Αριστερή ηγεμονία;

Πολλοί πιστεύουν υπερφίαλα ότι με τον εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερά κατέκτησε για πρώτη φορά μετεμφυλιακά την εξουσία.

Αριστερή ηγεμονία; | tovima.gr
Πολλοί πιστεύουν υπερφίαλα ότι με τον εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερά κατέκτησε για πρώτη φορά μετεμφυλιακά την εξουσία. Ομως πιστεύω ότι αυτή είναι μια πολύ απλουστευτική καταγραφή. Τι εννοώ;
Ενα υπολογίσιμο μέρος των ψηφοφόρων μετακινήθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι βεβαίως γιατί είχε διαποτιστεί από τα ιδανικά μιας προοδευτικής κοσμοθεωρίας. Αλλά γιατί ο «εφιάλτης» (όπως λέει και ο νομπελίστας Krugman) των καταστροφικών συνταγών της λιτότητας που επιβλήθηκαν από τη Γερμανία τούς οδήγησε στο να ζουν μια αναξιοπρεπή ζωή (Krugman, «Ending Greece’s Nightmare», 26.1.2015).
Ομως η κατάφαση αυτή δεν σημαίνει καθόλου ότι εάν ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να προωθήσει ένα πιο μεγαλόπνοο πρόγραμμα – συμβατό με μια «αριστερή ατζέντα» -, όπως ο χωρισμός του Κράτους από την Εκκλησία, θα βρει ιδεολογική υποστήριξη από τα παραπάνω κοινωνικά στρώματα.
Βεβαίως από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ για έναν απλό λόγο: γιατί ήθελε να εκφράσει την έντονη απέχθεια απέναντι σε ένα «μπλοκαρισμένο» πολιτικό σύστημα που δεν την αντιπροσωπεύει ή απέναντι στην «αγία οικογένεια» του πλούτου – για να θυμηθούμε λίγο τον Μαρξ – που απαράδεκτα δεν φορολογείται ποτέ όπως πρέπει!
Επομένως η πιο ισορροπημένη καταγραφή θα μας οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα συνέπηξε μια ανίσχυρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (δυστυχώς με τους υπερσυντηρητικούς Ανεξάρτητους Ελληνες) και έχει τη δυνατότητα απλώς να κυβερνά (με την πιο τεχνική έννοια του όρου).
Ομως δεν διαθέτει σε καμία περίπτωση ιδεολογική ηγεμονία!
Αρα θα ήταν ολέθριο λάθος η σημερινή κυβέρνηση με απίστευτες εμμονές να «ανασταίνει» θεσμικά εκτρώματα, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο ή οι αιώνιοι φοιτητές, και να μην εστιάζει σε ζητήματα τα οποία αφορούν τη διαπραγμάτευση του χρέους ή τη φτώχεια των πολιτών (για τα οποία ψηφίστηκε πλειοψηφικά από την κοινωνία)!
Διαφορετικά πολύ γρήγορα θα καταγραφεί ως μια «κυβερνητική παρένθεση» (μάλλον χαοτική και ούτε καν «αριστερή»)!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk