Επιστρέφει έπειτα από ένα διάστημα απουσίας από τα τηλεοπτικά δρώμενα με ένα τηλεπαιχνίδι. Ο Χρήστος Φερεντίνος από τις 17 Μαρτίου θα παρουσιάζει καθημερινά το τηλεπαιχνίδι «Ακου τι είπαν» στον Alpha. Ο παρουσιαστής μίλησε στο «Βήμα» για την τηλεόραση του σήμερα, για τις αμοιβές του, τα λάθη του και εξομολογείται τις αγωνίες του για την οικονομική κατάσταση και τις εκλογές.
Η πρεμιέρα σας γίνεται σε μια εντελώς διαφορετική εποχή για την τηλεόραση. Τι έχει αλλάξει για εσάς;
«Εμεινα εκτός τηλεόρασης για έναν χρόνο και αυτό μου έκανε πολύ καλό. Πάντα όμως όταν αρχίζει μια δουλειά μου προκαλεί ενθουσιασμό. Νιώθω ότι έλειψα και επανέρχομαι με χαρά. Προσπαθώ να μην έχω άγχος και θέλω να περάσω καλά. Αλλωστε ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι όταν πας να περάσεις καλά σε μια δουλειά τότε διασκεδάζεις και τον κόσμο, κάνεις κάτι επιτυχημένο. Φυσικά, επειδή οι καιροί άλλαξαν, άλλαξα κι εγώ. Είμαι πλέον πιο συμβιβαστικός στις συνεργασίες μου. Ολα τα δεδομένα έχουν ανατραπεί στην τηλεόραση, γι’ αυτό και έκανα ένα βήμα κι εγώ, έγινα πιο διαλλακτικός σε όλα, ξεκινώντας από το οικονομικό και προχωρώντας σε όλα τα στάδια».
Μια και αναφέρεστε στο οικονομικό, η αλλαγή σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και δραματική σε σχέση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν;
«Δεν υπάρχει καν σύγκριση σε σχέση με το παρελθόν. Εχει αφαιρεθεί ένα μηδενικό από παντού. Εκεί που έπαιρνες δέκα πλέον παίρνεις ένα. Σημασία έχει να υπάρχεις».
Γιατί μείνατε εκτός αυτόν τον χρόνο; Ηταν δική σας απόφαση;
«Ετυχε. ‘Η μάλλον απέτυχε. Είχαμε ετοιμάσει μια εκπομπή πολιτιστικού περιεχομένου στην ΕΡΤ, είχαμε γυρίσει το τρέιλερ, ήμασταν έτοιμοι σε όλα και ξαφνικά σταμάτησαν να υπογράφονται συμβάσεις. Ακολούθησε και το γενικότερο φινάλε της ΕΡΤ, έμεινα εκτός και ναυάγησε όλη η ιστορία».
Ανήκετε στη γενιά που δούλεψε στην τηλεόραση τη χρυσή εποχή της. Το γεγονός ότι παρουσιάσατε επιτυχημένες εκπομπές και γίνατε δημοφιλής σάς έκανε να «καβαλήσετε το καλάμι»; Μετανιώσατε για κάτι;
«Οσο θυμάμαι εγώ τον εαυτό μου δεν ξέφυγα. Βέβαια αυτό καλύτερα να το ρωτήσετε στους άλλους, σε αυτούς με τους οποίους συνεργάστηκα. Σίγουρα κάποιες φορές έκανα λάθη, εκνευρίστηκα παραπάνω, αντέδρασα με λάθος τρόπο. Η τηλεόραση και η δουλειά μας είναι δύσκολη και πολύ πιεστική. Με αυτό το κυνήγι της επιτυχίας και της δημοσιότητας χάνεις τον εαυτό σου. Κάποιες φορές έχασα την ψυχραιμία μου. Τον χρόνο όμως που έμεινα εκτός το δούλεψα και κατάλαβα ότι πια δεν μας παίρνει για τέτοια».
Νιώθετε ότι κάποια στιγμή ενδεχομένως θα πρέπει να κάνετε λίγο πίσω για να βγουν κάποιοι νεότεροι;
«Γιατί να περάσω πίσω; Αυτό είναι κάτι που το αποφασίζει η αγορά και, όπως καταλαβαίνω, η αγορά ακόμη με θέλει. Γιατί να αποτραβηχτώ από τώρα από τη στιγμή που έχω πράγματα να δώσω και ο κόσμος τα θέλει;».
Νιώθετε ότι έχετε κομμάτι ευθύνης για τη «φούσκα» που δημιουργήθηκε; Ανήκετε και εσείς στη γενιά των «χρυσών παιδιών» με τις υπέρογκες αμοιβές;
«Καμία σχέση δεν έχω με αυτό που περιγράφετε. Δεν ανήκω και δεν ήμουν ποτέ σε αυτή την κατηγορία. Εβγαλα καλά χρήματα την περίοδο που παρουσίαζα το “Deal” και το “Super Deal” αλλά ήταν μια σύντομη περίοδος. Τότε σκεφτόμουν ότι, αν ήταν έτσι τα πράγματα, θα περάσουμε ζωή χαρισάμενη, αλλά δεν πληρώθηκα ποτέ υπερβολικά. Η γνώμη μου είναι πως κανείς δεν φταίει γιατί πήρε καλά λεφτά. Στο κάτω-κάτω του τα έδωσαν γιατί προφανώς έκριναν πως τα άξιζε. Οι δικές μου συμφωνίες κυμαίνονταν πάντα σε λογικά επίπεδα. Δεν ήμουν από αυτούς που “δάγκωναν”».
Ποιο θα λέγατε ότι είναι το αγαπημένο σας τηλεοπτικό είδος;
«Αυτό στο οποίο θα υπάρχει κίνηση, σ’ αυτό που κινούμαι αυθόρμητα, με ζωντάνια, γίνεται πλάκα. Γι’ αυτό μου αρέσει και το “Ακου τι είπαν”. Γιατί είναι ένα παζλ ανθρώπων στο οποίο υπάρχουν αγωνία, αυθορμητισμός, πλάκα και ανατροπή. Μου αρέσει το τηλεπαιχνίδι».
Τα τηλεπαιχνίδια όμως σχεδόν εξαφανίστηκαν. Γιατί;
«Γιατί στην Ελλάδα έχουμε την τάση να κάνουμε όλοι το ίδιο. Μόλις κάτι πετύχει σπεύδουν όλοι να το αντιγράψουν και να κάνουν το ίδιο. Ετσι έγινε με τα τουρκικά, έτσι γίνεται κάθε φορά. Είναι και πολύ περιορισμένη η διαφημιστική πίτα και δεν υπάρχει και ψυχραιμία. Τα τηλεπαιχνίδια ήταν το εύκολο θύμα».
Πρωινή εκπομπή θα ξανακάνατε;
«Ποτέ μη λες ποτέ. Και αυτό δεν το λέω για να καλυφθώ. Θα ξαναέκανα ενδεχομένως αλλά κάτω από άλλες συνθήκες και με άλλους ανθρώπους. Δεν θεωρώ ότι ήταν καλή η συγκυρία όταν κάναμε την εκπομπή στον ΑΝΤ1, δεν λειτούργησε όπως το είχαμε σχεδιάσει».
Από τα προγράμματα που παρακολουθείτε σας έχει εντυπωσιάσει κάτι;
«Δεν υπάρχει κάτι με το οποίο να πω ότι έχω κολλήσει. Η σειρά την οποία λατρεύω και δεν προβάλλεται στη χώρα μας είναι το “Breaking bad”. Εκεί συνειδητοποιείς ότι η ανατροπή μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει σύγκριση με το επίπεδο της δικής μας τηλεόρασης. Εκεί βλέπεις ότι όλα λειτουργούν ανατρεπτικά, εδώ υπάρχει το τετριμμένο, η αγωνία για το politically correct. Πρέπει να φρεσκαριστεί το σύστημα, να τολμήσει την ανατροπή».
Εχετε συζητήσει κάτι άλλο με τον Alpha εκτός από το παιχνίδι;
«Ναι, μιλάμε για ένα σόου, το οποίο άλλωστε ήταν και ο λόγος για να πάω στον Alpha. Γι’ αυτό δεν πήγα και στο Mega. Διότι τότε ήμουν έτοιμος να πάω στο Mega, είχα κάνει συζητήσεις για μια ζωντανή εκπομπή, αλλά κατέληξα στον Alpha. Οι λόγοι που δεν έγινε ακόμη είναι οικονομικοί».
«Ζούμε σε εμπόλεμη κατάσταση»
Την κρίση τη βιώνετε; Τι άλλαξε στη ζωή σας;
«Φυσικά και τη βιώνω. Ολα άλλαξαν. Ανήκω σε αυτούς που έχουν ανοιχτεί. Αγωνιώ και αγανακτώ. Τα έξοδα αυξήθηκαν και οι μισθοί μειώθηκαν. Στην Ελλάδα πλέον γίνονται πρωτόγνωρα πράγματα. Ζούμε σε εμπόλεμη κατάσταση. Δεν μπορεί να είμαστε αδρανείς. Νομίζω ότι η λέξη αδικία έχει κεφαλαίο γράμμα».
Θα σκεφτόσαστε ποτέ να πολιτευτείτε;
«Οχι βέβαια. Δεν έχω το προφίλ του ανθρώπου που θέλουν τα κόμματα. Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Πείτε μου έναν που πολιτεύτηκε και κράτησε αυτό που είχε προτού μπει στην πολιτική. Οποιος πολιτεύτηκε έγινε γραφικός. Σκηνοθέτης, ηθοποιός, ζωγράφος, όλοι».
Εχετε τη διάθεση που εκφράζουν πολλοί πολίτες να λειτουργήσετε ως τιμωρός με την ψήφο σας στις επερχόμενες εκλογές;
«Είμαι νηφάλιος και ψύχραιμος. Είναι γελοίο να ψηφίσεις με κριτήριο να τιμωρήσεις κάποιον γιατί η τιμωρία μετά είναι χειρότερη. Με ενδιαφέρει όταν θα πάω να ψηφίσω να ζυγίσω κάποια πράγματα. Το μη χείρον βέλτιστον ισχύει αναγκαστικά».
Ανήκετε σε αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική κατάσταση;
«Είναι πολλές φορές που πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση αλλά για ν’ αλλάξει θα πρέπει να βεβαιωθείς από την άλλη ότι αλλάζοντας δεν θα πάει κατά διαόλου».
Τι εννοείτε;
«Πρέπει να ακούσουμε συγκεκριμένα κάποιες θέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Πρέπει η συγκυβέρνηση να τοποθετηθεί για το πόσο θα τραβήξει αυτή η περίοδος με τα μέτρα. Δεν πάει άλλο. Δεν αντέχουμε άλλο».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ



