Στις 25 Νοεμβρίου οι αποφάσεις για το φιλικό διακανονισμό ΟΛΠ-Cosco

Στις 25 Νοεμβρίου θα συζητηθεί τελικά από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, ο φιλικός διακανονισμός μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, που αφορά την αναβάθμιση του δυτικού προβλήτα ύψους 230 εκατ. ευρώ.  

Στις 25 Νοεμβρίου θα συζητηθεί τελικά από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, ο φιλικός διακανονισμός μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, που αφορά την αναβάθμιση του δυτικού προβλήτα ύψους 230 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης μιλώντας προς τους μετόχους δήλωσε ότι ο Οργανισμός δεν φέρνει κανένα εμπόδιο στη συμφωνία του φιλικού διακανονισμού και ότι αυτό που ήταν να πράξει ήταν να φέρει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το θέμα, προκειμένου η διαδικασία να εγκριθεί από τους μετόχους.

Τόνισε επίσης ότι έπειτα από αίτημα του βασικού μετόχου, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ, (κατέχει το 74,14% των μετοχών του Οργανισμού), το θέμα θα συζητηθεί σε νέα γενική συνέλευση των μετόχων στις 25 του μήνα.

Σημειώνεται ότι στο θέμα του φιλικού διακανονισμού παρουσιάστηκε «εμπλοκή» καθώς η κινεζική πλευρά ΣΕΠ- Cosco φέρεται να αντιδρά στη μία από τις δύο παρεμβάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον φιλικό διακανονισμό, η οποία αφορά το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα.

Η κινεζική πλευρά ζητά τη διαμόρφωση του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος που καταβάλλει κάθε χρόνο στον ΟΛΠ να συνδεθεί με τα επίπεδα του ΑΕΠ, που ήταν διαφορετικά το 2009 στην Ελλάδα όταν υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης προς την κινεζική πλευρά και διαφορετικά σήμερα, που η χώρα έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο που ενέκρινε το θέμα του φιλικού διακανονισμού ζητά το εγγυημένο αντάλλαγμα να ανασταλεί για επτά χρόνια έως το 2021, όσο διαρκούν τα έργα του ΣΕΠ- Cosco στο δυτικό τμήμα του προβλήτα 3 και να συνεχίσει να ισχύει μετά κανονικά, αφού τεθεί σε λειτουργία το δυτικό τμήμα του προβλήτα 3 στον Πειραιά.

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε σήμερα Τρίτη το θέμα της εκλογής των νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ που εξελέγησαν πρόσφατα (σσ. εκπρόσωπος δήμου Πειραιά, ο δήμαρχος, Ι. Μώραλης και ο Αθανάσιος Λιάγκος, εκπρόσωπος των μετόχων).

Σημειώνεται ότι το θέμα του φιλικού διακανονισμού δεν έχει καμία σχέση με την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ κάτι για το οποίο οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης. Το θέμα θα εξεταστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ η απόφαση δεν αναμένεται άμεσα.

Η συμφωνία του φιλικού διακανονισμού, αν εγκριθεί τελικά από τους μετόχους του Οργανισμού, θα πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια από τη Βουλή και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk