Μετά την πετυχημένη διοργάνωση του Απριλίου και του Δεκεμβρίου του 2013, το τρίτο φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» επιστρέφει σε λίγες ημέρες. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν 120 έλληνες μικρούς παραγωγούς και τα προϊόντα τους, ενώ γευσιγνωσίες και μαθήματα μαγειρικής καθώς και πρωτότυπο ελληνικό street food από διάσημους σεφ και εστιατόρια συμπληρώνουν το γαστρονομικό παζλ.

Εκτός, όμως από την αφρόκρεμα των μικρών παραγωγών της χώρας μας, οι οποίοι επιλέχθηκαν από τη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος, το κοινό θα απολαύσει και πολιτιστικά δρώμενα. Δυο διακεκριμένοι στον χώρο της γαστρονομίας φωτογράφοι, ο Γιώργος Δρακόπουλος και ο Βαγγέλης Πατεράκης, θα εκθέσουν τα έργα τους στο ατμοσφαιρικό κτίριο των Παλαιών Φούρνων, ενώ ταυτοχρόνως στον υπαίθριο χώρο θα λάβουν χώρα θεατρικά και μουσικά χάπενινγκ.

Το φεστιβάλ αγκαλιάζουν συμμετέχοντας ενεργά καταξιωμένοι σεφ, συγγραφείς μαγειρικής, τηλεοπτικοί παρουσιαστές, δημοσιογράφοι, οινολόγοι και γευσιγνώστες. Στα μαθήματα μαγειρικής οι σεφ θα έχουν ως θέμα την «ιεροτελεστία της άνοιξης». Συμμετέχουν οι Εκτωρ Μποτρίνι (Etrusco, Botrini’s), Λευτέρης Λαζάρου (Βαρούλκο), Χριστόφορος Πέσκιας (Π Box), Σωτήρης Ευαγγέλου (Tudor Hall), Κώστας Τσίγκας («Vespa Rossa»), Γκίκας Ξενάκης (Aleria), Αθηναγόρας Κωστάκος (Bill & Coo, Μύκονος), Μιχάλης Νουρλόγλου (Abovo), Ολιβιέ Καμπανά (F+W by Olivier Campanha).

Επίσης, ο Konstantin Filippou, ο μοναδικός έλληνας σεφ εκτός Ελλάδας με αστέρι Μichelin – το ομώνυμο εστιατόριο του θεωρείται από τον έγκυρο οδηγό Falstaff το τρίτο καλύτερο στη Βιέννη – θα μαγειρέψει την Κυριακή 11 Μαΐου (2.30 μ.μ.) στο πλαίσιο των μαθημάτων μαγειρικής.

Παράλληλα, στον κύκλο «Μαέστρος της Παράδοσης» οι συμμετέχοντες θα μάθουν να φτιάχνουν μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παραδοσιακές σπεσιαλιτέ. Ξεναγοί τους, καταξιωμένοι δημιουργοί, σεφ, αρχιμάστορες και συγγραφείς μαγειρικών βιβλίων όπως η Ντίνα Νικολάου, ο Διονύσης Αλέρτας («Ivoire Patisserie»), η Μυρσίνη Λαμπράκη, ο τροφοσυλλέκτης Σωτήρης Λυμπερόπουλος, ο Ανδρέας Λαγός, η Εφη Γιαλούση («Pavlova -Ο,τι καλύτερο»), η Εβίτα Παπαχαραλάμπους (Μπισκότο από σπίτι), o Αρης Γιαννακόπουλος (αρχιαρτοποιός της αρτοποιίας Βενέτης) και ο σεφ ζαχαροπλαστικής του «Tudor Hall» Ευγένιος Βαρδακαστάνης.

Στο πλαίσιο του κύκλου γευσιγνωσίας θα τεθούν επίσης θέματα όπως η ποικιλία των ελληνικών τυριών, αλλαντικών και αλιπάστων, αλλά και τα κρασιά και οι μπίρες που φτιάχνουν ντόπιες μικροζυθοποιίες. «Διδάσκουν» καταξιωμένοι γευσιγνώστες, οινολόγοι, σομελιέ όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Αντωνόπουλος και Θάλεια Τσιχλάκη, ο οινολόγος Αργύρης Τσακίρης, ο δοκιμαστής και σύμβουλος ελαιολάδου Βασίλης Φραντζολάς και οι ειδικοί του καφέ Ντίνος Δρακούλης και Γιάννης Ταλούμης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν θέσεις στο www.elladagiortigefseis.gr

Τέλος, η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ θα δώσει Βραβεία Καινοτομίας αξιολογώντας τα προϊόντα των εκθετών που βγήκαν στην αγορά από τον Απρίλιο του 2013 και τα οποία θα εκτίθενται σε ειδικό χώρο. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ μπορούν να ψηφίζουν τα καλύτερα από τα προϊόντα που δοκίμασαν κερδίζοντας πλούσια δώρα – στα τρία προϊόντα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους θα απονεμηθούν Βραβεία Κοινού. Επίσης μια τριμελής επιτροπή industrial designers θα απονείμει Βραβεία Συσκευασίας στα καλύτερο packaging.

HΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Παρασκευή 9/5, 4-9 μ.μ.

Σάββατο 10/5, 10 π.μ. – 9 μ.μ.

Κυριακή 11/5, 10 π.μ. – 9 μ.μ.

Γενική είσοδος: € 6 (με ποτήρι γευσιγνωσίας)

Εισιτήριο διαρκείας 3 ημερών: € 10

Μέλη «α» club: Ενα εισιτήριο για δύο άτομα

Παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν

Περισσότερα στο www.elladagiortigefseis.gr