Τα στοιχήματα θέλουν τη Βραζιλία να κερδίζει το κύπελλο στο Μουντιάλ που διοργανώνει, 8 στους δέκα τα βραζιλιάνικα, έξι στα δέκα τα στοιχήματα στην Ευρώπη και στην Ασία. Οι «εσωτερικές βαθμολογίες» των ομάδων, αυτές που κάνει η FIFA μυστικά και στη βάση παραμέτρων τις οποίες η ίδια προσδιορίζει, δίνουν πιθανότητες νίκης στη Βραζιλία μόλις 54,7%, ενώ οι προσδοκίες της βραζιλιάνικης νίκης που καταγράφουν οι εφημερίδες της χώρας ανεβάζουν τις πιθανότητες σε 88%.

Αν όμως δεν κερδίσει το κύπελλο η Βραζιλία; Τι θα συμβεί; Ο απεσταλμένος της ιταλικής RAI προειδοποίησε τους τηλεθεατές του ότι θα αυτοκτονήσει τουλάχιστον μια ντουζίνα θερμόαιμων Βραζιλιάνων. Εχουν άλλωστε αυτοκτονήσει ή πέθαναν υπό «περίεργες συνθήκες» δύο Βραζιλιάνοι όταν είδαν στις οθόνες να κινδυνεύει η εθνική ομάδα τους στον αγώνα με την ομάδα της Χιλής στη φάση των 16.

Ο παρουσιαστής της βραζιλιάνικης TV προβλέπει κοσμοσυρροή στα νοσοκομεία του Μπέλο Οριζόντε, όπου, βέβαιος ότι η Βραζιλία θα νικήσει την Κολομβία στα προημιτελικά, πιστεύει ότι «θα γίνει πολύ σκληρό ματς» με οποιαδήποτε από τις ομάδες της Γερμανίας είτε της Γαλλίας προκριθεί για τα ημιτελικά της ερχόμενης Τετάρτης.

Ογδόντα γιατροί και σχεδόν 200 νοσοκόμες ειδικά εκπαιδευμένες έχουν επιστρατευθεί σε σταθμούς πρώτων βοηθειών στο Σάο Πάολο, στη Μπραζίλια και στο Ρίο ντε Ζανέιρο.

Προβλέπονται όμως πολύ γενικότερες «εκδηλώσεις» και η κεντρική διεύθυνση εσωτερικής ασφάλειας έδωσε από τώρα «οδηγίες υψηλής ετοιμότητας» στους 37.500 αστυνομικούς που έχουν ειδικά εκπαιδευτεί για «καταστάσεις μεγάλου κίνδυνου».

Πιθανολογείται μια «καθολική εξέγερση λαϊκών μαζών» σε «κλίμακα βιαιότητας και έκτασης» πολύ μεγαλύτερης από εκείνη που είδαμε στις παραμονές της έναρξης του Μουντιάλ. Γι’ αυτό θα κινηθούν αυτή τη φορά και εννέα ελικόπτερα «για κάθε περίσταση όπου θα κριθεί ότι απαιτείται ταχεία δράση».

Η αστυνομία είναι βέβαιη ότι «μια ατυχία της εθνικής ομάδας (της Βραζιλίας) θα δόση την ευκαιρία σε μαζικές αντικυβερνητικές ακρότητες». Δεν αποκλείει πυρπολήσεις κτιρίων, λεηλασίες, καταστροφές γηπέδων ακόμη και «δολοφονίες εν ψυχρώ» προσώπων του Μουντιάλ, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, δημοσιογράφων ακόμη και μηχανικών και τεχνικών «έστω και αν δεν είχαν σχέση με τις εγκαταστάσεις» του Μουντιάλ.

Καλώς ή κακώς, μεταδίδει ο απεσταλμένος της γαλλικής τηλεόρασης, η πλειονότητα των Βραζιλιάνων πιστεύει ότι για το Μουντιάλ «έγινε αδικαιολόγητη σπάταλη δημόσιου χρήματος και εκτεταμένη κλοπή», ενώ ο ένας στους τρεις θεωρεί την ανάληψη του Μουντιάλ από τη χώρα του «μεγάλο λάθος, στα όρια της ηλιθιότητας».

Ακόμη και κυβερνητικοί αξιωματούχοι «δεν κρύβουν τη δυσφορία τους» και είναι φανερό ότι «άλλα περίμεναν και άλλα βρήκαν». Προφανώς, αναφέρεται σε «φήμες με σοβαρή βάση» που κυκλοφορούν, σύμφωνα με τις οποίες η Βραζιλία όχι μόνο δεν θα έχει οικονομικό όφελος – προβλεπόταν ως 20 εκατ. δολάρια – αλλά θα έχει έλλειμμα έως και 400 εκατ. δολάρια. Για μια σειρά λόγους οι ποδοσφαιρόφιλοι από το εξωτερικό οι οποίοι έφθασαν ως την Παρασκευή, την ημέρα των προημιτελικών, δεν ξεπερνούν τις 320.000 και είναι αμφίβολο αν θα φτάσουν τις 500.000 από τις 750.000 που προβλεπόταν.