Εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τρίτης 6 Μαίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη η ατομική έκθεση του Φραγκίσκου Δουκάκη «ΤΟ ΤOΠΙΟ ΤΗΣ ΣΕΚ- Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους, Η πύλη των τρένων».

Εμπνευσμένα από έναν αγαπημένο τόπο των παιδικών χρόνων του καλλιτέχνη τα τριάντα έργα _όλα λάδι σε μουσαμά, μικρών και μεγάλων διαστάσεων_ είναι μια ξενάγηση σε ένα προσφιλή τόπο μνήμης.

«Ποιoς κάτοικος του συνοικισμού Απόλλωνος και των Καμινίων δε θυμάται αυτό το μέρος, που έπαιξε ρόλο επί μια τριακονταετία -1950-1980- ως ένας ιδιαίτερος χώρος;» αναρωτιέται ο Φ. Δουκάκης. Ατμομηχανές, φορτηγά βαγόνια, διερχόμενα αυτοκίνητα, φράχτες αλάνες και αυτοσχέδια γήπεδα είναι το σύμπαν αυτού του τόπου μνήμης.
«Το έναυσμα για αυτήν την ενότητα έργων, ήταν οι κλειστές βαριές πόρτες που συναντάς σήμερα, σε αντιπαράθεση με το παρελθόν που ήταν η πύλη των τρένων», σημειώνει ο εικαστικός μιλώντας για τον πέμπτο κατά σειρά κύκλο δουλειάς του. «Σημαντικό για εμένα ήταν να αποδώσω την επιβλητική, και συνάμα υποβλητική ατμόσφαιρα που είχε χαραχθεί στην μνήμη μου, αυτό το ιδιαίτερο που είχε ο στρατώνας με το φως από τον στύλο που έπεφτε πάνω στις ράγες και την μαγική παρουσία των τρένων. Εικόνες και ήχοι τόσο έντονα χαραγμένα μέσα μου
Ζωγραφίζοντας αυτά τα έργα ο καλλιτέχνης δεν θέλησε να αντιγράψςι αλλά να δημιουργήσει μια καινούργια εικόνα ,«το έργο να έχει από μόνο του ένα ξάφνιασμα, μια αυτοπαρουσίαση. Θέλησα να είμαι ο ενδιάμεσος μεταξύ θεατή και έργου, και η παρουσία μου να γίνεται αισθητή από την χειρονομία, και τον χειρισμό του υλικού».

Διάρκεια έκθεσης 6-18 Μαΐου 2014.


Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης Θησείο

‘Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη έως Σάββατο 10:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00