Για ένατη φορά στην ιστορία του το Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας (Athens Animfest) θα πραγματοποιηθεί εφέτος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 13 ως 19 Μαρτίου, προσφέροντας στους θαυμαστές της τέχνης των κινουμένων σχεδίων ένα πανόραμα ταινιών από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Αρκετά αφιερώματα απαρτίζουν και την εφετινή διοργάνωση, εκτός από τα διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές Διαγωνιστικό, Διεθνές Σπουδαστικό και Ελληνικό Διαγωνιστικό).
- Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχει έκθεση-προβολή σύντομων ταινιών κινουμένων σχεδίων που δημιούργησαν φοιτητές του Musashino Art University του Τόκιο, βασισμένες σε ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη. Τα ποιήματα τα επέλεξαν οι ίδιοι οι δημιουργοί στο πλαίσιο εργαστηριακής άσκησής τους τον Σεπτέμβριο του 2013. Το project έγινε με πρωτοβουλία του Art/European Animation Center και με αφορμή το Ετος Καβάφη. Επικεφαλής του εργαστηρίου ο καθηγητής Ντίνο Σάτο. (Περισσότερες πληροφορίες στον επίσημο δικτυότοπο του project https://tokyo.cavafy.eu/gr)
- Ενα από τα highlights της εφετινής διοργάνωσης είναι η προβολή της προσφάτως βραβευμένης με Οσκαρ μικρού μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων «Mr Hublot» των Λοράν Γουίτζ και Aλεξάντρ Εσπιγκάρ (12′, Λουξεμβούργο, 2013). Σημειωτέον ότι η ταινία διαγωνίζεται.
- Δύο μεγάλου μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων (με ελληνικούς υπότιτλους) είναι προγραμματισμένες για εφέτος. Πρόκειται για το «Rio 2096 – Μια ιστορία αγάπης και οργής» του Λουίζ Μπολονέζι (75′, Βραζιλία, 2012), η οποία απέσπασε το Α’ Βραβείο Διεθνούς Φεστιβάλ Animation του Ανσί (Πέμπτη 13.3, 22.00), και την «Κiiba 2» του Γουάνγκ Τσουάν (90′, Κίνα, 2013).
- Το αφιέρωμα στον πειραματικό κινηματογράφο του Μιχάλη Αρφαρά περιλαμβάνει το σύνολο των ταινιών του καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ο οποίος εδώ και χρόνια πειραματίζεται με το φιλμ σε συνδυασμό με τις εικαστικές παρεμβάσεις πάνω του. Ο ίδιος ο δημιουργός θα παρουσιάσει τις ταινίες του και θα μιλήσει για αυτές.
- Το International Motion Festival της Κύπρου περιλαμβάνει προβολές επιλεγμένων ταινιών που έλαβαν μέρος στο ομότιτλο φεστιβάλ της Λευκωσίας. Τις ταινίες αλλά και το ίδιο το φεστιβάλ IMF θα παρουσιάσει η πρόεδρός του Δήμητρα Εγγλεζάκου. Αναλυτικά για τα δύο προγράμματα: Gο with the flow (42 ταινίες) και ANIMESH 2 (6 3D ταινίες animation).
Τέλος, το Short Shorts Film Festival & Asia – Special Selection είναι ένα πρόγραμμα ταινιών animation από την Ιαπωνία, βασισμένων όλων στην τεχνική του CG animation. Τις ταινίες επέλεξε η Mιγουάκο Κικούτσι, διευθύντρια προγραμματισμού του Short Shorts Film Festival & Asia (https://www.shortshorts.org/ssff/index-en.php).
Αξιο αναφοράς επίσης το ότι εφέτος υπάρχει πλήθος συμμετοχών από πολλές χώρες. Εκτός άλλων βρίσκουμε ταινίες από τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Σερβία, την Ισπανία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, τη Μολδαβία, την Ιταλία, την Αργεντινή, την Κίνα, τον Καναδά, την Πολωνία, την Ολλανδία, το Αφγανιστάν, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και βέβαια την Ελλάδα.
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα προβολών
18.00-20.00 Σπουδαστικό Διαγωνιστικό Τμήμα
20.00-22.00 Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα
22.00-24.00 Αφιερώματα
Τιμή εισόδου
- 4 ευρώ ανά προβολή.
- 10 ευρώ κάρτα διαρκείας (21 προβολές) για φοιτητές και ανέργους.
- 20 ευρώ κάρτα διαρκείας (21 προβολές).
Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 7 Μαρτίου 2014
HeliosPlus



