Μια νέα τεχνική ανοσοθεραπείας η οποία σχεδόν εκμηδενίζει την αλλεργική αντίδραση στα φιστίκια και στο αβγό (όπως τουλάχιστον έδειξαν πειράματα σε αλλεργικά ποντίκια) υπόσχεται καλύτερη ποιότητα ζωής σε εκατομμύρια άτομα με τροφικές αλλεργίες. Οπως φάνηκε, η θεραπεία μείωσε την αναφυλακτική αντίδραση ως και κατά 90%, μετά από μία και μόνο εφαρμογή της.


Κλινική δοκιμή σε ανθρώπους σε έναν χρόνο

Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Allergy and Clinical Immunology» ανοίγουν τον δρόμο για δοκιμή της τεχνικής σε «εξανθρωπισμένα» ποντίκια –δηλαδή σε ποντίκια που δεν διαθέτουν δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα και στα οποία έχουν εμφυτευθεί ανθρώπινα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ατόμων με τροφικές αλλεργίες. Η πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου έναν χρόνο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητή Τζον Γκόρντον από το Πανεπιστήμιο του Σασκάτσουαν στον Καναδά.
«Αν καταφέρουμε να «θεραπεύσουμε» τις τροφικές αλλεργίες ή συγγενείς τους καταστάσεις όπως το άσθμα και τα αυτοάνοσα νοσήματα σαν την πολλαπλή σκλήρυνση με την καινούργια μέθοδο, ουσιαστικώς θα αλλάξουμε τη ζωή πολλών ανθρώπων» είπε ο καθηγητής Γκόρντον.
Η νέα ανακάλυψη αφορά τη δημιουργία στο εργαστήριο ενός τύπου ανοσοκυττάρων τα οποία στέλνουν σήμα αναστροφής της υπερ-απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος που λαμβάνει χώρα στα αλλεργικά άτομα. Το σήμα αυτό οδηγεί στο «κλείσιμο» και ενός δεύτερου «διακόπτη» της αλλεργικής αντίδρασης σε άλλο σημείο του αλλεργικού «μονοπατιού».
Σε 5-10 χρόνια στην αγορά

«Προβλέπουμε ότι η νέα θεραπεία θα μπορούσε να εμφανιστεί στην αγορά μέσα στα επόμενα 5 με 10 έτη» ανέφερε ο δρ Γκόρντον, ο οποίος είναι επίσης ο επικεφαλής ερευνητής στο Δίκτυο για τις Αλλεργίες, τα Γονίδια και το Περιβάλλον (Allergy, Genes and Environment Network, AllerGen). Tο συγκεκριμένο δίκτυο έχει ως στόχο να βοηθήσει τους Καναδούς που ζουν με προβλήματα όπως το άσθμα, η αλλεργία, η αναφυλαξία και συγγενείς αυτοάνοσες καταστάσεις.
Η ομάδα του δρος Γκόρντον θα συνεργαστεί με άλλους ερευνητές του Δικτύου AllerGen τόσο από το Πανεπιστήμιο του Σασκάτσουαν όσο και από τα Πανεπιστήμια ΜcGill, Queen’s, ΜacMaster και το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στο πλαίσιο των δοκιμών της καινούργιας τεχνικής.
Παρότι ο δρόμος από το ποντίκι ως τον άνθρωπο είναι μακρός, υπάρχουν ήδη στοιχεία που κάνουν τους ερευνητές να αισιοδοξούν ότι η νέα θεραπευτική προσέγγιση θα είναι αποτελεσματική και στους ανθρώπους. Το 2010 η ομάδα του καθηγητή Γκόρντον έδειξε ότι μπορεί να αναστρέψει μια ασθματική απόκριση σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο. Εφαρμόζοντας μια παρόμοια θεραπεία στο πλαίσιο μελέτης το 2012, η ερευνητική ομάδα «εξαφάνισε» το άσθμα σε ποντίκια μέσα σε μόλις οκτώ εβδομάδες.
«Ακόμη και αν καταφέρουμε να θεραπεύσουμε το 25% των πασχόντων θα βελτιώσουμε σημαντικά τη ζωή αυτών των ανθρώπων ενώ συγχρόνως θα μειωθούν οι δαπάνες για τα συστήματα υγείας» σημείωσε ο δρ Γκόρντον.


«Ακτινογραφία» της νέας τεχνικής

Ιδού σύμφωνα με τον καθηγητή πώς λειτουργεί η νέα τεχνική:
1. Το στοιχείο-«κλειδί» είναι τα δενδριτικά κύτταρα, τα οποία αποτελούν τους «σωματοφύλακες» του ανοσοποιητικού συστήματος και εντοπίζονται σε ιστούς που έρχονται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, όπως το δέρμα αλλά και στην εσωτερική «επένδυση» της μύτης, των πνευμόνων, του στομάχου και του εντέρου.
2. Η πρωτοποριακή θεραπεία αφορά την παραγωγή δενδριτικών κυττάρων στο εργαστήριο και την έκθεσή τους σε ένα μοναδικό «μείγμα» πρωτεϊνών, ενός οξέος συγγενούς της βιταμίνης Α το οποίο παράγεται στο ανθρώπινο έντερο καθώς και του αλλεργιογόνου παράγοντα, ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το φιστίκι ή η ωολευκωματίνη (η πρωτεΐνη στο ασπράδι του αβγού). Τα τροποποιημένα δενδριτικά κύτταρα εισάγονται στη συνέχεια ξανά στον οργανισμό των ποντικών.
3. Με χρήση της τεχνικής οι επιστήμονες ήταν σε θέση σχεδόν να εξαφανίσουν την αλλεργική αντίδραση μετατρέποντας τα ανοσοκύτταρα που ήταν ευαίσθητα στους αλλεργιογόνους παράγοντες σε κύτταρα που μιμούνται την απόκριση που έχουν τα υγιή, μη αλλεργικά άτομα.
4. Η θεραπεία μείωσε τα συμπτώματα αναφυλαξίας και μείωσε τα επίπεδα πρωτεϊνικών δεικτών της αλλεργικής απόκρισης ως και κατά 90%.


Υπόσχεση και για τα αυτοάνοσα νοσήματα

Καταλήγοντας ο δρ Γκόρντον υπογράμμισε πως η τεχνική φαίνεται πολλά υποσχόμενη και σε ό,τι αφορά τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η πολλαπλή σκλήρυνση. «Ελάχιστα πράγματα θα χρειαστούν ώστε να προσαρμόσουμε την προσέγγιση για θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων» ανέφερε.

HeliosPlus