Την παραίτησή της υπέβαλε η διευθύντρια της Le Monde

Εγκαταλείπει τα καθήκοντά της η διευθύντρια της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, Ναταλί Νουγκερέντ, μετά από μόλις 15 μήνες στη θέση αυτή ως συνέπεια του μπρα-ντε-φερ που τη φέρνει εδώ και εβδομάδες αντιμέτωπη με τη σύνταξη της εφημερίδας. Την περασμένη εβδομάδα, η κρίση στους κόλπους της εφημερίδας πήρε έκταση και η σύνταξη απηύθυνε στην Ναταλί Νουγκερέντ μήνυμα αμφισβήτησης, κατηγορώντας την ότι «δεν ακούει κανένα».

Εγκαταλείπει τα καθήκοντά της η διευθύντρια της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, Ναταλί Νουγκερέντ, μετά από μόλις 15 μήνες στη θέση αυτή ως συνέπεια του μπρα-ντε-φερ που τη φέρνει εδώ και εβδομάδες αντιμέτωπη με τη σύνταξη της εφημερίδας.

Η Ναταλί Νουγκερέντ εξηγεί σε επιστολή της προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχει «πλέον τα μέσα για να ασκήσει με πληρότητα και γαλήνη» τα καθήκοντά της.

«Η βούληση ορισμένων μελών του Monde να μειώσουν δραστικά τις εξουσίες του διευθυντή της εφημερίδας είναι για μένα ασυμβίβαστη με τη συνέχιση της αποστολής μου»
υπογραμμίζει.

Την Παρασκευή, οι δύο αναπληρωτές της, Βενσάν Ζιρέ και Μισέλ Γκερέν, οι οποίοι κατηγορούνται επίσης από ένα τμήμα της σύνταξης, είχαν ήδη αποφασίσει να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους.

Η Εταιρεία των Συντακτών του Monde πρόκειται να συναντήσει τους μετόχους το απόγευμα της Τετάρτης και ένας προσωρινός διευθυντής θα επιλεγεί σύντομα, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της εφημερίδας.

Την περασμένη εβδομάδα, η κρίση στους κόλπους της εφημερίδας πήρε έκταση και η σύνταξη απηύθυνε στην Ναταλί Νουγκερέντ μήνυμα αμφισβήτησης. Επτά από τους δέκα αρχισυντάκτες ή αναπληρωτές αρχισυντάκτες της εφημερίδας είχαν επίσης ανακοινώσει πως παραιτούνται από τη θέση τους.

Οι δημοσιογράφοι επικρίνουν τη 46χρονη Ναταλί Νουγκερέντ για ένα «μοναχικό» τρόπο διαχείρισης, κατηγορώντας την ότι «δεν ακούει κανένα».

Το κίνημα αμφισβήτησης είχε ξεσπάσει με την ανακοίνωση το Φεβρουάριο ενός προγράμματος κινητικότητας, το οποίο προέβλεπε να περάσουν στην ψηφιακή σύνταξη περίπου πενήντα θέσεις εργασίας.

Συνεπεία της κρίσης, το νέο σχήμα της εφημερίδας που προβλεπόταν για τον Ιούνιο αναβλήθηκε τώρα για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η κυκλοφορία της έντυπης Le Monde γνώρισε νέα πτώση το 2013, καθώς μειώθηκε κατά 4,44% στα 275.310 φύλλα κατά μέσο όρο στη Γαλλία, ενώ συνολικά (στη Γαλλία και διεθνώς) μειώθηκε στα 303.432 φύλλα (μείον 4,65%).

Η Le Monde βρίσκεται σε κρίση, ενώ και το σύνολο του γαλλικού Τύπου αντιμετωπίζει δυσκολίες, πασχίζοντας να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυξήσεις των τιμών, πτώση των πωλήσεων και των διαφημιστικών εσόδων, γενικευμένα ελλείμματα και προγράμματα αποχώρησης εργαζομένων.

Μια άλλη γαλλική εφημερίδα, η Liberation, βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και πρόκειται να εξαγορασθεί και να διασωθεί από το μέτοχό της Μπρινό Λεντού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk