Εγωισμοί

Για μια ακόμη φορά ο πρώην πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου απασχολεί αρνητικά το δημόσιο γίγνεσθαι της χώρας μας με την ίδρυση ενός καινούργιου κομματικού φορέα

Εγωισμοί | tovima.gr
Για μια ακόμη φορά ο πρώην πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου απασχολεί αρνητικά το δημόσιο γίγνεσθαι της χώρας μας με την ίδρυση ενός καινούργιου κομματικού φορέα, γεγονός που τραυματίζει θανάσιμα την προσπάθεια συγκρότησης ενός ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού χώρου (εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου)!
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να «αποκρυπτογραφήσω» ορισμένες από τις απίστευτες απόψεις που διατυπώθηκαν κατά την ίδρυση του νέου κόμματος:
1. O πρώην πρωθυπουργός συνέκρινε ακατανόητα την ιστορική αναγκαιότητα ίδρυσης του δικού του κόμματος με την αντίστοιχη αναγκαιότητα ίδρυσης του ΠαΣοΚ το 1974. Ομως ο Ανδρέας Παπανδρέου ανταποκρινόταν τότε στην αδήριτη ανάγκη ιδεολογικής αντιπροσώπευσης μεγάλων κοινωνικών ομάδων οι οποίες είχαν πολιτικά «αποκλειστεί» επί δεκαετίες από ένα ανώμαλο μετεμφυλιακό καθεστώς (Ζαν Μεϊνό, «Οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα»).
Αντίθετα τα κίνητρα του Παπανδρέου του νεότερου είναι σίγουρα προσωπικά και αν εφαρμόζαμε τη θεωρία του Γερμανού Σλόντερνταϊκ, θα τα εξειδικεύαμε στην απογοήτευση ή στον θυμό, λόγω της αναγκαστικής απομάκρυνσής του από τον πρωθυπουργικό θώκο πριν από δύο χρόνια.
2. Ο κ. Παπανδρέου βάφτισε εικονικά το κόμμα του «Κίνημα των Δημοκρατών Σοσιαλιστών». Ομως ο ίδιος ως πρωθυπουργός εφάρμοσε μια εξόχως συντηρητική πολιτική η οποία οδήγησε στην κατάρρευση της μεσαίας τάξης και των πιο αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων («Nytimes, 3/1/2015, Former Greek Prime Minister Announces New Party»).
Επομένως για ποιον σοσιαλισμό μιλάει εντελώς παραπλανητικά ο κ. Παπανδρέου;
3. Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ίδρυση του καινούργιου κόμματος ως μια «λυτρωτική ενέργεια». Ομως με την επιλογή τούτη διέσπασε απαράδεκτα την προσπάθεια μιας ενιαίας εκλογικής έκφρασης του ευρύτερου σοσιαλδημοκρατικού χώρου (ο οποίος θα έχει ως βασικό προσανατολισμό την ισότητα στην κατανομή του πλούτου, αφού η ισότητα είναι ο πολικός αστέρας της αριστερής σκέψης, όπως έλεγε και ο Νομπέρτο Μπόμπιο).
Το συμπέρασμα; Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να αντιληφθεί ότι στην Ιστορία τα κόμματα δεν ιδρύονται από «εγωισμούς» ή «καπρίτσια»!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής Πανεπιστημίου του ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk