Μία νεαρή Πακιστανή επέζησε αφού πυροβολήθηκε και πετάχτηκε σε κανάλι από την οικογένειά της επειδή παντρεύτηκε τον άνδρα που ήθελε, ανακοίνωσαν οι πακιστανικές αρχές την Πέμπτη, μία εβδομάδα μετά το λιθοβολισμό μέχρι θανάτου μίας εγκύου, που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Η νεαρή Σάμπα Κάιζερ πυροβολήθηκε από τον πατέρα, τον αδελφό και δύο άλλους συγγενείς της στη συνοικία Χαφιζαμπάντ της κεντρικής επαρχίας Παντζάμπ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο αξιωματικός της αστυνομίας Ζαμπιτανί Καν.

Στη συνέχεια, την έβαλαν μέσα σε ένα σάκο και την πέταξαν σε κανάλι θεωρώντας ότι είναι νεκρή, αλλά εκείνη επέζησε και με τη βοήθεια κατοίκων της περιοχής κατάφερε να φθάσει σε νοσοκομείο λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Η οικογένειά της είχε εξοργιστεί γιατί λίγες ημέρες πριν είχε παντρευτεί τον άνδρα που αγαπούσε, χωρίς τη συγκατάθεση του πατέρα και των αδελφών της.

Ένας άλλος αξιωματικός της αστυνομίας, ο Ζαφάρ Ικμπάλ, είπε ότι η γυναίκα νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Μία από τις σφαίρες διαπέρασε το πρόσωπό της κι άλλη μία την έπληξε στο χέρι, είπε ο Ικμπάλ.

Σύμφωνα με τον Καν, η αστυνομία συνέλαβε τον πατέρα της Μακσούντ Άχμεντ και τον αδελφό της Ισχφάκ Μακσούντ κι αναζητεί άλλους δύο υπόπτους.

Το περιστατικό σημειώνεται σχεδόν μία εβδομάδα μετά τον λιθοβολισμό μέχρι θανάτου μίας 25χρονης εγκύου από συγγενείς της επειδή παντρεύτηκε τον άνδρα της επιλογής της, παρά την επιθυμία της οικογένειάς της να παντρευτεί έναν ξάδελφό της.

Ο λιθοβολισμός προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή για τα «εγκλήματα τιμής».

Οι οικογένειες στην βαθιά συντηρητική ισλαμική κοινωνία θεωρούν προσβολή το να παντρευτούν οι κόρες τους τον άνδρα της επιλογής τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Aurat Foundation, κάθε χρόνο σκοτώνονται 1.500 γυναίκες.

Στις πολλές περιπτώσεις οι ύποπτοι δεν τιμωρούνται, εκμεταλλευόμενοι «παραθυράκια» παρωχημένων και πολύπλοκων νόμων που επιτρέπουν στις οικογένειες να συγχωρούν τους δολοφόνους.