Την κατηγορηματική διαφωνία του με «προτάσεις» για αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, σχετικά με τις απεργίες, την ανταπεργία (lock out) και το νόμο για τον συνδικαλισμό, επαναλαμβάνει το ΠαΣοΚ με αφορμή δημοσιεύματα περί κυβερνητικών προθέσεων για αλλαγές, που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από την Αντιπολίτευση.

Το ΠαΣοΚ «θα σταθεί απέναντι σε κάθε ενέργεια προώθησής τους. Δεν είναι δυνατόν, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, να συζητάμε για επαναφορά του μέτρου της εργοδοτικής ανταπεργίας και για διεύρυνση των ομαδικών απολύσεων» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ για τους συνδικαλιστές αναφέρεται ότι «δεν αποδεχόμαστε τιμωρητικού χαρακτήρα κινήσεις κατά των συνδικάτων».

Της σχετικής ανακοίνωσης του ΠΑΣΟΚ προηγήθηκαν οργισμένες και σκληρές δηλώσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και κυρίως την Αριστερά.

ΠαΣοΚ: «Θα σταθούμε απέναντι»

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του ΠαΣοΚ αναφέρεται:

«Σημερινά δημοσιεύματα αναφέρονται σε προθέσεις για αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, που αφορούν τις απεργίες, την ανταπεργία (lock out) και το νόμο για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα. (Ν.1264/82)»

» Το ΠαΣοΚ επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι διαφωνεί με αυτές τις «προτάσεις» και ότι θα σταθεί απέναντι σε κάθε ενέργεια προώθησής τους.»

» Δεν είναι δυνατόν, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, να συζητάμε για επαναφορά του μέτρου της εργοδοτικής ανταπεργίας και για διεύρυνση των ομαδικών απολύσεων.»

» Και τέλος, δεν αποδεχόμαστε τιμωρητικού χαρακτήρα κινήσεις κατά των συνδικάτων, την ώρα που ο κοινωνικός διάλογος και η επανένωση του έθνους είναι όσο ποτέ αναγκαίοι όροι για την οριστική έξοδο από την κρίση και την εφαρμογή του νέου μοντέλου ανάκαμψης που επαγγελλόμαστε».

Οργή από την Αριστερά

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση της Αριστεράς στο άκουσμα των κυβερνητικών σκέψεων για ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο.

«Η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση της απεργίας και του συνδικαλισμού» δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας:

«Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠαΣοΚ, προκειμένου να τσακίσει τις λαϊκές αντιστάσεις στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές της και για να επιβάλλει στο λαό μας προς όφελος των κερδών της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων «επενδυτών» μισθούς Κίνας και εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας».

«Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου» συνέχισε «μετά την ουσιαστική κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την αντιμετώπιση των απεργιών, όπως αυτή των εργαζομένων της ΔΕΗ, με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, προωθεί, μέχρι το τέλος του 2014, με νόμο την κατάργηση των επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού».

Ο κ. Στρατούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στην ουσία, νεκρανασταίνει τον αντισυνδικαλιστικό νόμο 330/1976, το απεργοκτόνο άρθρο4 του νόμου 1365/83, που ίσχυε μόνο για το δημόσιο τομέα, καθώς και το δικαίωμα των εργοδοτών για ανταπεργία, δηλαδή αντεργατικούς νόμους που καταργήθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας».

«Καλούμε τους εργαζόμενους και όλο το λαό να δώσουν στα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης την αγωνιστική, μαζική, ενωτική απάντηση που της αρμόζει και να συμβάλλουν με τους αγώνες και την ψήφο τους στην ανατροπή της, πριν προλάβει να κατεδαφίσει τα πάντα» κατέληξε.