«Aυτήν την Κυριακή αναμετράται η δημοκρατία με τη διαπλοκή. Η διαπλοκή, οφείλω να πω, ότι ποτέ δεν οδήγησε στην ανάπτυξη, αντίθετα οδήγησε στη χρεοκοπία και στην ανεργία, ενώ χτίζοντας υποδομές βοηθάς στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Αυτό επεσήμανε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ ο δήμαρχος Πειραιάς και εκ νέου υποψήφιος για τη δημαρχία κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Σημείωσε επιπλέον ότι πλέον θεωρεί καθήκον απέναντι στην τιμή της πόλης και της δημοκρατίας να διεκδικήσει τον δήμο λέγοντας πως «ο Πειραιάς δεν αιχμαλωτίζεται, ο Πειραιάς δεν εξαγοράζεται, ο Πειραιάς έχει ιστορία, έχει πολιτιστική ταυτότητα, έχει παρελθόν, έχει παρόν, έχει και μέλλον».

Τόνισε επίσης πως «όταν βλέπουμε την προσωποποίηση της επιχειρηματικότητας της διαπλοκής μαζί με το πολιτικό προσωπικό που υποστήριξε τη διαπλοκή να αποτελούν μια ενιαία ομάδα, ποτέ τόσο απροκάλυπτα αυτή η ομάδα της διαπλοκής δεν θέλησε να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική η ίδια, χωρίς δορυφόρους. Ποτέ μέχρι σήμερα. Και επέλεξε τον Πειραιά. Σε εμένα έτυχε η τιμή και η ευθύνη να συγκρουστώ μαζί της εκλογικά, δημοκρατικά και στο όνομα της δημοκρατίας όλοι μαζί να νικήσουμε».

Σχετικά με τις καταγγελίες που έχει κάνει επεσήμανε πως αντίστοιχες έχουν γίνει και από άλλους συνδυασμούς και πρόσθεσε, αναφερόμενος στον συνδυασμό του κ. Γιάννη Μώραλη: «Αυτοί από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι και την Κυριακή το βράδυ κατέλυσαν τη δημοκρατία. Κατέλαβαν τα εκλογικά κέντρα, αφισοκολλούσαν αρειμανίως. Αλλά δεν θέλω να επιστρέψω. Δεν θέλω να επιστρέψω διότι πρέπει να αφεθεί ο κόσμος, να δει την πραγματική εικόνα του τι εκφράζει ο κάθε υποψήφιος. Εγώ έχω μια 25ετή πολιτική παρουσία στον Πειραιά, συνεχώς και αδιαλείπτως εκλεγόμενος από τον πειραϊκό λαό. Με γνωρίζουν όλες οι Πειραιώτισσες και οι Πειραιώτες και το ήθος μου και την ευπρέπειά μου και το γεγονός ότι δεν λέω ποτέ ψέματα. Γιατί δεν με κατήγγειλε κανείς άλλος συνδυασμό που ούτως ή άλλως, έχουν θεσμικά το ρόλο της αντιπολίτευσης; Ξαφνικά αντιπολίτευση και συμπολίτευση γίναμε μέτωπο εναντίον του κ. Μώραλη; Μα, δεν έχουμε τίποτα με τον άνθρωπο. Τη δουλειά του κάνει».

Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα στους δημότες του Πειραιά να τον ψηφίσουν δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι πεπεισμένος ότι δεν συνάδει, δεν είναι συμβατό για έναν αριστερό πολίτη να ψηφίσει διαπλοκή.

Για το λιμάνι

Την άποψη ότι το λιμάνι πρέπει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του επανέλαβε νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης ο δήμαρχος Πειραιά κατά τη συνάντησή του με το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας των υπαλλήλων στα ελληνικά λιμάνια.

Ο κ. Μιχαλολιάκος επεσήμανε πως «στα 25 χρόνια πολιτικής παρουσίας μου στην πόλη, ως βουλευτής και ως δήμαρχος, είχα την ευκαιρία πάμπολλες φορές να έχω και να διατυπώνω την άποψη για τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει το εθνικό μας λιμάνι. Ταυτόχρονα είναι και το δικό μας λιμάνι. Πάντοτε και χθες και σήμερα και αύριο και πάντα θα υποστηρίζω τον δημόσιο χαρακτήρα που οφείλει και πρέπει να έχει το λιμάνι. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που συμμετέχουν στο ΔΣ του ΟΛΠ γνωρίζουν ότι αυτή είναι η σταθερή μου θέση την οποία την επαναλαμβάνω μονότονα σε βαθμό «κουραστικό» για να καταγράφεται. Στο δημοτικό συμβούλιο το επαναλαμβάνω, στη Βουλή το ίδιο όλα αυτά τα χρόνια. Μάλιστα, επιμένω ότι το λιμάνι ανήκει στην πόλη».
Άρα, πρόσθεσε, ανήκει στους επιλιμένιους δήμους που βεβαίως έχουν δημόσιο χαρακτήρα και επεσήμανε: «Δεν είναι ιδιωτικοί οι δήμοι. Αλλά εν πάση περιπτώσει το αν θα έχει την πλειοψηφία το κεντρικό κράτος ή η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα επιμελητήρια αυτό έχει πολύ μικρότερη σημασία. Σημασία για τους εργαζόμενους, για την πόλη και για τη χώρα είναι να διατηρήσει το λιμάνι το δημόσιο χαρακτήρα του».

Ο κ. Μιχαλολιάκος σημείωσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που με την κυβέρνηση έχει διαφορετική προσέγγιση για θέματα που αφορούν την πόλη λέγοντας παράλληλα πως υπήρχε επί μήνες ο κίνδυνος να φύγει η κρουαζιέρα από τον Πειραιά αλλά στο τέλος νικητές ήταν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, η διοίκηση του ΟΛΠ και εκείνος.

«Αν μπορούσα να ασκώ εγώ την πολιτική, ούτε το 25% των μετοχών θα είχα πουλήσει. Δεν υπάρχει λόγος. Δεν πωλούνται όλα. Προσωπικά, δεν ήμουν ποτέ στην κατηγορία των ακραίων ιδιωτικοποιήσεων. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και τον όρο φιλελεύθερος, παρά το γεγονός ότι είμαι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας. Το κράτος παρεμβαίνει σε θέματα που έχουν στρατηγική σημασία, συμβολική σημασία, ιστορική σημασία. Δηλαδή ο ΟΛΠ ήταν ο «ομφάλιος λώρος» που έφερε πολλές από τις σημερινές οικογένειες στον Πειραιά και όχι μόνο ανθρώπους καταγόμενους από τη Μάνη, αλλά και από πολλές άλλες περιοχές. Υπάρχει και μια συναισθηματική σχέση» τόνισε ο κ. Μιχαλολιάκος.
Και πρόσθεσε: «Εγώ καταψήφισα στον ΟΛΠ την κατάργηση του ελαχίστου εγγυημένου. Δεν είμαι εχθρικός προς κάθε τι που αφορά μια μακροχρόνια μίσθωση με διαφάνεια. Αλλά όχι και να ερχόμαστε εκ των υστέρων και να κάνουμε πιο ευεργετικούς τους όρους για τον επενδυτή και λιγότερο ωφέλιμους για το κράτος. Είμαι σαφής. Δεν αφήνω σκιές, ούτε υποσημειώσεις. Αν χρειαστεί θα φθάσω και στη μετωπική σύγκρουση, αλλά μέσα από μία μεθόδευση και ένα διάλογο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος είπε μεταξύ άλλων: «Το λιμάνι, αυτή τη στιγμή, πέραν από τα διάφορα σενάρια ιδιωτικοποίησης που κατά καιρούς υπάρχουν, αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παραχώρησης των μετοχών που ήδη έχει δρομολογηθεί με την πρόσκληση ενδιαφέροντος η οποία υπάρχει κι έχει προκηρυχτεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Θωρώ ότι αυτό για εμάς θα πρέπει να σταματήσει και δεν έχει να κάνει μόνο με τους εργαζόμενους, αλλά και με την πόλη. Πιστευτώ ότι την επόμενη ημέρα, μετά τις εκλογές, ο δήμαρχος της πόλης, αυτόν που θα τιμήσουν οι Πειραιώτες, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες μαζί με τους εργαζόμενους και τους φορείς να σταματήσει αυτό το θέμα.»