Ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός γνωρίζει απ’ έξω κι ανακατωτά τη φιλοσοφία του κ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς λόγω της 13ετούς παρουσίας του ρέκορντμαν της Ευρωλίγκας (οκτώ τρόπαια) στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Θα χρειαστεί ωστόσο να… ξανασυστηθεί με την ομάδα του Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, η οποία θα εμφανιστεί με τρεις καινούργιους παίκτες στην αναμέτρηση που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη και έχει κομβική σημασία για την πορεία των δύο ομάδων στο Top 16.
Μπαίνοντας στον δεύτερο γύρο της β’ φάσης οι Ερυθρόλευκοι μετρούν μία περισσότερη νίκη από την τουρκική ομάδα (ρεκόρ 4-3 έναντι 3-4) και αναμφισβήτητα το πρώτο μεγάλο «διπλό» στην ασιατική πλευρά της Πόλης –η εκτός έδρας νίκη επί της ουραγού Λαμποράλ στη Βιτόρια δεν συνιστά κατόρθωμα –θα εκτόξευε τον Ολυμπιακό στο κυνήγι της δεύτερης προνομιούχου θέσης που εξασφαλίζει πλεονέκτημα έδρας, άρα και αυξημένες πιθανότητες πρόκρισης στο Φάιναλ Φορ του Μιλάνου (16-18 Μαΐου) στα πλέι οφ της διοργάνωσης.
Η παγίδα που κρύβει αυτό το ματς για τον Ολυμπιακό είναι τα τρία καινούργια πρόσωπα που θα εμφανίσει ο «Ζοτς» στο παρκέ της υπερσύγχρονης «Ulker Sports Arena» και κυρίως η επιρροή που κάποιοι από αυτούς τους παίκτες θα έχουν στο παιχνίδι της Φενέρ. Πρόκειται για τον δεινό αμερικανό σκόρερ Πιερ Τζάκσον (23 ετών, 1,78 μ.), ο οποίος μερικές ημέρες προτού υπογράψει με την τουρκική ομάδα σκόραρε… 58 πόντους σε αγώνα της D-League, της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης στις ΗΠΑ μετά το ΝΒΑ.
Οι άλλοι δύο είναι γνωστοί στο ελληνικό κοινό: ο σέρβος πρώην παίκτης της ΑΕΚ, του Αμαρουσίου, του ΠΑΟΚ και του Αρη Μπλάγκοτα Σέκουλιτς (32 ετών, 2,10 μ.), ο οποίος προτού αποχωρήσει από την ισπανική Τενερίφη πρόλαβε να αναδειχθεί παίκτης του μήνα Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου στο ισπανικό πρωτάθλημα, που θεωρείται το κορυφαίο της Ευρώπης, έχοντας εντυπωσιακούς αριθμούς (μ.ό. 17,7 π., 7,1 ρ.), και ο τούρκος διεθνής σέντερ Ογκούζ Σαβάς (27, 2,13), ο οποίος δεν έχει αγωνιστεί καθόλου στην εφετινή Ευρωλίγκα λόγω τραυματισμού και τον γνωρίζουμε από τις αναμετρήσεις των ελληνικών ομάδων με τη Φενέρ και των εθνικών ομάδων Ελλάδας – Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή, και ο Ολυμπιακός, ο οποίος είχε κερδίσει (95-82, στις 3.1.2014) την ομάδα του «Ζοτς» στην πρεμιέρα του Top 16, χάρη στην εξαιρετική εμφάνιση δύο πρώην παικτών του Σέρβου στον Παναθηναϊκό (Σπανούλης 28 π., 9 ασ., Περπέρογλου 21 π., 5 ρ.), θα εμφανιστεί μεταλλαγμένος σε σχέση με εκείνο το παιχνίδι. Ο κ. Γιώργος Μπαρτζώκας θα έχει στη διάθεσή του για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό αγώνα τον Αμερικανό Τζαμάριο Μουν, που δεν είχε ακόμη αποκτηθεί από τον Ολυμπιακό στο πρώτο ματς, καθώς και τους συμπατριώτες του Μπρεντ Πέτγουεϊ και Μάρντι Κόλινς που δεν είχαν αγωνιστεί στο ΣΕΦ.
Και αντιστρόφως, λοιπόν, το στοιχείο του αιφνιδιασμού θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως «όπλο» από τους Ερυθρόλευκους, οι οποίοι την Τετάρτη (26/2) ανακοίνωσαν την επανένταξη του Γεωργιανού Γκιόργκι Σερμαντίνι, που όμως δεν ταξίδεψε με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Αυτή είναι και η γοητεία της «περιπέτειας» του Top 16, ενός… πρωταθλήματος μεγαλύτερης διάρκειας από την κανονική περίοδο (14 έναντι δέκα αγωνιστικών), στο οποίο υπάρχει η δυνατότητα μεταγραφών δύο φορές: πριν από την έναρξή του και πριν από την έναρξη του δεύτερου γύρου.
Το πόσο αποτελεσματικοί θα αποδειχθούν ώστε να καταφέρουν να μεταλλάξουν τις ομάδες τους οι εννέα παίκτες που ντεμπουτάρουν στον β’ γύρο (Ολυμπιακός: Μουν, Σερμαντίνι, Παναθηναϊκός: Ράιτ, Λαμποράλ Κούτσα: Οντομ, Φενέρ: Τζάκσον, Σέκουλιτς, Παρτιζάν: Πάβλοβιτς, Μακάμπι: Ζίζιτς, Λοκομοτίβ: Πονκρασόφ) θα φανεί στο παρκέ…
Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 27 Φεβρουαρίου 2014
HeliosPlus



