Στον «πόλεμο» των εύκαμπτων smartphones ρίχνεται, μεταξύ άλλων, η κινεζική εταιρεία Moxi παρουσιάζοντας μια πρωτοποριακή συσκευή κατασκευασμένη από γραφένιο, με πρωτοφανή ελαστικότητα, ικανή να φοριέται στον καρπό ως «έξυπνο» βραχιόλι. Το γραφένιο, το πανίσχυρο υλικό με αντοχή 200 φορές μεγαλύτερη από το ατσάλι και πάχος μόλις ενός ατόμου που «πιστώθηκε» το βραβείο Νομπέλ Φυσικής το 2010, αποτελεί, σύμφωνα με τη startup από την Τσονγκτσίνγκ, το «κλειδί» για τη δημιουργία εύκαμπτων οθονών.
Εύκαμπτο, ελαφρύ και ασπρόμαυρο


Η Moxi Group –γνωστή και ως Chongqing Graphene Tech Co. –ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διαθέσει αρχικά 100.000 συσκευές στην κινεζική αγορά εντός του έτους προς 776 δολάρια –δηλαδή, περίπου 696 ευρώ. Οι πρώτες συσκευές αναμένεται να έχουν ασπρόμαυρη οθόνη ηλεκτρονικής μελάνης (e-Ink), ωστόσο η εταιρεία έχει ήδη παρουσιάσει μια έγχρωμη εκδοχή με δυνατότητα αναπαραγωγής βίντεο.
Το πρώτο smartphone-«βραχιόλι» που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα έχει βάρος 200 γραμμ. και έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να «ρολάρει» και να αγκαλιάζει τον καρπό. Χάρη σε μια επίστρωση από γραφένιο η οθόνη αφής 5,2 ιντσών της συσκευής λειτουργεί κανονικά ενόσω βρίσκεται τυλιγμένη γύρω από το χέρι του κατόχου της, ενώ με μια κίνηση αφαιρείται και κλειδώνει στην επίπεδη θέση του που παραπέμπει σε τηλεχειριστήριο με οθόνη.

«Η κατασκευή των ασπρόμαυρων συσκευών είναι απλούστερη και αυτό επειδή οι έγχρωμες αντλούν πολύ περισσότερη ενέργεια»
εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Moxi Τσονγκσένγκ Γιου.
Νέα γενιά συσκευών εν όψει


Πολλοί είναι οι τεχνολογικοί κολοσσοί οι οποίοι εργάζονται πυρετωδώς για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς εύκαμπτων ή ακόμη και φορετών smartphones. Το 2013, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Τεχνολογίας CES στο Λας Βέγκας, η Samsung είχε αναφερθεί στο concept των αναδιπλούμενων συσκευών, το επονομαζόμενο πρότζεκτ YOUM. Σύμφωνα με αυτό, οθόνες τεχνολογίας OLED θα επέτρεπαν τη δημιουργία φουτουριστικών συσκευών, ικανών να προσφέρουν στον χρήστη τη δυνατότητα να αυξομειώνει ο ίδιος το μέγεθός τους, ανάλογα με τις ανάγκες του.
Οι ανεπιβεβαίωτες φήμες για μια συσκευή του νοτιοκορεατικού κολοσσού που θα ταλαντεύεται μεταξύ smartphone και tablet με κωδική ονομασία Project Valley φούντωσαν κατά τη διάρκεια του 2015 με έναυσμα ένα βίντεο της εταιρείας όπου εμφανίζονταν δύο αναδιπλούμενες συσκευές concept: μία που άνοιγε σαν βιβλίο και μια δεύτερη που έμοιαζε με ραβδί από το οποίο ξεδιπλωνόταν μια ρολαριστή οθόνη με αυξομειούμενο μέγεθος.
Πριν από λίγες ημέρες η ιστοσελίδα Sam Mobile –η οποία είχε και προηγουμένως αφήσει να διαρρεύσουν φήμες περί αναδιπλούμενων συσκευών του νοτιοκορεατικού κολοσσού –δημοσίευσε ότι εντός του 2017 η Samsung θα προχωρήσει στα αποκαλυπτήρια του Galaxy X: ενός smartphone που θα ξεδιπλώνει την οθόνη του με μια κίνηση και θα μετατρέπεται σε tablet.
Η εφημερίδα «The Korean Herald» πάλι ανέφερε ότι η εταιρεία θα λάμβανε μέρος στο συνέδριο Display Week 2016 του Σαν Φρανσίσκο (22-27 Μαΐου) με σκοπό να παρουσιάσει μια εύκαμπτη οθόνη AMOLED 5,7 ιντσών με ανάλυση 2,560 Χ 1,440 πίξελ, βάρος 5 γραμμ., πάχος 0,3 χιλ. και… ακτίνα 10 χιλ., γεγονός που σημαίνει ότι θα ρολάρει σχηματίζοντας έναν κύλινδρο με την εν λόγω ακτίνα. Το συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό μάλιστα παρέπεμπε αρκετά στη συσκευή concept που είχε κάνει την εμφάνισή της στο γνωστό βίντεο της Samsung.
Η οθόνη-«ρολό» μικραίνει


Και η LG εργάζεται προς την κατεύθυνση των εύκαμπτων-αναδιπλούμενων συσκευών. Συγκεκριμένα τον Μάιο του 2015 παρουσίασε μια εύκαμπτη τηλεόραση-«ταπετσαρία», τεχνολογίας OLED, πάχους ενός χιλιοστού και μεγέθους 55 ιντσών, ικανή να κολλάει στον τοίχο ως hi-tech αφίσα με τη βοήθεια της μαγνητικής βάσης της.
Στα τέλη Ιουλίου του ίδιου έτους η εταιρεία ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να επενδύσει 1,3 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη αναδιπλούμενων οθονών OLED, οι οποίες από το 2017 θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στην αγορά υπό μορφή καινοτόμων προϊόντων. Στις αρχές του 2016, στο πλαίσιο της καθιερωμένης CES, η LG παρουσίασε μια νέα οθόνη 18 ιντσών Full HD, με πάχος χαρτιού, η οποία «ρολάρει» σαν εφημερίδα, περιορίζοντας έτσι ακόμη περισσότερο την κλίμακα της οθόνης-«λάστιχο».
Εύκαμπτο ReFlex


Τον περασμένο Φεβρουάριο καναδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κουίνς παρουσίασαν το ReFlex, το πρώτο πραγματικά εύκαμπτο έγχρωμο smartphone με σύνδεση Wi-Fi. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συσκευή είναι εξοπλισμένη με υπερευαίσθητους αισθητήρες οι οποίοι της επιτρέπουν να «νιώθει» τις κινήσεις του χρήστη. Ετσι για παράδειγμα, όταν εκείνος λυγίζει το τηλέφωνο προς τα δεξιά, οι σελίδες που εμφανίζονται στην οθόνη της συσκευής «ρολάρουν» προς τα αριστερά, όπως συμβαίνει στην περίπτωση που κάποιος λυγίζει ένα πραγματικό βιβλίο.
Το ReFlex διαθέτει οθόνη αφής OLED της LG και «τρέχει» λειτουργικό Android (4.4 KitKat), ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής του πρότζεκτ, δρα Ροέλ Βερτεγκάαλ, η νέα γενιά εύκαμπτων συσκευών θα μπορούσε να βρίσκεται στα χέρια των καταναλωτών μέσα στην επόμενη πενταετία.
Γραφένιο στα ράφια


Η «χρυσή» ανακάλυψη των ρώσων ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Αντρέ Γκέιμ και Κόστια Νοβοσέλοφ, η οποία το 2010 βραβεύθηκε με το Νομπέλ Φυσικής, θα μπορούσε, σύμφωνα με τους ειδικούς, να παίξει καταλυτικό ρόλο ως προς την κατασκευή των συσκευών του μέλλοντος. Πρόκειται για την πιο λιτή μεμβράνη άνθρακα, με πάχος μόλις ενός ατόμου και αντοχή εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από το ατσάλι. Το νέο… κέβλαρ, όπως χαρακτηρίστηκε το διάφανο, αγώγιμο υπερυλικό από τους ειδικούς, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πανίσχυρων, «πουπουλένιων» και άκρως αποδοτικών προϊόντων, όπως π.χ. ανθεκτικά και πανάλαφρα τμήματα αεροσκαφών, υπεραποδοτικές ηλιακές κυψέλες και κυψέλες καυσίμου, εύκαμπτες και άτρωτες ιατρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, αλεξίσφαιρα γιλέκα μηδενικού βάρους ή ακόμη και προφυλακτικά που δεν σπάνε ποτέ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ