Σε έναν κόσμο που μόλις ανακάμπτει από τη χρηματοοικονομική κρίση, με το γενικό κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί σε πολιτικό επίπεδο και τις ακραίες συνθήκες νομισματικής χαλάρωσης, το θέμα που θα εξακολουθήσει να διαμορφώνει το επενδυτικό περιβάλλον παγκοσμίως κατά το 2014, όπως και το 2013, είναι οι αυξομειώσεις της άφθονης ρευστότητας που δημιούργησαν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Εντός του 2014 η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διακόψει σταδιακά τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί ενισχύοντας τα επιτόκια στις ΗΠΑ. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντιθέτως, ενδέχεται να προβούν σε περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης.
Ανεξαρτήτως του αν η πολιτική των κεντρικών τραπεζών χαρακτηρίζεται από σύνεση, οι επενδυτές θα πρέπει να τοποθετηθούν κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αξιοποιήσουν τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Σε γενικές γραμμές, με τα σημερινά δεδομένα, αυτό σημαίνει μια αυξημένη στάθμιση σε μετοχές σε σχέση με τους τίτλους σταθερού εισοδήματος παγκοσμίως αλλά και επαγρύπνηση για οποιαδήποτε αποδιοργάνωση επέλθει ενδεχομένως στις αγορές συνεπεία αυτών των πολιτικών.
Το 2014 οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 0,5% ως 1,0% καθώς η Fed αρχίζει τη μεγάλη διαδρομή για επάνοδο στη νομισματική ουδετερότητα. Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι η ενίσχυση των αποδόσεων ίσως μετριαστεί από την έμμεση απειλή της Fed για περαιτέρω αγορές ομολόγων σε περίπτωση που οι αποδόσεις αυξηθούν υπερβολικά, καθώς και από τη μη περιστολή των νομισματικών μέτρων από την ΕΚΤ ή την Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Σε αυτό το περιβάλλον οι τίτλοι σταθερού εισοδήματος με μικρότερη διάρκεια (όπως είναι τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου) ή με μεγαλύτερη συσχέτιση με την αγορά μετοχών (όπως είναι τα ομόλογα υψηλής απόδοσης και τα μετατρέψιμα ομόλογα) λογικά θα έχουν καλύτερη απόδοση.
Αν και οι αμερικανικές μετοχές δεν είναι πλέον φθηνές σε απόλυτους όρους, εξακολουθούν να είναι ελκυστικές σε σχέση με τις αναμενόμενες αποδόσεις των διαθεσίμων και των τίτλων σταθερού εισοδήματος και είναι πιθανόν να διατηρηθούν σε ανοδική πορεία το 2014, αν και είναι σαφές ότι στα σημερινά υψηλότερα επίπεδα είναι ευάλωτες σε μια διόρθωση. Στην Ευρώπη η χαλαρή νομισματική πολιτική των τελευταίων χρόνων συνέβαλε στη στήριξη της ζήτησης τόσο για τα κρατικά ομόλογα όσο και για τις μετοχές.
Καθώς όμως ακόμη και οι αποδόσεις στις χώρες της περιφέρειας βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ενδέχεται να διοχετευθούν και άλλα επενδυτικά κεφάλαια στις ευρωπαϊκές μετοχές κατά το 2014. Οι αγορές πιστεύουν ότι η αύξηση του φόρου κατανάλωσης την 1η Απριλίου 2014 μπορεί να επιβραδύνει την οικονομία της Ιαπωνίας.
Αν η οικονομία κατορθώσει να αντιπαρέλθει αυτό το ζήτημα σχετικά καλά, οι ιαπωνικές μετοχές ενδέχεται να ωφεληθούν. Επιπλέον, οι επενδυτές παγκοσμίως θα πρέπει να σταθμίσουν αυτό το ενδεχόμενο έναντι του κινδύνου μιας υποτροπής της οικονομίας ή του ενδεχομένου τα κέρδη των μετοχών σε εγχώριο νόμισμα να εξαλειφθούν από μια περαιτέρω πτώση του γεν που μπορεί να προκαλέσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Το 2014 μάλλον θα είναι μία ακόμη θετική χρονιά για τους τίτλους που ενέχουν κίνδυνο.
Ο David Kelly είναι ο επικεφαλής Παγκόσμιας Στρατηγικής της JP Morgan Funds.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ