Στο Παρίσι, για μία μόνον βραδιά, στις 12 Ιουνίου θα παιχτεί η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή: Με αυτόν τον τρόπο επέλεξε η UNESCO να ρίξει την αυλαία στο εξάμηνο της ελληνικής ευρωπαϊκής προεδρίας. Πρόκειται για την παράσταση που είδαμε το περασμένο καλοκαίρι στο Μουσείο Μπενάκη, σε σκηνοθεσία της Νατάσας Τριανταφύλλη, με την Λένα Παπαληγούρα στον επώνυμο ρόλο. Σε συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με την εταιρεία Λυκόφως, η παράσταση έλαβε την πρόσκληση από την Κατερίνα Δασκαλάκη, πρέσβειρα της Ελλάδας στην Unesco. Θα παιχθεί με γαλλικούς υπέρτιτλους και με τους ίδιους συντελεστές.

«Ο σχεδιασμός της παράστασης, βασίζεται στην έννοια της προοικονομίας των πραγμάτων και των δράσεων των ηρώων», λέει η Νατάσσα Τρινταφύλλη, και συνεχίζει. «Βασίζεται επίσης στο σκοτάδι της πλάνης, στην αίσθηση δηλαδή, ότι οι ήρωες νομίζουν ότι πράττουν σωστά ενώ έχουν παραπλανηθεί από τη Θεά Άτη».

Κινούμενοι περιμετρικά σε όλο τον χώρο, οι ηθοποιοί καθορίζουν το εντός και το εκτός, το εσωτερικό και το εξωτερικό, το ιδιωτικό και το δημόσιο, τον κόσμο της Αντιγόνης και εκείνον του Κρέοντα. Οσο για τον θεατή, «βλέπει το γεγονός ευθύγραμμα, δηλαδή τη στιγμή ακριβώς που συμβαίνει», συμπληρώνει.


Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή
Μετάφραση Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία Νατάσα Τριανταφύλλη
Μουσική Monika
Φωτισμοί Scott Bolman
Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη.
Παίζουν: Λένα Παπαληγούρα, Ορφέας Αυγουστίδης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Βίκυ Παπαδοπούλου, Χρήστος Σαπουντζής, Λυδία Φωτοπούλου.
ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Πέμπτη 12 Ιουνίου, στις 19.30
UNESCO (7 Place de Fontenoy 75352)
Paris 07
SP France
Διάρκεια: 110΄