«Το Eurogroup πρόκειται να εξετάσει εάν η Αθήνα θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο» δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλούμ.
Το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας ολοκληρώνεται για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη της χρονιάς, ωστόσο ο δανεισμός της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τυπικά μπορεί να διαρκέσει έως τις αρχές του 2016, εάν δεν συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό.
Την Πέμπτη, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ανάγκη «προληπτικής στήριξης» από του επισήμους πιστωτές της.
Η δήλωση αυτή έγινε λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο Bloomberg, στην οποία ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια χωρίς να χρειάζεται οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Στο θέμα επανήλθε την Παρασκευή ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, επιμένοντας ότι «κατά την άποψή μας είναι προτιμότερο η Ελλάδα να κρατήσει κάποιας μορφής σχέση (με τους πιστωτές)».
Πάντως, ο Γερούν Νταϊσελμπλούμ εκφράστηκε με καλά λόγια για την Ελλάδα, λέγοντας ότι «η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα, διότι η Αθήνα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις των δημοσιονομικών της και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών».
«Η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν» έκρινε, αναφερόμενος στους όρους του Μνημονίου, το οποίο συμφωνήθηκε με την Αθήνα τον Νοέμβριο του 2012.
Σε ομιλία που εκφώνησε στο Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, ο ολλανδός επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είπε επίσης ότι η Ελλάδα κατάφερε να εγγράψει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και ανέκτησε εν μέρει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.
«Η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά, με βαρύ τίμημα, αλλά υπερέβη τις προσδοκίες» επανέλαβε ο κ. Ντεϊσελμπλούμ.