«Για μια χούφτα ευρώ» έβαλαν ο Αντρέα και η Ραφαέλα Λεόνε στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου τις διάσημες καουμπόικες ταινίες του πατέρα τους Σέρτζιο Λεόνε. Μόλις 17 εκατομμύρια ευρώ άντλησαν από το 20% της εταιρείας εκμετάλλευσης των κινηματογραφικών ταινιών που διέθεσαν σε δημόσια προσφορά –η συνολική κεφαλαιοποίηση της επιχείρησης αποτιμήθηκε από τους τραπεζίτες στα 75 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτούς, όμως, το σκοπούμενο δεν είναι να «τσεπώσουν» το χρήμα. Είναι να δώσουν μια νέα πνοή στα πνευματικά δημιουργήματα του πατέρα τους. Να τους δώσουν μια δεύτερη ζωή, να τα γνωρίσουν οι νεότεροι και εν τέλει οι να «τσεπώσουν»… πολλά περισσότερα!
Μετά τον θάνατο του διάσημου σκηνοθέτη το 1989, ο Αντρέα και η Ραφαέλα μετέτρεψαν την εταιρεία του, Leone Film Group, σε ανεξάρτητη επιχείρηση κινηματογραφικής διανομής και παραγωγών προικοδοτώντας την με μια ταινιοθήκη 400 τίτλων. Ο κινηματογραφικός όμιλος των Λεόνε έφερε στην Ιταλία πολλές αμερικανικές υπερπαραγωγές, όπως το «Rush» και το «Traffic», ενώ απέκτησε τα αποκλειστικά δικαιώματα διανομής των ταινιών των αμερικανών σκηνοθετών Ρον Χάουαρντ και Μάρτιν Σκορτσέζε, καθώς και της αμερικανικής DreamWorks Distribution Co. Η Leone Film Group εκμεταλλεύεται επίσης τα δικαιώματα από τις πωλήσεις και ενοικιάσεις DVD και από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις των ταινιών.
«Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο της οικονομίας ότι η ιταλική κινηματογραφική παραγωγή έχει διαχρονική και διασυνοριακή αξία» δήλωσε ο Αντρέα Λεόνε. Και αποκάλυψε τον απώτερο στόχο που έχει ο ίδιος και η αδελφή του να κεντρίσει και πάλι το ενδιαφέρον των παραγωγών και του κοινού για τις ταινίες γουέστερν, που «δεν συγκινούν πλέον όπως πριν από 50 χρόνια» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στη «Wall Street Journal» ο Ντέιβιντ Νίκολας Ουίλκινσον, πρόεδρος της Guerrilla Films.
Αναθαρρημένα από την εμπορική επιτυχία της περυσινής μεγάλης παραγωγής ταινίας γουέστερν «Τζάνγκο ο τιμωρός» και (ανα)γνωρίζοντας ότι οι διεθνείς κινηματογραφικές τάσεις διαμορφώνονται στις ΗΠΑ, τα αδέλφια Λεόνε έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία στις Ηνωμένες Πολιτείες θεματικών πάρκων «γουέστερν – σπαγγέτι». Διότι την εποχή του πατέρα τους τα λεγόμενα «σπαγγέτι» με το υπερβολικό πιστολίδι και τις εκατόμβες των σκοτωμένων μπορεί μεν να γυρίζονταν στην Τσινετσιτά, έκαναν όμως μεγάλη καριέρα στις αμερικανικές αίθουσες. Η περίφημη τριλογία «Ο Καλός, ο Κακός και ο Ασχημος», «Για μια χούφτα δολάρια» και «Κάποτε στη Δύση» έσπασε ταμεία στις ΗΠΑ. Ολες οι ταινίες του ιταλού δημιουργού, γουέστερν και μη, έχουν άλλωστε κατά κανόνα αμερικανούς πρωταγωνιστές –ο Λεόνε ανέδειξε τον εμβληματικό Κλιντ Ιστγουντ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ



