Προς αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας η Τράπεζα της Αγγλίας

Ο πληθωρισμός θα κρίνει το πόσο γρήγορα η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας. Η σταδιακή ανάκτηση της δυναμικής της ιδιωτικής κατανάλωσης, κάτι που καταδεικνύεται και από τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στην Βρετανία,  οδηγούν κάποια μέλη της Τράπεζας της Αγγλίας να θεωρούν πως θα πρέπει να υπάρξει αύξηση επιτοκίων.  

Ο πληθωρισμός θα κρίνει το πόσο γρήγορα η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας. Η σταδιακή ανάκτηση της δυναμικής της ιδιωτικής κατανάλωσης, κάτι που καταδεικνύεται και από τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στην Βρετανία, οδηγούν κάποια μέλη της Τράπεζας της Αγγλίας να θεωρούν πως θα πρέπει να υπάρξει αύξηση επιτοκίων.

Σύμφωνα με το Reuters, τα πρακτικά της συνεδρίασης της 7ης-8ης Μαΐου της Τράπεζας της Αγγλίας κατέδειξαν ότι τα μέλη του ΔΣ της τράπεζας συνέχισαν να είναι διχασμένα ως προς το βαθμό που η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας δικαιολογεί αύξηση των επιτοκίων.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϋ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία της χώρας πλησιάζει την ώρα που η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια και πως ο ακριβής χρόνος θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και την εγχώρια ζήτηση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας, μια άνοδο των επιτοκίων σε περίπου έναν χρόνο θα ήταν σύμφωνη με τη διατήρηση του πληθωρισμού λίγο κάτω από τον στόχο του 2%. Ωστόσο ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα αρχίσει τη σύσφιξη της πολιτικής της σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Οι στατιστικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη πως τον Απρίλιο η ετήσια αύξηση των πωλήσεων λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η ισχυρότερη σε διάστημα περίπου μιας δεκαετίας. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις λιανικής ήταν υψηλότερες 1,3% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, και αναπτύχθηκαν 6,9% σε σχέση με το περασμένο έτος, και πρόκειται για την ισχυρότερη ετήσια άνοδο από το Μάιο του 2004.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk