Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την άφιξη στο νησί -το απόγευμα της Τετάρτης- του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις απόψεις που θα θέσει για το Κυπριακό, αλλά και για τα θέματα ενέργειας, για τα οποία θα τονίσει την ανάγκη συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

    Το αεροπλάνο (Air Force Two) που μεταφέρει τον Τζο Μπάιντεν αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στις 6:30 το απόγευμα της Τετάρτης και εκεί θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

    Στον σύντομο χαιρετισμό που θα απευθύνει, ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να τονίσει την ισχυρή διμερή εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό την ηγεσία του προέδρου της Κύπρου.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει στο νησί θα βρεθούν πέρα από το Κυπριακό και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ, ο ενεργειακός τομέας, οι εξελίξεις στην Ουκρανία σε σχέση με τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, αλλά και περιφερειακά ζητήματα.

    Την Πέμπτη θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Η συνάντηση με τον Ντ.Έρογλου δεν θα πραγματοποιηθεί στο λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο».

    Επίσης, θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και θα μεταβεί στην αμερικανική πρεσβεία για να αποτίσει φόρο τιμής στον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρότζερ Ντέιβις, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1974.

    Η επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερης σημασίας, δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αμερικανού αντιπροέδρου από το 1962, όταν το νησί επισκέφθηκε ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον.

    «Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο νεότερος, αλλά ισχυρός στρατηγικός μας εταίρος και προσδίδουμε σημασία σ’ αυτή την επίσκεψη» δήλωσε πρόσφατα αμερικανός αξιωματούχος.