Μία σταθεροποιητική τάση στις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα διαφαίνεται πιο έντονα το 2014, η οποία προέρχεται τόσο από «πάγωμα» αυξήσεων, όσο και από τον σημαντικό περιορισμό των εταιρειών που προχώρησαν σε μειώσεις βασικών αποδοχών το 2014, σε σχέση με το 2013, σύμφωνα με έρευνα της KPMG. Εξαίρεση, σημειώνει, φαίνεται να αποτελεί ο φαρμακευτικός κλάδος όπου η πλειοψηφία των εταιρειών προχώρησε σε αυξήσεις σε τουλάχιστον μια κατηγορία εργαζομένων το 2014.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας αποδοχών και παροχών της KPMG που ολοκληρώθηκε για τον φαρμακευτικό και αγροχημικό κλάδο, τον κλάδο του λιανεμπορίου και των καταναλωτικών προϊόντων και για τον ασφαλιστικό κλάδο.Αναφορικά με τις προβλέψεις για το 2015, χαρακτηριστικό της ρευστότητας που συνεχίζει να επικρατεί ακόμα στην ελληνική αγορά είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εταιρειών δεν γνωρίζει ακόμα την πολιτική αυξήσεων που θα υιοθετήσει.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας η κυρία Βερώνη Παπατζήμου, γενική διευθύντρια στο τμήμα υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού της KPMG αναφέρει ότι «Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υπάρχει τάση μείωσης τόσο του ποσοστού των εταιρειών με μηδενικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους όσο και αυτών που προχωρούν σε μειώσεις αποδοχών.

Η συμπεριφορά αυτή φαίνεται να διατηρείται και το 2015 χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στο επίπεδο των αποδοχών και παροχών των εργαζομένων με τάσεις και προθέσεις σταθεροποίησης. Το ερώτημα που προκύπτει αφορά στη διατηρησιμότητα αυτών των χαρακτηριστικών αλλά και στις συνέπειες πιθανών επερχόμενων κινδύνων.

Επιχειρηματίες και στελέχη επισημαίνουν σχετικά την αβεβαιότητα, του επιχειρείν στο παρόν πολιτικό-οικονομικό περιβάλλον που δεν ευνοεί ούτε υποβοηθά στην υλοποίηση επενδύσεων με θετική επίδραση τόσο στην αύξηση των θέσεων εργασίας όσο και των αποδοχών και παροχών. Στις συνθήκες αυτές οι εταιρείες συνεχίζουν να προσανατολίζονται, όπως στα προηγούμενα χρόνια, στη μείωση του μισθολογικού κόστους συνολικά και κατά άτομο προχωρώντας σε αρκετές περιπτώσεις σε αντικαταστάσεις εργαζομένων από λιγότερα έμπειρα στελέχη. Η κινητικότητα που παρατηρείται στην αγορά εργασίας εμφανίζεται να προκύπτει περισσότερο από αντικαταστάσεις στελεχών και λιγότερο από τη δημιουργία νέων θέσεων».