήταν η κορυφή του παγόβουνου της διάστασης μεταξύ της κυβέρνησης και του συντονιστή του ανεξάρτητου θεσμού, καθηγητή Π. Λιαργκόβα.

  Ο σάλος που προκλήθηκε με αφορμή τις εκτιμήσεις της πρόσφατης έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για τις χρηματοδοτικές ανάγκες αποπληρωμής των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους την περίοδο 2020-2026 και τη διάψευση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο απέδωσε σε λανθασμένα στοιχεία (του 2013, όταν ήταν υψηλότερα τα επιτόκια) τον υπολογισμό των δαπανών των τόκων, ήταν η κορυφή του παγόβουνου της διάστασης μεταξύ της κυβέρνησης και του συντονιστή του ανεξάρτητου θεσμού, καθηγητή Π. Λιαργκόβα. Μπορεί προσωρινά η ένταση να καταλάγιασε, ωστόσο δεν αποκλείεται σύντομα αναζωπύρωσή της, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, και με τα νεότερα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), τα οποία κατόρθωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού να συλλέξει, το βασικό συμπέρασμα στο οποίο είχε καταλήξει δεν αλλάζει. Ποιο ήταν αυτό; Οτι είτε με τα παλαιότερα είτε με τα νεότερα στοιχεία, αν δεν υπάρξει θαρραλέα ελάφρυνση του χρέους, αυτό θα εκτιναχθεί μετά το 2021 σε δυσθεώρητα ύψη με κίνδυνο τη χρεοκοπία.  

  Ενόχλησε την κυβέρνηση

  Στην κυβέρνηση ήταν φανερή η ενόχληση από τις διαπιστώσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού, στις οποίες αποδόθηκε κινδυνολογικός χαρακτήρας. Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε τον κ. Λιαργκόβα δηλώνοντας ότι με βάση τα νέα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του ΟΔΔΗΧ οι τόκοι για την περίοδο 2021-2026 θα είναι μειωμένοι από 24% ως και 36% σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού, υπολογίζοντας ότι θα κυμανθούν στα 64 δισ. και όχι στα 84 δισ. ευρώ.
  Ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, στον οποίο υπάγεται το Γραφείο Προϋπολογισμού, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες «άδειασε» δημοσίως τον κ. Λιαργκόβα. Την πρώτη φορά (Μάιος 2017) μέσω κύκλων του είχε εκφράσει την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά του για τις διαπιστώσεις της έκθεσης που είχε δημοσιοποιηθεί την ημέρα που έκλεισε η συμφωνία με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τα νέα θετικά δεδομένα. «Δημιουργείται αρνητικό κλίμα και απηχεί απόψεις που ακούγονται από πλευρές της αντιπολίτευσης» ήταν η αιχμή του κ. Βούτση. Αυτή τη φορά με δήλωσή του εξέφρασε ευθέως την έκπληξή του «για τη χρήση μη έγκυρων στοιχείων», κάνοντας λόγο για «κινδυνολογία περί χρεοκοπίας» και «δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων», σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία οδεύουμε προς θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους.

  Τι του καταλογίζουν

  Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο κ. Λιαργκόβας προετοιμάζει συστηματικά την «ηρωική έξοδό» του προσβλέποντας στην πολιτική αξιοποίησή του, όπως υποστηρίζουν, ενώ δεν διστάζουν να του καταλογίσουν ότι «λειτουργεί ως μακρά χειρ του Κ. Μητσοτάκη», συνδυάζοντας μάλιστα τους ισχυρισμούς αυτούς με την παρουσία του προέδρου της ΝΔ στην πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του επικεφαλής της ομάδας των οικονομολόγων που απαρτίζουν το Γραφείο Προϋπολογισμού (από κοινού με τον Χρ. Παπαγεωργίου) με τίτλο «Το ευρωπαϊκό φαινόμενο. Η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας».
  Ο κ. Λιαργκόβας ορίστηκε συντονιστής το 2012 από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη. Είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά «έστησε» τον νεοσύστατο θεσμό, ο οποίος αποτελείται από πέντε οικονομολόγους καθηγητές οι οποίοι προτάθηκαν τότε από διαφορετικά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ). Το 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά οι εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού για το θέμα του χρέους ήρθαν σε αντίθεση με την κυρίαρχη κυβερνητική άποψη: για την τότε κυβέρνηση το χρέος ήταν βιώσιμο – για το Γραφείο Προϋπολογισμού όχι, με τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση να συντάσσεται με τις αναλύσεις του και να υπεραμύνεται της ανεξαρτησίας του.
   
  «Ο ρόλος μας είναι άχαρος διότι διηθίζουμε τα οικονομικά πεπραγμένα κάθε κυβέρνησης» αναγνωρίζει ο κ. Λιαργκόβας στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, επισημαίνοντας ότι «τα στοιχεία είναι αμείλικτα» και ότι «εμείς δεν μπορούμε να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση». «Δεν μπορούμε να είμαστε αρεστοί. Καταλαβαίνουμε ότι ενοχλούμε» λέει χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του. Πάντως είναι ενδεικτικό ότι στα πέντε χρόνια λειτουργίας του Γραφείου Προϋπολογισμού δεν υπήρξαν πλειοψηφίες και μειοψηφίες. «Ολες οι αποφάσεις μας ήταν ομόφωνες. Το Γραφείο δεν είναι χρωματισμένο αλλά τεκμηριωμένο. Ουδέποτε λειτουργήσαμε πολιτικά» λέει ο ίδιος δηλώνοντας με κατηγορηματικό τρόπο: «Εκανα τη δουλειά μου ακομμάτιστα. Ουδέποτε έπαιξα πολιτικά παιχνίδια».

  Οι εκτιμήσεις

  Οσοι τον γνωρίζουν λένε ότι δεν ενδιαφέρεται να πολιτευθεί, αν και στο παρελθόν (2009) συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ (στην έβδομη τιμητική θέση). Αυτό μάλιστα που ελάχιστοι ξέρουν – ακόμα και εντός του κυβερνώντος κόμματος – είναι πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, του προτάθηκε, σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Βουλής, να αναλάβει αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αλλά αρνήθηκε, και τη θέση κατέλαβε ο Δ. Μάρδας.
  Σε κάθε περίπτωση ο κ. Λιαργκόβας επιμένει ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού δεν έκανε λάθος στις εκτιμήσεις του, παρότι έκανε χρήση παλαιότερων στοιχείων, καθώς δεν υπήρχαν άλλα διαθέσιμα στα χέρια του. Ετσι, όπως παραδέχθηκε, στις εκτιμήσεις του δεν υπολογίστηκαν οι ελαφρύνσεις που προκύπτουν από βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες συμφωνίες, οι οποίες ενδεχομένως να υπάρχουν σε επικαιροποιημένες ενημερώσεις, που όμως δεν ήταν στη διάθεση του Γραφείου. Κατά τα λοιπά όμως, η ουσία δεν αλλάζει, αφού και με τα καινούργια στοιχεία του ΟΔΔΗΧ «το ίδιο αποτέλεσμα προκύπτει», όπως λένε οι γνωρίζοντες.

  «Δεν ξέρουμε τα επιτόκια μετά την έξοδο από το πρόγραμμα»

  Το υπουργείο Οικονομικών στηλίτευσε τη μεθοδολογία του Γραφείου Προϋπολογισμού επισημαίνοντας ότι το 2013 το δημόσιο χρέος είχε σε ποσοστό 80% κυμαινόμενα επιτόκια και ως εκ τούτου θεώρησε άστοχο το να προβαίνει κάποιος σήμερα σε προβλέψεις για την περίοδο 2023-2026 με τα στοιχεία που ίσχυαν τότε. Και πράγματι, όπως επισημαίνουν στο Γραφείο Προϋπολογισμού, «δεν ξέρουμε τα επιτόκια μετά την έξοδο από το πρόγραμμα», τονίζοντας ότι αν για παράδειγμα είναι 6%, αυτό σημαίνει 94 δισ. ευρώ για τόκους, το εύρος των οποίων θα κινηθεί αναλόγως προς τα κυμαινόμενα επιτόκια της περιόδου. Υπολογίζουν δε ότι το εύρος αυτό κυμαίνεται από 54 έως 94 δισ. ευρώ, κάτι που θα αποτυπώνεται στην ενδιάμεση μελέτη που ετοιμάζει το Γραφείο Προϋπολογισμού.

  Πάντως, είναι απολύτως ξεκάθαρο για τον κ. Λιαργκόβα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι χρειάζεται γενναία ρύθμισή του. «Αλλιώς θα χρειαζόμαστε θηριώδη πλεονάσματα» όπως επισημαίνει στους συνομιλητές του, υπενθυμίζοντας ότι μετά το υψηλό 3,5% πλεόνασμα που προβλέπεται για πέντε χρόνια (2017-2021) ακολουθεί το 2% μέχρι το 2060, κάτι που σημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια «δεν θα μπορεί η οικονομία να σηκώσει κεφάλι».

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Πολιτική