Γ. Στουρνάρας: «Νέους φόρους δεν θα βάλουμε με τίποτα»

Τη διαβεβαίωση πως δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι επανέλαβε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απορρίπτοντας επίσης τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο μνημόνιο μετά τις Ευρωεκλογές. Τόνισε, δε, ότι αν και αρχικά η τρόικα ζητούσε μέτρα περίπου 3 δισ. ευρώ για το 2014, τελικά όχι μόνο δέχθηκε ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα, αλλά συμφώνησε πως υπάρχουν περιθώρια διάθεσης μέρους του πλεονάσματος.

Στο μεθεπόμενο Eurogroup στις αρχές Μαΐου τοποθετεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του χρέους ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. «Στόχος μας είναι η έστω και ελαφρά μείωση των επιτοκίων και η μετατόπιση προς τα πίσω των χρεολυσιών. Αυτό είναι ένα μικρό κούρεμα» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Σκάι».
Προσέθεσε ότι η τρόικα θα επιστρέψει το καλοκαίρι με την έμφαση των επαφών να δίδεται πλέον στην ανάπτυξη.
Ερωτηθείς για το αν έχει ολοκληρώσει το έργο του στο υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος αλλά όχι όλο ενώ για το ενδεχόμενο να μετακινηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας απάντησε ότι δεν είναι του παρόντος.
Για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως «είμαστε σχεδόν έτοιμοι», προσθέτοντας αυτό θα γίνει μάλλον μετά τις Ευρωεκλογές.
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιβάλει νέους φόρους απορρίπτοντας παράλληλα τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο μνημόνιο μετά τις Ευρωεκλογές. «Νέους φόρους δεν θα βάλουμε με τίποτα» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς για την πορεία και την προοπτική της δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Η τρόικα ζητούσε μέτρα 3 δισ. ευρώ περίπου για το 2014», τελικά όμως, μετά από διαπραγμάτευση οκτώ μηνών, η τριμερής «δέχτηκε όχι μόνον ότι δεν χρειάζονταν νέα μέτρα αλλά συμφώνησαν πως υπάρχουν περιθώρια για μία ελαφρά παροχή», μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Ημασταν πιο σωστοί από την τρόικα στις προβλέψεις μας, και αυτό το είδαν οι δανειστές» τόνισε.

Παράλληλα, απαντώντας στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί επιβολής νέου μνημονίου μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «υπάρχει δημοσιονομικός χώρος» και συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως και η τρόικα έχει αποδεχτεί την ύπαρξη αυτού του περιθωρίου.

Ο κ. Στουρνάρας απέρριψε τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι το πλεόνασμα επετεύχθη χάρη σε λογιστικές αλχημείες ή με «πάγωμα» παραχώρησης συντάξεων, αντιτείνοντας πως τα δύο τρίτα του πλεονάσματος επετεύχθησαν μέσω περικοπής δαπανών και το υπόλοιπο ένα τρίτο από υπερβάσεις στα έσοδα.

Εξήγησε μάλιστα πως στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος συνυπολογίστηκαν οφειλές του Δημοσίου, με το επιπλέον 1 δισ. που θα διατεθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών να επιταχύνει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων.

Για τη φοροδιαφυγή, ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε πως υπάρχει ακόμα πρόβλημα αποφυγής και διαφυγής στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, διευκρινίζοντας όμως ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές αλλαγές στη φορολογική διοίκηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk