Ωρα Αποφάσεων: Θα πετάξουμε, επιτέλους, το πελατειακό κράτος στα σκουπίδια;

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκεί η Ώρα Αποφάσεων για το θέμα των συμβασιούχων των δήμων που απεργούν, με αποτέλεσμα να οξύνεται το πρόβλημα με τα σκουπίδια.

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκεί η Ώρα Αποφάσεων για το θέμα των συμβασιούχων των δήμων που απεργούν, με αποτέλεσμα να οξύνεται το πρόβλημα με τα σκουπίδια.

Ολόκληρη η ανακοίνωσή της:

«Το ερώτημα είναι απλό: όταν χιλιάδες νέοι φεύγουν από τη χώρα απογοητευμένοι, όχι μόνον από την ανεργία , αλλά και από το καθεστώς της διάχυτης αδικίας και της αναξιοκρατίας, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν το θάρρος να διακηρύξουν ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στο Σύνταγμα και στις αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων που επιτάσσουν την εφαρμογή του;

Ξεκάθαρα και απόλυτα, όμως. Χωρίς περίτεχνες κατασκευές που οδηγούν στην καταστρατήγησή του.

Η καθαριότητα των πόλεων είναι δημόσιο αγαθό στο οποίο έχουν δικαίωμα και υποχρέωση όλοι οι πολίτες.

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για το μέλλον αυτού του δημόσιου αγαθού, αφήνοντας πίσω ένα φαύλο, πελατειακό και σάπιο καθεστώς που ταλαιπώρησε τους πολίτες, κορόιδεψε τους εργαζόμενους, έφτιαξε κομματικούς στρατούς και πολιτικές καριέρες και κατέστρεψε κάθε αναπτυξιακή προοπτική που προκύπτει από την ολιστική διαχείριση των απορριμμάτων.

Ενώ η Κυβέρνηση τάζει και η αντιπολίτευση την στηλιτεύει χρόνια τώρα, κάποιοι Δήμοι, αξιοποιώντας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που οργανώθηκε από το 2011 με το σχέδιο «Καλλικράτης», ανέθεσαν με δημόσιους διαγωνισμούς την αποκομιδή των απορριμμάτων σε εταιρίες που διαθέτουν τον αναγκαίο εξοπλισμό και το προσωπικό. Προηγήθηκαν, βέβαια, λυσσαλέες αντιδράσεις κομματικών ταγών και συνδικαλιστών, οι οποίοι, όμως, κάποια στιγμή εγκατέλειψαν μια μάχη χαμένη γι’ αυτούς στην περιφέρεια της χώρας και κράτησαν τις δυνάμεις τους κυρίως στην Αθήνα.

Τα αποτελέσματα για τα οικονομικά των Δήμων, αλλά και για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας τους δημότες, φαίνεται να είναι πολύ καλύτερα από την προηγούμενη κατάσταση των διαρκώς χαλασμένων απορριμματοφόρων και τηςδιαρκούς έλλειψης προσωπικού που, ενώ προσλαμβάνονταν στην υπηρεσία καθαριότητας, βρίσκονταν μετά από λίγο σε κάποια γραφεία, χωρίς αντικείμενο εργασίας.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια διαδικασία που ακολουθήθηκε και λειτουργεί σε κάποιους Δήμους, υπό τον διαρκή έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής για τις Δημόσιες Συμβάσεις και με προδιαγραφές που ορίζονται από τους Δήμους σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε τόπου, μπορεί να επιφέρει πολύ καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών από τη σημερινή και μικρότερα κόστη για Δήμους και Δημότες. Ταυτόχρονα, μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, σε σταθερότερη βάση από αυτήν των συμβασιούχων.

Οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα να παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας. Ωστόσο, δεν προκύπτει από πουθενά ότι αυτή η παροχή υπηρεσιών πρέπει να γίνεται από μόνιμους υπαλλήλους. Άλλωστε, εδώ και χρόνια, μεγάλες μονάδες του Δημοσίου, όπως Υπουργεία, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια κλπ, αναθέτουν το έργο της καθαριότητας σε εταιρίες.

Είναι, επιτέλους, ώρα όλοι – κόμματα, κοινωνικοί εταίροι, πολίτες και ΜΜΕ – να τολμήσουμε τα αυτονόητα».

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk