Οι αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών -που ζητά από τις ΗΠΑ η Βαγδάτη και προς το παρόν αποφεύγει να διατάξει ο Μπαράκ Ομπάμα– μπορεί να γυρίσουν μπούμπερανγκ προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, καλώντας στη συγκρότηση αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης που θα εγγυάται την ενότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι πιθανές αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών κινδυνεύουν να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές και κάλεσε τις κοινότητες σιιτών, σουνιτών και κούρδων να ενωθούν ενάντια στους τρομοκράτες που έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας.

Ο Μπαν Γκι-μουν ζητά από την ιρακινή κυβέρνηση υπό τον σιίτη πρωθυπουργό Νουρί αλ-Μαλίκι να μοιραστεί την εξουσία και να μην προβεί η ίδια και οι υποστηρικτές της σε αντίποινα ενάντια στη σουνιτική κοινότητα για τις «βαρβαρικές επιθέσεις» των τζιχαντιστών.

«Ξαφνικά, η συνοχή και η ακεραιότητα δύο μεγάλων χωρών, όχι μόνο μιας, διακυβεύεται» δήλωσε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών αναφερόμενος στο Ιράκ και τη Συρία, όπου δρα παράλληλα εν μέσω του εμφυλίου το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS).

Σε ομιλία του ενώπιον της Asia Society στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι πρέπει να εξαλειφθεί οποιαδήποτε χρηματοδότηση ή άλλου είδους υποστήριξη στην ISIS, και ζήτησε παράλληλα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή όπλων στη Συρία -γεγονός το οποίο όμως σε κάθε περίπτωση θα μπλοκάρει η Ρωσία.

Η προειδοποίηση Μπαν κατά των αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ ήλθε την επομένη των ανακοινώσεων του Μπαράκ Ομπάμα για τις άμεσες κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών μπροστά στην απειλή των τζιχαντιστών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι στέλνει 300 στρατιωτικούς συμβούλους στο Ιράκ, ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι στρατιώτες δεν πρόκειται να επιστρέψουν για να πολεμήσουν στη χώρα και κράτησε ανοιχτή την προοπτική «στοχευμένης» στρατιωτικής δράσης χωρίς να προχωρά άμεσα σε αεροπορικές επιδρομές.

Στο Ιράκ αναμένεται σύντομα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προκειμένου να ασκήσει πιέσεις προς μία πιο αντιπροσωπευτική κυβέρνηση, ευελπιστώντας ότι θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης και θα εμποδίσει τη διολίσθηση της χώρας σε έναν νέο αιματηρό σεκταριστικό πόλεμο.

Ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστανί, η ανώτατη θρησκευτική σιιτική αρχή στο Ιράκ, κάλεσε εκ νέου την Παρασκευή στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης καθώς έχουν πλέον επικυρωθεί τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, τονίζοντας ότι στόχος πρέπει να είναι «η ευρύτερη δυνατή εθνική αποδοχή» και η «διόρθωση λαθών του παρελθόντος» -δήλωση η οποία θα ερμηνευθεί από πολλούς ως κριτική στον Νουρί αλ-Μαλίκι.

Οι σουνίτες τζιχαντιστές πρέπει να εκδιωχθούν από τη χώρα πριν να είναι πολύ αργά, τόνισε ο Αλ-Σιστανί. «Εάν δεν πολεμήσουμε και εκδιώξουμε από το Ιράκ την τζιχαντιστική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, όλος ο κόσμος θα λυπάται αύριο, όταν η λύπη δεν θα έχει πλέον νόημα» ανέφερε.

Στο ιρακινό έδαφος σφοδρές μάχες μαίνονται την Παρασκευή μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των σουνιτών ισλαμιστών του Ιρακινού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) για τον έλεγχο του διυλιστήριου του Μπαϊτζί και του αεροδρομίου της πόλης Ταλ Αφάρ στο βόρειο Ιράκ.

Το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ είναι περικυκλωμένο από τους τζιχαντιστές, που αναφέρουν ότι έχουν επίσης καταλάβει το μεγαλύτερο τμήμα του αεροδρομίου της Ταλ Αφάρ.