Την απόφαση της κυβέρνησης να μην υποχωρήσει από το μοντέλο συμφωνίας που προκρίνει στην Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων, κατέστησε σαφή μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης.
«Η θέση μας είναι σαφέστατη. Δεν υποχωρούμε στα αιτήματα τα οποία έχουν σχέση με την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Δεν θα κάνουμε ποτέ μια συμφωνία, αν η συμφωνία αυτή δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας. Έχουμε θέσει το πλαίσιο και υπάρχει αυτό το πλαίσιο σε δύο συμφωνίες που υπέγραψε η Ελβετία για να μπορέσει μια τέτοια συμφωνία να είναι και λειτουργική και προς όφελος των εθνικών συμφερόντων», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, κάνοντας μνεία στις συμφωνίες της Ελβετίας με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για οφειλές του παρελθόντος που προέβλεπαν και προκαταβολή.
Ο κ. Μαυραγάνης είχε κληθεί στη Βουλή να απαντήσει από τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιώργο Κυρίτση για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Ελβετίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, «ίσως πλέον το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε γιατί όπως η ανταλλαγή πληροφοριών μέσα από την οδηγία για τις αποταμιεύσεις είναι ένα θέμα που βάζει η ΕΕ και συζητά με την Ελβετία, πρέπει να δούμε ενδεχομένως και σε επίπεδο ΕΕ πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ζήτημα της φορολόγησης καταθέσεων για το παρελθόν».
Μάλιστα ο κ. Μαυραγάνης υπεραμύνθηκε της ομάδας που είχε επιφορτιστεί με την προεργασία για τη σύναψη συμφωνίας. «Η ελληνική πλευρά, έχοντας μια ομάδα για την οποία θα έλεγα είμαι υπερήφανος, προερχόμενη από διάφορες υπηρεσίες και αρχές που συνεργάστηκαν παρά πολύ καλά και υπέβαλαν σαφέστατες προτάσεις στην ελβετική πλευρά λαμβάνοντας υπόψη και την προηγούμενη εμπειρία των δύο συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελβετία, αυτή η ομάδα έκανε πολύ σοβαρή δουλειά», είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά οι Ελβετοί είδαν ότι έχουμε ένα μοντέλο συμφωνίας το οποίο εμείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε γιατί δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε ένα τέτοιο ζήτημα που το θεωρούμε πολύ σημαντικό για τα συμφέροντα της χώρας μας».
Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης, είχε νωρίτερα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα, μετά την άρνηση των Ελβετών, πρέπει να ζητήσει τη συνδρομή των Ευρωπαίων για την επίλυση του θέματος.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων σε περιπτώσεις υπέρμετρων φόρων
Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές σε ορισμένα μέτρα φορολόγησης, όπως στον φόρο υπεραξίας ακίνητης περιουσίας, άφησε από την Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, σημειώνοντας ότι σε αυτό βοηθούν η δημοσιονομική επιτυχία και η φορολογική συμμόρφωση.
Αφορμή ήταν σχετική επίκαιρη ερώτηση, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα, τον φόρο υπεραξίας ακίνητης περιουσίας που, όπως είπε, «είναι άδικος, αλλά και τεχνικώς αδύνατον να εφαρμοστεί» καθώς και «την επιβολή απαράδεκτων υπέρογκων προστίμων στα τέλη κυκλοφορίας».
«Αυτές είναι και προτάσεις φορέων αλλά και ειδικών, υπάρχει μια συζήτηση πάνω σε αυτά τα θέματα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι θα φορολογήσουμε. Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσει η εφαρμογή δίκαιου φόρου» απάντησε ο κ. Μαυραγάνης, συμφωνώντας με την επισήμανση του κ. Κακλαμάνη ότι πρέπει να γίνει δίκαιη κατανομή φορών, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι μικροϊδιοκτήτες ακινήτων.
«Η κυβέρνηση με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών προσπαθεί όντως να κλείσει τρύπες, να εμποδίσει την επέκταση της φοροδιαφυγής και να μειώσει τους φόρους, ώστε να μην επιβαρύνεται δυσβάστακτα ο ελληνικός λαός, να αποδοθεί δικαιοσύνη και να έχουμε καλύτερη κατανομή φόρων. Η επιτυχία στα δημοσιονομικά και η φορολογική συμμόρφωση μας βοηθά σε αυτό» υπογράμμισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε:«Σε κάθε μεταρρύθμιση υπάρχουν πρακτικά θέματα και αυτά ακούγονται και από τους φορείς και από την κοινωνία. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι σύντομα να αντιμετωπίσει τις τεχνικές δυσκολίες και τις περιπτώσεις που δημιουργούν πρόβλημα, ώστε συντομότατα να ξεκαθαρίσει το καθεστώς να φορολογείται κάποιος για το πραγματικό όφελος που έχει από ένα ακίνητο και να μην υπάρχει αντίδραση».
Τέλος, ο κ. Μαυραγάνης, σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Κακλαμάνη για τη λήψη μέτρων απέναντι σε εκείνους που έβγαλαν τεράστια ποσά στο εξωτερικό, σημείωσε ότι «χρειάζεται προσοχή». Όπως εξήγησε, «αν υπολογίσεις μόνο τη συναλλαγή, υπάρχει περίπτωση να φορολογήσεις κάποιον άδικα, καθώς μπορεί να έχει υποστεί ζημιά και εσύ να τον καλείς παράλληλα να πληρώσει και γι αυτήν».



