Στον αέρα η πρόταση Τσίπρα για τη Siemens

Εναν πολιτικονομικό γρίφο θα κληθούν να λύσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες οι νομικοί του Μαξίμου μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού ότι θα συστηθεί Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στη Βουλή

Εναν πολιτικονομικό γρίφο θα κληθούν να λύσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες οι νομικοί του Μαξίμου μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού ότι θα συστηθεί Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στη Βουλή προκειμένου να αναθεωρηθεί η σύμβαση του εξωδικαστικού συμβιβασμού της Siemens με το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμβαση η οποία αν και έχει υπογραφεί το 2012, δεν εφαρμόζεται παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη γερμανική εταιρεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν έχει εκφραστεί ως αυτή την ώρα ούτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου είναι ανοικτή η σχετική δίκη, είναι η ριζική αναθεώρηση της σύμβασης, υπό το δόγμα να δοθούν από τη γερμανική πλευρά όσο περισσότερα χρήματα προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου. Σε αυτή την κατεύθυνση, την περασμένη εβδομάδα έγιναν διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες και ειδικά γραφεία προκειμένου να μπουν οι βάσεις.
Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί η δήλωση στο «Βήμα» του νομικού παραστάτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας κ. Γιάννη Κυριακόπουλου. Είναι αυτός που με το γραφείο του, εκπροσωπώντας την Ενωση Ελλήνων Φορολογουμένων, προσέφυγε στο ΣτΕ και προκάλεσε αυτή τη δίκη. «Είμαστε ικανοποιημένοι», αναφέρει, «διότι η Πολιτεία ενστερνίζεται τα επιχειρήματά μας, όπως διατυπώθηκαν με σαφήνεια στο υπόμνημά μας στη συνεδρίαση της 24ης Μαρτίου 2015, περί εξ αρχής άκυρης και ανυπόστατης συμφωνίας για πληθώρα τυπικών και ουσιαστικών λόγων, που προσβάλλουν ευθέως το δημόσιο συμφέρον».
Υπογραμμίζει όμως ότι «η Ολομέλεια του ΣτΕ θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς κατά το προηγούμενο διάστημα ουδέποτε το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπούμενο από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εξέφρασε γραπτώς και με επιχειρήματα την ίδια άποψη που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός. Κατά τη συνεδρίαση της 24ης Μαρτίου του 2015 το Ελληνικό Δημόσιο διά της νομικής του εκπροσωπήσεως συντάχθηκε απολύτως με τη νομική επιχειρηματολογία της εταιρείας, ενώ υποστήριξε με σθεναρό και πέραν πάσης αμφιβολίας τρόπο τη νομιμότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού». Και επισημαίνει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως «νόμιμη» η συμφωνία, αν η θέση του Πρωθυπουργού «δεν εκφραστεί εμπράκτως με την υποβολή γραπτού υπομνήματος από τον νομικό παραστάτη του Δημοσίου». Ο κ. Κυριακόπουλος επισημαίνει ότι «αν δε γίνει αυτό, το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να διεκδικήσει μόνο το ποσόν των 90 εκατ. ευρώ που δεν έχει εκπληρωθεί…».
Ελβετία, Siemens και Λυγινός


Από το… μέτωπο της Ελβετίας, διάταξη της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Βέρνης, η οποία εκδόθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2016 με βάση τη μήνυση του Φάνη Λυγινού, τραπεζίτη στην Ελβετία, ανοίγει νέα έρευνα στην ελβετική Δικαιοσύνη για την υπόθεση του ξεπλύματος εκατομμυρίων ευρώ και κατηγορουμένων σε σκάνδαλα και μίζες σε ελβετικές τράπεζες. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι σε αυτή τη φάση δεν εκκρεμεί αίτημα δικαστικής συνδρομής από έλληνες δικαστές στην Ελβετία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση ότι μπορεί να έκλεισαν οι έρευνες. Διαφαίνεται, πάντως, ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο με τη νέα έρευνα να δοθούν πράγματι στοιχεία από τις ελβετικές τράπεζες προκειμένου να αποκαλυφθεί αν πίσω από λογαριασμούς κρύβεται και μαύρο πολιτικό χρήμα.
Ο άμεσα ενδιαφερόμενος και κατηγορούμενος Φάνης Λυγινός υποδεικνύει με τη μήνυσή του ότι όλα τα στοιχεία για τους πελάτες του στην Ελλάδα είναι στη διάθεση των ελληνικών αρχών και βρίσκονται στα αρχεία των ελβετικών τραπεζών.
Από τις 16 Ιουλίου του 2015 ο Φ. Λυγινός με μήνυσή του, περιεχόμενο της οποίας παρουσιάζουμε σήμερα, απευθύνθηκε στην Εισαγγελία της Βέρνης και μηνύει οποιονδήποτε υπεύθυνο (μήνυση in rem) εμπλέκεται στην πολύκροτη υπόθεσή του. Αφορά και τα δύο σκάνδαλα όπου είναι κατηγορούμενος, της Siemens και των υποβρυχίων, που ενεπλάκησαν πελάτες του, που υπάρχουν στη χώρα μας και χάριν των οποίων επισκεπτόταν την Ελλάδα, προκειμένου να γίνουν οι λεγόμενες συμψηφιστικές καταχωρίσεις, να φύγουν δηλαδή μέσω τρίτων χρήματα εμπλεκομένων και σε σκάνδαλα στις ελβετικές τράπεζες.
Στη σελίδα 18 της μήνυσης (υποβλήθηκε από τον συνήγορό του Γιάννη Ζαΐμη) επισημαίνεται από τον κατηγορούμενο ότι μετά τον Δεκέμβριο του 2014 και με την αυστηροποίηση της ελβετικής νομοθεσίας για υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος «τα στοιχεία από τράπεζες όταν υπάρχουν κακουργηματικές διώξεις είναι στη διάθεση των Αρχών». Βεβαίως αυτή η επισήμανση, ακόμη και ενός εμπλεκομένου όπως είναι ο Λυγινός, ανοίγει πολλά ερωτήματα γιατί δεν υπάρχει καν ανοικτή δικαστική συνδρομή από τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να την εκμεταλλευτούν οι ελληνικές αρχές και σήμερα που τους διευκολύνει η ελβετική νομοθεσία.
Στη διάταξη της Εισαγγελίας της Βέρνης, από την άλλη πλευρά, γίνεται δεκτό το επιχείρημα Λυγινού και ανοίγει νέα έρευνα με την επισήμανση ότι «στις 17 Φεβρουαρίου του 2015 αποφάσισε να εγκρίνει το αίτημα συνδρομής της Ελλάδας, που υπήρχε από 9.10.2014, όταν έγινε η έρευνα στο σπίτι του Λυγινού». Ο ελβετός εισαγγελέας προσθέτει ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία αίτηση δικαστικής συνδρομής από τις ανακριτικές αρχές της Ελλάδας». Και ο εισαγγελέας εκτιμά ότι με αυτή την εξέλιξη «δεν αποκλείεται να κλείσουν οι έρευνες στην Ελλάδα». Η υπόθεση αυτή φέρνει με τον πλέον επίκαιρο τρόπο την ανάγκη προώθησης της διάταξης για τους προστατευόμενους μάρτυρες, αλλά με τη μέθοδο ότι δεν θα πηγαίνουν φυλακή όσοι βοηθήσουν τη Δικαιοσύνη να αποκαλύψει μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, ακόμη και φοροδιαφυγής.


Με την ιδιότητα του μάρτυρα
Κατάθεση Κάντα σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας

Στο μεταξύ την περασμένη Τρίτη σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας κατέθεσε στους οικονομικούς εισαγγελείς ο πρώην γραμματέας Εξοπλισμών του υπουργείου Αντώνης Κάντας, ο οποίος στις μακρές απολογίες του σε όλους τους ανακριτές Διαφθοράς τον Δεκέμβριο του 2013, αλλά και κατά τη διάρκεια του 2014, είχε αποκαλύψει πολλά για το πώς εκείνος εξήγε τα χρήματα από τις μίζες στην Ελβετία. Εκείνος, καταδικασμένος σε κάθειρξη 25 χρόνων με αναστολή, διαβαίνει την πόρτα του εισαγγελέα αυτή τη φορά με την ιδιότητα του μάρτυρα προκειμένου να βοηθήσει τους αρμοδίους όχι μόνο να οδηγηθούν στα πολυπόθητα ονόματα που κρύβονται πίσω από τους λογαριασμούς των private banking των ελβετικών τραπεζών αλλά κυρίως επιδιώκεται να αποκαλύψει πώς στη συνέχεια με άλλα πρόσωπα, επίσης κατηγορουμένους, διοχέτευαν τα χρήματα των ελβετικών τραπεζών στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιγκαπούρη ή σε άλλους φορολογικούς παραδείσους. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί από παρόμοιες δικογραφίες ότι ο κατάλογος των πελατών των στελεχών των τραπεζών οι οποίοι έρχονταν στην Ελλάδα και ξέπλεναν τα χρήματα των μιζών φαίνεται ότι ήταν κοινό μυστικό για το ποιοι πολιτικοί περιέχονταν στους συγκεκριμένους καταλόγους αφού κάποιοι συναντώνταν στους προθαλάμους των πολυτελών ξενοδοχείων όπου γινόταν η «δουλειά»…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk