«Ξεπουλήθηκαν» οι τράπεζες;

Κάποτε ο Κάρολος Μαρξ άρχιζε το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» με την περίφημη φράση «Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη. To φάντασμα του κομμουνισμού».

«Ξεπουλήθηκαν» οι τράπεζες; | tovima.gr
Κάποτε ο Κάρολος Μαρξ άρχιζε το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» με την περίφημη φράση «Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη. To φάντασμα του κομμουνισμού».
Σήμερα όμως στην Ελλάδα και ενώ κυβερνά «η πρώτη φορά Αριστερά» (!) ένα άλλο ανεστραμμένο, σκοτεινό – και σίγουρα μη μαρξιστικό – φάντασμα κυκλοφορεί πάνω από την Ελλάδα, «το φάντασμα του ξεπουλήματος των ελληνικών τραπεζών»!
Ετσι τα ερωτήματα τα οποία τίθενται ευθέως προς τον Αλέξη Τσίπρα είναι τα ακόλουθα, γιατί ζούμε σε μια δυτική δημοκρατία και η λογοδοσία (accountability) των κυβερνητικών προσώπων, και ιδίως του Πρωθυπουργού, για ζητήματα τα οποία αγγίζουν τον δημόσιο πλούτο πρέπει να θεωρείται αυτονόητη και δεδομένη:
1. Εχασε το Ελληνικό Δημόσιο ένα τεράστιο ποσό, αφού πριν από την ανακεφαλαίωση των τραπεζών η συμμετοχή του σε αυτές έφθανε τα 25 δισ. ευρώ και μετά την ανακεφαλαίωση φθάνει τα 500 εκατ. ευρώ;
Για αυτό το θέμα μπορεί να διενεργηθεί και μια ποινική διερεύνηση – γιατί έχουμε να κάνουμε με διαχειριστικές πράξεις -, αλλά πιστεύω ότι υφίστανται κατ’ εξοχήν τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης!
2. Γιατί αποκλείστηκαν ύποπτα από τη διαδικασία της ανακεφαλαίωσης οι εγχώριοι επενδυτές και μικροεπενδυτές και έμειναν μόνο οι ξένοι και βασικά τα λεγόμενα vulture hedge funds, δηλαδή ριψοκίνδυνοι επενδυτές που ειδικεύονται στην αγορά αφερέγγυων τίτλων σε χαμηλές αξίες με σκοπό την ταχεία απόσβεση της επένδυσής τους στην πρώτη άνοδο των τιμών τους;
3. Οι ανάδοχες ξένες τράπεζες που ανέλαβαν τα βιβλία προσφορών είχαν ενημερώσει την κυβέρνηση Τσίπρα ότι είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την ανακεφαλαίωση μόνο από τα παραπάνω «αρπακτικά κοράκια» των αγορών; Και πώς αντέδρασε η κυβέρνηση; Κατάπιε έτσι αμαχητί το «πικρό ποτήρι»;
4. Αντιλαμβάνεται ο Πρωθυπουργός ότι για πρώτη φορά μεταπολεμικά οι ελληνικές τράπεζες επί της πρωθυπουργίας του έχουν «αφελληνιστεί» ολοκληρωτικά από τις δυνάμεις εκείνες της αγοράς τις οποίες εικονικά μάχονταν ως τώρα;
Σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να υπάρχει απάντηση, γιατί όπως έλεγε και ο Νίτσε «η αμφιβολία δηλητηριάζει τα πάντα χωρίς να σκοτώνει»!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk