Διεθνής ομάδα ερευνητών αμφισβητεί την πολυδιαφημισμένη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη προστατευτική δράση ενός βασικού συστατικού του κόκκινου κρασιού και της μαύρης σοκολάτας, της ρεσβερατρόλης.

Η μελέτη

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Σέμπα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι η ρεσβερατρόλη όντως προστατεύει από διάφορες ασθένειες (ανάμεσα στις οποίες καρδιοπάθεια και καρκίνος) ή ότι παρατείνει τη διάρκεια της ζωής. Επειδή πλέον τα πράγματα έχουν μπερδευτεί, οι ειδικοί προτείνουν να γίνουν νέες μεγάλες έρευνες, ώστε να δοθεί μια οριστική απάντηση αν και σε τι βαθμό είναι ωφέλιμα τα ποτά και τα τρόφιμα που περιέχουν ρεσβερατρόλη.

Οι ερευνητές, παρακολούθησαν την υγεία περίπου 800 ηλικιωμένων κατοίκων (άνω των 65 ετών) σε δύο χωριά της περιοχής Κιάντι της Τοσκάνης, από όπου προέρχεται και το ομώνυμο κρασί. Οι εθελοντές έδωσαν λεπτομέρειες για τις καθημερινές διατροφικές συνήθειές τους και, παράλληλα, δείγματα ούρων για την μέτρηση των επιπέδων της ρεσβερατρόλης. Η μελέτη διήρκεσε εννέα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων 268 άτομα πέθαναν, 174 εμφάνισαν καρδιοπάθεια και 34 καρκίνο.

Απουσία ευρημάτων

Η έρευνα έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα ρεσβερατρόλης (που υποδήλωναν αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρασιού) δεν συνδέονταν καθόλου με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, καρδιοπάθειας ή καρκίνου. Ούτε βρέθηκε να έχουν μειωμένη φλεγμονή, όσοι είχαν στα ούρα τους πολλή ρεσβερατρόλη. Με άλλα λόγια, όσοι ηλικιωμένοι όλα αυτά τα χρόνια έπιναν μεγάλες ποσότητες κρασιού, ούτε παραπάνω ζούσαν, ούτε λιγότερο πιθανό ήταν να πάθουν έμφραγμα ή καρκίνο, σε σχέση με όσους έπιναν πολύ λιγότερο κρασί ή καθόλου.

«Υπάρχει μια αντίληψη ότι ορισμένες τροφές είναι καλές για την υγεία, επειδή περιέχουν ρεσβερατρόλη. Καθόλου δεν διαπιστώσαμε κάτι τέτοιο. Η ρεσβερατρόλη αποδεικνύεται άλλη μία περίπτωση υπερβολικού «φουσκώματος» των ωφελειών για την υγεία, που όμως δεν αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου», δήλωσε ο Σέμπα. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine».

Το παράδοξο

Αρκετές προηγούμενες έρευνες έχουν επιχειρήσει να αποδώσουν στα οφέλη του κόκκινου κρασιού (και ειδικότερα της ρεσβερατρόλης) το λεγόμενο «γαλλικό παράδοξο», δηλαδή το γεγονός ότι ενώ οι Γάλλοι κάνουν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά καρδιοπάθειας. Επειδή, παράλληλα, είναι και φανατικοί φίλοι του κρασιού, ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι, χάρη σε αυτό, αντισταθμίζεται η επίπτωση των αυξημένων λιπαρών.

Αλλες μελέτες εξάλλου, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση όχι μόνο κόκκινου κρασιού, αλλά επίσης μαύρης σοκολάτας και διαφόρων μούρων (που κι αυτά περιέχουν άφθονη ρεσβερατρόλη), μειώνουν την χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό, γεγονός που έχει συνδεθεί με την μακροζωία. Όμως η νέα μελέτη μάλλον απομυθοποιεί τα οφέλη της εν λόγω αντιοξεδιωτικής ουσίας – ή έστω δημιουργεί μια μεγάλη σκιά αμφιβολίας.

Ο Σέμπα υποστήριξε ότι πιθανώς κάποια άλλη κοινή ουσία στα παραπάνω τρόφιμα και ποτά -και όχι η ρεσβερατρόλη- είναι αυτή που παρέχει τα όποια οφέλη για την υγεία. Αν πάντως είναι έτσι, τότε -έστω και αν η ρεσβερατρόλη δεν κάνει θαύματα- μη βιαστείτε να ακουμπήσετε στο τραπέζι το κρασάκι σας (ή τη σοκολάτα σας)!