Έτοιμη να προβεί σε πρόσθετα μέτρα επεκτατικής νομισματικής πολιτικής σε περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης του πληθωρισμού και επιδείνωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με το διοικητή της Μάριο Ντράγκι.
Την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου το διοικητικό της συμβούλιο διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%.
O πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε το Δεκέμβριο στο 0,8% από 0,9% το Νοέμβριο, παραμένοντας χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ (πλησίον αλλά χαμηλότερα του 2%) για 11ο συνεχή μήνα.
Ο ρυθμός ετήσιας αύξησης του δείκτη προσφοράς χρήματος Μ3 (ένδειξη για τον πληθωρισμό μελλοντικά) διαμορφώθηκε το Νοέμβριο στο 1,5% (Οκτώβριος: 1,4%).
Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη διατηρήθηκε το Νοέμβριο σε ιστορικό υψηλό (12,1%). Συνολικά, τα ανωτέρω στοιχεία συνηγορούν υπέρ της εκτίμησης ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης είναι χαμηλός και ο πληθωρισμός ιδιαιτέρως υποτονικός.
Η ΕΚΤ τόνισε ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στο τρέχον επίπεδο ή χαμηλότερα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης δήλωσε ότι η ΕΚΤ προτίθεται να συνεχίσει να εφαρμόζει επεκτατική νομισματική πολιτική και ότι είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα
πολιτικής, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε χαμηλό επίπεδο για παρατεταμένη χρονική περίοδο, παρότι δεν αναμένει να εμφανισθεί αποπληθωρισμός. Σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί σταδιακά προς το στόχο (πλησίον αλλά χαμηλότερα του 2%).
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό εκτιμώνται ως ισορροπημένοι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ως καθοδικός κίνδυνος αναφέρεται η ενδεχόμενη χαμηλότερη του αναμενομένου οικονομική ανάπτυξη. Ως ανοδικοί κίνδυνοι επισημαίνονται η πιθανή ενίσχυση των τιμών των εμπορευμάτων και ενδεχόμενη αύξηση της έμμεσης φορολογίας.
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα σημειωθεί ήπια οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη τα έτη 2014 και 2015, καθώς η εγχώρια ζήτηση θα βελτιωθεί με τη συμβολή της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής.
Επιπρόσθετα αναμένεται ότι η σταδιακή ενίσχυση των εξαγωγών θα συνεισφέρει στην οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα είναι καθοδικοί.
Συγκεκριμένα, ως καθοδικοί κίνδυνοι αναφέρονται οι εξελίξεις στις χρηματαγορές, ενδεχόμενη άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και πιθανή ανεπαρκής εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα ενδυνάμωσε τη ρητορική της σχετικά με τη σηματοδότηση της προοπτικής των επιτοκίων. Τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη να προβεί σε πρόσθετα μέτρα επεκτατικής νομισματικής πολιτικής εάν η προοπτική του πληθωρισμού επιδεινωθεί ή/και οι συνθήκες στην αγορά χρήματος είναι δυσμενέστερες. Ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης επισήμανε ότι στη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα πιθανά μέτρα νομισματικής πολιτικής τα οποία επιτρέπονται από το καταστατικό της ΕΚΤ.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η σηματοδότηση της προοπτικής των επιτοκίων και η μείωση του επιτοκίου αναφοράς ήταν επιτυχημένα μέτρα, καθώς συνέβαλαν στη σταθεροποίηση της καμπύλης των επιτοκίων. Εκτίμησε επίσης, ότι η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη επιστρέφει σταδιακά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι πρόωρο να θεωρηθεί ότι η κρίση έχει ολοκληρωθεί.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι δεν αναμένει αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά οι καθοδικοί κίνδυνοι.



