Χαρακτηριστικά μείζονος αναμέτρησης της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ αποκτά το θέμα της ΔΕΗ. Το ΠαΣοΚ ανέβασε τους τόνους μετά την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Αμύνταιο και τον κατηγόρησε ότι συνεχίζει να βαδίζει στον αδιέξοδο δρόμο της πόλωσης και του διχασμού με ψεύδη, ύβρεις και καταστροφολογίες.

«Το θέμα της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ επιχειρεί να το μετατρέψει σε μέσο εγκλωβισμού και ομηρίας των άλλων κομμάτων και των ανεξαρτήτων βουλευτών. Θέλει να τους καταστήσει μια ακόμη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προκαλέσει αδιέξοδο στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπονομεύοντας τη σταθερότητα της χώρας και την έξοδο από την κρίση», επισήμανε η Χαρ. Τρικούπη.

Την Πέμπτη, έπειτα από τις «διαπραγματεύσεις» της Κουμουνδούρου με τον Περισσό μέσω ανακοινώσεων, για το θέμα του δημοψηφίσματος και τους όρους που θέτει το ΚΚΕ -ιδίως την ένταξη στο δημοψήφισμα όλων των νόμων για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας από το 1990 ως το 2014- το ΠαΣοΚ επανήλθε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ για να συγκεντρώσει τις 120 ψήφους που θέλει για το δημοψήφισμα ομηρίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μια και στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η «πρόβα» για να μπλοκάρει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ακολουθεί μια άνευ προηγουμένου πολιτικάντικη, τυχοδιωκτική και λαϊκιστική πολιτική. Για να καταφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν μαζί τους τις ψήφους του ΚΚΕ, είναι αναγκασμένοι (και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους και τις ορθές επαναλλήψεις αυτό κάνουν) να υιοθετήσουν την καθολική αντιευρωπαϊκή στάση του ΚΚΕ κατά της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Ήρθε η ώρα επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει την μεγάλη απόφαση: Τελικά είναι ένα κομμουνιστογενές κόμμα παλαιάς κοπής ή ένα ευρωπαϊκό κόμμα , όπως υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας όταν συναντά τον Πρόεδρο της ΕΚΤ;».
Η Χαρ. Τρικούπη καλεί και τη ΔΗΜΑΡ να ξακαθαρίσει τη θέση της. Η Αγ. Κωνσταντίνου δεν έχει διαμορφώσει ακόμα επίσημη θέση για το θέμα του δημοψηφίσματος ωστόσο ο Φ. Κουβέλης, όπως καταγράφεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Αλ. Τσίπρας για το θέμα αυτό, φέρεται να επισήμανε ότι είναι άλλο ζήτημα η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κι άλλο θέμα η διάσπαση και πώληση υποδομών της επιχείρησης. Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χρ. Μαχαίρας άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα λέγοντας (στον Real.fm) ότι καμία έκφραση της λαϊκής βούλησης δεν μπορεί να αποκλειστεί όταν η κυβέρνηση νομοθετεί με τόσο ακραίο τρόπο. Το ΠαΣοΚ, από την πλευρά του επισημαίνει ότι «ενδιαφέρον έχει και η στάση της ΔΗΜΑΡ, που είναι υπέρ της απελευθέρωσης της ενέργειας αλλά κατά του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ». Άρα το ίδιο δίλημμα ισχύει και για τη ΔΗΜΑΡ. Θα επιλέξει την αντιευρωπαϊκή γραμμή του ΚΚΕ απαρνούμενη την ευρωπαϊκή της πορεία γινόμενη συνιστώσα όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΚΚΕ, καταπατώντας διακηρυγμένες αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, μόνο και μόνο για τη δημιουργία φτηνών εντυπώσεων που πηγαίνουν τη χώρα μας ολοταχώς στο παρελθόν;»
Παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στο νομοσχέδιο, δεν έχουν καμφθεί οι αντιρρήσεις του Π. Κουκουλόπουλου ενώ και ο Μιχ. Κασσής εξέφρασε (στο Βήμα fm) ενστάσεις επειδή το νομοσχέδιο συζητείται σε θερινά τμήματα και όχι στην Ολομέλεια. Την Πέμπτη, πάντως, ο υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, διαβεβαίωσε ότι με την ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια, δεν θα θιχθούν τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων ούτε και τα δικαιώματα των καταναλωτών, των αγροτών, κ.α
«Πρωτοβουλία με καθαρά κομματική στόχευση», χαρακτήρισε ο Χρ. Πρωτόπαπας (στον 9,84) την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Δεν το κάνει μόνο για τη ΔΕΗ – γιατί καταλαβαίνει ότι θα καθυστερήσει πάρα πολύ, δεν έχει καμιά πρακτική αξία- νομίζω ότι θέλει να εγκλωβίσει τα άλλα κόμματα σε μια στρατηγική αποτυχίας εκλογής ΠτΔ, προκειμένου να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και κατά τη γνώμη μου αυτόν το μικροκομματικό στόχο επιδιώκει με αυτές τις κινήσεις (…) Όποιος είναι στην αντιπολίτευση αισθάνεται ότι πρέπει να κάνει γενική αντιπολίτευση κατά των πάντων – δυστυχώς το έχουμε κάνει αυτό και εμείς στο παρελθόν – και ουσιαστικά προσπαθεί να απορρίψει και να μηδενίσει τα πάντα. Αν μου βρείτε ένα νομοσχέδιο που να έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ …τουλάχιστον εμείς όταν ήμασταν αντιπολίτευση, μεταξύ 2004-2007, είχαμε ψηφίσει πάρα πολλά νομοσχέδια για τα οποία επί της αρχής μπορούσε κανείς να συζητήσει», είπε.
Ο κ. Πρωτόποπας, πρόσθεσε επίσης ότι το θέμα της ΔΕΗ «πηγάζει από την Ε.Ε» και ότι δεν έχει να κάνει με το μνημόνιο αλλά έχει καταστεί προαπαιτούμενο λόγω της διετούς καθυστέρησης της κυβέρνησης να το λύσει. «Η ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» θα πάρει περίπου δύο χρόνια -για αυτό δεν καταλαβαίνω τη βιασύνη μερικών -και αυτό γιατί θέλει προσοχή το τίμημα ,θα πρέπει να υπολογιστεί από διεθνή οίκο η κάθε κίνηση, το κάθε ορυχείο που περιλαμβάνεται στο πακέτο αυτό», σημείωσε και διατύπωσε αιχμές κατά κάποιων βουλευτών, νυν ανεξάρτητων «οι οποίοι είχαν ψηφίσει την ιδιωτικοποίηση του συνόλου της ΔΕΗ το 2011 και τώρα είναι το δεξί χέρι του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια να αντιδράσουν. Θα μου πείτε είδαν το φως το αληθινό, δεν ξέρω αν είδαν αυτό ή καμιά βουλευτική έδρα. Αυτό το αφήνω στην κρίση των πολιτών, να προβληματιστούν για το ποιο από τα δύο είναι», είπε.
Εξίσου αιχμηρό ήταν και το σχόλιο του Οδ. Κωνσταντινόπουλου στο twitter: «Όταν έγιναν περικοπές μισθών και συντάξεων ο κ. Τσίπρας δεν έθεσε θέμα δημοψηφίσματος, αλλά το έκανε χάριν του κ. Φωτόπουλου», σημείωσε.