Η Ελλάδα έχει διανύσει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδο λιτότητας στη ζώνη του ευρώ, έχει πετύχει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τις μεγαλύτερες θυσίες και παρά ταύτα η συνταγή που εφαρμόστηκε θεωρείται ότι έχει αποτύχει, σημειώνει σε δημοσίευμά της την Πέμπτη η «Monde».
Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η χώρα του «έγινε ένα εργαστήριο λιτότητας και το πείραμα απέτυχε». Και θυμίζει ότι στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ήταν αυτή η λιτότητα που απέρριψε ο ελληνικός λαός.
Η «Monde» αναφέρει ότι η Ελλάδα, όπως άλλωστε και οι χώρες της Βαλτικής, αλλά και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία που εφάρμοσαν πολιτικές λιτότητας, έχουν ένα κοινό: τη βαθιά ύφεση στην οποία βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Έτσι το 2009 το ΑΕΠ των χωρών της Βαλτικής συρρικνώθηκε κατά 15% κατά μέσον όρο, αναφέρει η εφημερίδα. Την ίδια χρονιά το ΑΕΠ της Ιρλανδίας συρρικνώθηκε κατά 6,4%, της Ισπανίας κατά 3,6%, της Πορτογαλίας κατά 3%, ενώ το 2010, που εκδηλώθηκε με δραματικό τρόπο η κρίση στην Ελλάδα, το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,9%.
Στη συνέχεια οι χώρες αυτές υιοθέτησαν μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας για εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους. Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, ωστόσο, στην Ελλάδα συνεχίστηκε η συρρίκνωση της οικονομίας με αποτέλεσμα την πενταετία της κρίσης το ΑΕΠ της χώρας να έχει συρρικνωθεί κατά 25%.
«Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν έχουν πολλά κοινά σημεία», σημειώνει η Σελίν Αντονέν, οικονομολόγος στο Γαλλικό Παρατηρητήριο Οικονομικής Συγκυρίας (OFCE). Ανέφερε τη μείωση των μισθών, τις περικοπές των δημοσίων δαπανών, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης…
Το αποτέλεσμα ήταν το διάστημα από το 2009 έως το 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας να υποχωρήσει κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες, το έλλειμμα της Λιθουανίας να υποχωρήσει κατά 8,6 μονάδες, της Λετονίας κατά 6,1 μονάδες και της Εσθονίας κατά 2,3 μονάδες.
Η Ελλάδα, ωστόσο, πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση, κατεβάζοντας το έλλειμμά της από το 15,2% στο 2,7% την περίοδο 2009-2014, ενώ στα τέλη η προηγούμενη χρονιά έκλεισε και με πρωτογενές πλεόνασμα 0,6%. «Η μείωση του ελληνικού ελλείμματος αντιστοιχεί σε 12,5 μονάδες του ΑΕΠ. Πρόκειται για μια κολοσσιαία προσαρμογή», σχολιάζει στην «Monde» ο Λουντοβίκ Σουμπράν, επικεφαλής οικονομολόγος της Euler Hermes.
«Αν υπολογίσει κανείς και το δομικό έλλειμμα, δηλαδή αν παραβλέψει τις επιπτώσεις της οικονομικής συγκυρίας, η Ελλάδα έχει επίσης προχωρήσει στην πιο βίαιη προσαρμογή», καταλήγει το άρθρο της «Monde».